Eerste hapjes baby

Alles wat je moet weten over de eerste hapjes!

Baby
Artikel
Mei 17, 2024
8 min

Wanneer je stap voor stap gaat beginnen met "vaste voeding", gaat er voor je kindje een hele nieuwe wereld open, vol met smaken en texturen. Wat kun je doen om vande eerste hapjes een succes te maken?

Je kindje ontdekt dat eten een manier is om zijn eigen "willetje" te laten zien!

Misschien is dat allereerste hapje wortelpuree of die lepel pap voor jou niet zo heel belangrijk. Voor een baby zijn de eerste hapjes echter een complete verandering! Tot dan toe kende jouw kindje alleen maar borstvoeding of flesvoeding en was het daar volledig tevreden mee. Maar dankzij al deze nieuwe smaken en texturen leren kindjes beetje bij beetje dat ze in staat zijn om beslissingen te nemen ("lust ik" / "lust ik niet") en dat ze een eigen persoonlijkheid hebben. Ze begrijpen al snel dat voeding te maken heeft met "Ik". Bovendien is het zo dat het eten dat ze nu lekker vinden vaak ook favoriet is wanneer ze volwassenen zijn! Daarom is de introductie van vaste voeding een belangrijke fase in hun ontwikkeling naar onafhankelijkheid. Voor jouw kindje betekent het een eerste stap naar de grotemensenwereld.

Na het ontdekken van "Ik", beginnen kindjes te begrijpen dat eten een "spel" is. Bij de borst- of flesvoeding speelden ze een passieve rol, nu kunnen ze actief meedoen. Ze reageren op de anderen aan tafel (ja, ze eet nu aan tafel als een echte grote meid en dat is voor haar een enorme verandering!): "LUST IK NIET", "naaaan", "koeeek" zijn waarschijnlijk de eerste woordjes aan tafel, terwijl ze "mammie" vanaf hun mooie stoel proberen aan te sporen! Je kind ontwikkelt steeds meer zijn eigen ritueel en jij moet steeds meer je fantasie gebruiken om je kleintje aan het eten te krijgen: "zoeeeef, het vliegtuig draait en draait en draait", "brroeeeemm broeemm, de auto wil in de garage", etc. etc. En niet te vergeten - als je je kindje voor het eerst met zijn handen laat eten, is de aanblik van dat heerlijke smoeltje onder de puree goud waard! Je kindje heeft het voedselparadijs ontdekt!

Eten is het beste dat me ooit is overkomen!

Eten moet vooral een plezier zijn en voor jouw kindje is het een van de eerste vormen van genot waar hij of zij mee te maken krijgt. In het begin ervaren ze in mama's armen dat heerlijke gevoel van veiligheid tijdens het krijgen van (borst)voeding. Daarna ontdekken ze met de eerste hapjes vaste voeding en word je geconfronteerd met allerlei gekke bekken wanneer je ze de boontjespuree voorschotelt die je met zo veel liefde had klaargemaakt, terwijl ze zo overduidelijk genieten van dat kant-en-klare aardbeienhapje uit de supermarkt. En dan komt de dag dat ze als een prins of prinses op hun mooie hoge kinderstoel eindelijk aan tafel mogen zitten, samen met de rest van het gezin. Ze ontdekken dat ze in het middelpunt van de belangstelling staan en doen hun uiterste best om iedereen aan het lachen te krijgen. Oma kan haar ogen niet van haar kleinkind af houden... totdat er een klodder puree over de tafel richting de muur vliegt! Maak je geen zorgen - je kindje leert nu dat hij of zij onderdeel is van het gezin en is vastbesloten zijn of haar plekje daarin op te eisen.

Het eerste hapje

Om al die redenen die we hierboven hebben genoemd, is dat allereerste hapje een onvergetelijk moment. Bereid het eerste hapje dan ook zorgvuldig voor: koop een speciale babylepel, gemaakt van plastic (geen metaal) zodat het prettig aanvoelt en laat je baby voor de eerste keer aan tafel zitten. Vergeet niet je smartphone klaar te leggen voor het maken van de foto's! Toch kan het gebeuren dat dit bijzondere moment helemaal niet is wat je ervan had verwacht. Het kan zijn dat je kindje bijvoorbeeld alleen maar aan de lepel zuigt; bedenk dan dat het al een overwinning is dat hij snapt dat hij het in zijn mond moet stoppen! Kies een iets dikkere vorm (een papje of puree) van voedsel dat hij ook al in de fles heeft geproefd, zodat de overgang niet zo groot is. Er zijn baby's die hun voeding graag snel naar binnen krijgen en daarom niet met de lepel willen eten. Als je baby zijn mond stijf dicht houdt en niet over te halen is, maak je dan niet te druk en probeer het gewoon later nog een keer.

LUST IK NIET!

