Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?
Als er een ding is dat je moet onthouden, is het dit: door gezond en gevarieerd te eten met voldoende melkproducten, fruit en groente, krijgt je kind de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling (en dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen!). Doet jouw baby moeilijk wanneer je hem boontjes of abrikozen geeft? Krijgt hij de vitamines en mineralen die hij nodig heeft? Waarom krijgt mijn kindje extra vitamines voorgeschreven? Hier vind je een aantal antwoorden op vaak gestelde vragen.
IJzer voor een gezonde baby!
IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, die vervolgens zorgt voor het zuurstoftransport naar het bloed. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en minder weerstand tegen infecties (vooral KNO-infecties). Symptomen die kunnen wijzen op een ijzertekort zijn weinig gewichtstoename, bleke huid en lippen, humeurigheid, veel huilen en weinig of zelfs geen eetlust.
Hier volgen wat tips om een ijzertekort te voorkomen:
- borstvoeding geven: als jij gezond eet, bevat jouw moedermelk van nature wat extra ijzer.
- Als je vaste voeding gaat introduceren, geef je baby dan wekelijks een portie van het volgende: rood vlees (maar niet te veel want dan krijgt hij te veel eiwitten binnen), ei (vanaf 7 tot 9 maanden), groentes die veel ijzer bevatten (spinazie, broccoli, erwten, bonen, etc.), peulvruchten (linzen, kikkererwten, gedroogde bonen, etc.), graanproducten (pasta, rijst en volkoren brood), gepureerd vers fruit en gedroogd fruit (rozijnen).
Als je baby te vroeg is geboren, kan hij extra ijzertabletten nodig hebben; overleg dit met je huisarts of het consultatiebureau.
Wist je dit? Als je ijzer combineert met vitamine C wordt het beter opgenomen door het lichaam; maak bijvoorbeeld spinazie met wat citroensap.
Fluoride voor een gezond gebit!
Fluor is goed voor de groei van de botten en versterkt het glazuur van het toekomstig gebit van je baby. Fluor is daarom heel belangrijk. Vroeger kregen alle kinderen standaard extra fluoride, meestal in de vorm van tabletjes. Tegenwoordig zit er echter voldoende fluoride in tandpasta waardoor die extra dosis niet meer nodig is, behalve wanneer je tandarts dit aanraadt. Het is gebleken dat er door te veel fluoride witte vlekjes en strepen op het gebit kunnen ontstaan.
Het advies is daarom het gebit van je baby te poetsen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen met speciale peutertandpasta; daar zit de juiste hoeveelheid fluoride in.
Vitamine D voor een normale ontwikkeling van botten!
Met behulp van vitamine D kan calcium beter in de botten worden opgenomen. Als baby's en jonge kinderen te weinig vitamine D krijgen, kunnen ze een groeiachterstand oplopen. Waar zit het in? Vitamine D kun je niet voor 100% uit je voeding halen. Het wordt ook door je lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht! Ga daarom regelmatig met je baby lekker naar buiten, natuurlijk wel met goede bescherming tegen de zon (hoedje, zonnebril en kleding die de armpjes en beentjes bedekt).
Verder zijn er wel voedingsmiddelen waar vitamine D in zit!
Als je baby geen last heeft van bepaalde voedselallergieën (en als hij al vaste voeding krijgt) kun je de volgende dingen op het menu zetten:
- eieren (meestal vinden baby's het erg leuk om een ei met een lepeltje te eten),
- vette vis (makreel, sardines, zalm, haring; eerst verwerkt in een puree en later in kleine stukjes),
- leverworst, maar met mate: tot 12 maanden niet meer dan 1 of 2 boterhammen met leverworst per week, daarna 2 of 3 boterhammen.
En hoe zit het met melk?
Ondanks de vele andere voordelen zit er in moedermelk niet genoeg vitamine D. Daarom krijgen kinderen tot 4 jaar in Nederland standaard 10 microgram extra vitamine D voorgeschreven. In flesvoeding zit weliswaar extra vitamine D, maar dat is niet voldoende. Ook de kindjes die flesvoeding krijgen moeten 10mg vitamine D extra per dag krijgen.
Vitamine K, onmisbaar!
Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen. Daarom krijgen alle kinderen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan extra vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K.
Charlotte, moeder van Thomas (3 jaar) en Roos (8 maanden)
"Om ervoor te zorgen dat ik de dosis vitamines van mijn kinderen niet vergeet, vooral D en K, heb ik een briefje op de koelkast geplakt met alle soorten voeding waar die inzitten. Zo weet ik zeker dat ik die regelmatig op het menu zet."
Gerelateerde artikelen