Ondanks al je moeite, liefde en fantasie kan het af en toe gebeuren dat het eten pertinent wordt geweigerd. Dat noemen ze voedselneofobie, ofwel een afkeer van bepaalde soorten nieuw voedsel. Dit begint vaak als ze een jaar of 2 zijn en bereikt het hoogtepunt tussen de 4 en de 7 jaar. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kindje een bepaald soort voedsel afwijst: als middel om zichzelf te laten horen, persoonlijke smaak, bang zijn voor nieuwe dingen, etc. Bedenk dat hoe vaker je nieuwe soorten voeding geeft voordat je kindje 2 jaar is, hoe kleiner de kans wordt op voedselneofobie. Stimuleer de smaakzin dus zo veel mogelijk zodra je begint met vaste voeding en dan zal je kindje waarschijnlijk net zo dol zijn op broccoli als op koekjes - beloofd!

De introductie van vast voedsel tussen 4 en 6 maanden

Je kunt het beste wachten met het eerste hapje totdat je baby minstens 4 maanden oud is. Dan pas is zijn spijsverteringsstelsel voldoende ontwikkeld om andere dingen dan melk te verwerken. Daarna gaat het vooral om persoonlijke smaak en reageert iedere baby weer anders. Sommige baby's vinden het al snel interessant om met de rest van het gezin aan tafel te zitten en te eten, andere juist weer niet. Ieder kind is uniek. Voorlopig blijft borstvoeding of flesvoeding echter het belangrijkste voedsel voor je baby (minimaal 500 ml per dag).

Ons belangrijkste advies: geef hem maar één nieuwe soort voeding per keer. Dat kan met een lepel of gemengd met hun normale melk, wat je wilt (of liever gezegd, wat je baby het liefste wil!). Het eerste vaste hapje kan bijvoorbeeld zijn:

  • glutenvrije pap die je door de melk of borstvoeding doet. Dit is rijk aan zetmeel en geeft je kindje dus langdurig energie.
  • fruit en groente, natuurlijk zoet: fruitsoorten die je kunt geven zijn appel, banaan, perzik, peer, etc. Groentesoorten die je kunt introduceren zijn bijvoorbeeld wortel, courgette en groene bonen. Je kunt ze als compote of puree geven, zelfgemaakt of uit een knijpzakje.
  • Of je kiest voor fruit of groente als eerste hapje is aan jou, het kan allebei. Als je ze zelf klaarmaakt, moet je de groente koken of stomen en geen zout, suiker of vet toevoegen. Pureer de groente tot ze helemaal zacht zijn en er geen klontjes meer in zitten.

Het wennen aan vast voedsel gaat niet van de ene op de andere dag, dus neem er gerust de tijd voor!

Vanaf 6 maanden

  • Vanaf de 6e maand kun je beginnen met gekookt mager vlees, vis (liefst verse visfilet, zonder graatjes) en ei. Natuurlijk moet je alles wel goed pureren of fijn prakken. De hoeveelheid eiwitten (vlees, eieren) die je baby tussen de 6 en 8 maanden mag, is ongeveer 2 theelepels vlees of vis en een half hardgekookt ei; dat komt neer op ongeveer 10 g per dag. Als hij te veel eiwitten krijgt, kan zijn spijsverteringsstelsel dat nog niet aan.
  • Voor de broodnodige energie kun je pap met glutenhoudende granen geven, zoals NESTLÉ Baby Cereals Multigranen, of griesmeelpap, gekookte en gepureerde pasta, etc.

Van 8/12 maanden tot 36 maanden

Geef tijdens deze fase nog steeds 2 à  3 bekertjes melkproducten (melk, yoghurtdrank, vla zoals NESTLÉ Yogolino), maar niet meer dan dat. Dan zitten ze te snel vol en hebben ze geen trek meer in ander eten. Je kindje eet nu iedere dag van alles een beetje mee, verdeeld over 3 maaltijden per dag en maximaal 4 tussendoortjes:

  • koolhydraten zitten in pasta, zachtgekookte rijst, geprakte aardappel, etc.
  • vlees en vis: geef je baby in plaats van vlees of vis ook af en toe een hardgekookt ei. De aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor baby's van 6 t/m 11 maanden is 1,2 g eiwit per kilo lichaamsgewicht; vanaf 12 maanden is dat ongeveer 0,9 g per kilo lichaamsgewicht. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 10 g eiwit per dag.
  • peulvruchten zoals gekookte linzen kun je geven vanaf 12 maanden.
  • fruit en groente, rauw en geraspt, en sommige soorten tropisch fruit (ananas, mango, kiwi) kun je ook vanaf 12 maanden introduceren.
  • En vanaf 12 maanden mag je kindje zelfs .... chocola! Het is wel aan te raden om dat bijvoorbeeld alleen op speciale gelegenheden te geven, zodat hij er niet te veel aan gewend raakt

Probeer ook te variëren met de textuur van het voedsel. Je hoeft niet meer alles te pureren; je kunt het eten nu ook in kleine stukjes geven. Gebruik weinig zout en suiker bij het koken en zet niet te veel gefrituurde of vette producten op het menu. Als je zelf babyhapjes maakt, voeg dan na het koken wat raapolie toe; dat bevat veel essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6) die goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

Wat betreft de hoeveelheid eten: je kindje kan zelf het beste aangeven wanneer hij genoeg heeft gehad. En wat geef je te drinken? Het beste is gewoon water. Dit waren de belangrijkste tips en adviezen voor het geven van vast voedsel aan je baby!

Chantal, moeder van Julian (15 maanden) "Elke keer als Julian tegenwoordig in zijn kinderstoel klaar zit voor zijn eten, roept hij "vlieeeegen!!". Dan weet ik dat ik weer twintig minuten lang loopings en noodlandingen kan gaan maken! Als hij over een jaar of 18 komt vertellen dat hij piloot wil worden, weet ik in ieder geval waar dat vandaan komt!"

Gerelateerde artikelen

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
Baby met de pot mee laten eten

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

2 min lezen

View details Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!
Artikel
Mijn baby is een moeilijke eter

Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!

Elke maaltijd is een strijd geworden. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem voorschotel. Ik maak me zorgen over zijn gezondheid. Hebben jullie tips?

7 min lezen

View details Al het goede voor mijn baby
Artikel
Al het goede voor mijn baby

Al het goede voor mijn baby

Moet ik borstvoeding geven? Ik wil het graag, maar heb ook twijfels! Borstvoeding schijnt erg veel voordelen te bieden voor mijn baby. Wat zijn deze voordelen?

4 min lezen

View details De beste voeding voor baby en peuter
Artikel
Moeder en peuter in de keuken

De beste voeding voor baby en peuter

Peuters hebben meer voedingsstoffen nodig dan volwassenen, lees hier alles over wat je kindje nodig heeft.

2 min lezen

View details Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Artikel
Hoe krijgt mijn baby alles om te kunnen groeien

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?

Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?

4 min lezen

View details Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?
Artikel
Baby

Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?

Ik ben begonnen met het geven van vaste voeding. Ik weet alleen niet goed of ik zelf groentehapjes en fruithapjes moet maken of dat ik beter kant-en-klare voeding kan geven.

5 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details Waarom pap?
Artikel
Pap voor baby's

Waarom pap?

Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

2 min lezen

View details Voedingsschema baby
Artikel
eerste vaste voeding

Voedingsschema baby

Gefeliciteerd met het bereiken van deze fantastische mijlpaal en veel plezier met het geven van je baby's eerste hapjes.

6 min lezen

View details Voeden op verzoek
Artikel
Baby voeden op verzoek

Voeden op verzoek

De manier waarop je je kindje voedt is van invloed op de acceptatie en voedingskeuzes op latere leeftijd. Het is aan de ouders of verzorgers om hun kindje gezonde voeding te geven en hem te st

3 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Zo begin je met aanvullende vaste voeding
Artikel
Zo begin je met aanvullende vaste voeding

Zo begin je met aanvullende vaste voeding

Het beginnen met aanvullende vaste voeding is een spannende tijd. Hier onze top tips van onze voedingsdeskundige over hoe en wanneer je kunt beginnen met babyhapjes.

4 min lezen

View details De maaltijden van mijn baby
Artikel
Hapjes

De maaltijden van mijn baby

Mijn baby eet nu drie maaltijden per dag, net als een volwassene. Hij ontdekt allerlei nieuwe smaken. Hoe weet ik zeker dat hij geschikte maaltijden eet?

4 min lezen

View details De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.
Artikel
De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.

De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.

Nu je je baby hebt laten kennismaken met een aantal nieuwe smaken en texturen, kun je beginnen met het verder 'verbreden' van zijn/haar smaakpapillen door het aanbieden van diverse soorten gezond v

2 min lezen

View details Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!
Artikel
Bijten en kauwen baby

Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!

Sinds de geboorte heeft mijn baby alleen melk gedronken. Door hem te laten kennismaken met vaste voeding ontdekt hij niet alleen nieuwe smaken, maar ook allerlei verschillende texturen.

4 min lezen

View details Voeding en groei
Artikel
Voeding en groei baby

Voeding en groei

Baby’s hebben nog kleine buikjes, maar hebben wel volledige voeding nodig omdat hun lijfjes in de eerste jaren van hun leven snel groeien. Omdat hun buikjes kleiner zijn dan die van volwassene

5 min lezen

View details Mijn baby heeft energie nodig!
Artikel
Baby water

Mijn baby heeft energie nodig!

Ik vroeg me af waar babypap nou precies goed voor is? En waarom zou ik babypap als ontbijt geven? 

2 min lezen

View details Een toetje of toch nog even wachten?
Artikel
Babytoetje geven of niet

Een toetje of toch nog even wachten?

Veel ouders zitten met de vraag of ze hun kindje een toetje mogen geven. Het antwoord hierop is een volmondig 'ja!'. Neem bijvoorbeeld yoghurt.

2 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.