Hoe krijgt mijn baby alles om te kunnen groeien

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?

Baby
Artikel
Okt 2, 2022
4 min

Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?

Als er een ding is dat je moet onthouden, is het dit: door gezond en gevarieerd te eten met voldoende melkproducten, fruit en groente, krijgt je kind de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling (en dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen!). Doet jouw baby moeilijk wanneer je hem boontjes of abrikozen geeft? Krijgt hij de vitamines en mineralen die hij nodig heeft? Waarom krijgt mijn kindje extra vitamines voorgeschreven? Hier vind je een aantal antwoorden op vaak gestelde vragen.

IJzer voor een gezonde baby!

IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, die vervolgens zorgt voor het zuurstoftransport naar het bloed. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en minder weerstand tegen infecties (vooral KNO-infecties). Symptomen die kunnen wijzen op een ijzertekort zijn weinig gewichtstoename, bleke huid en lippen, humeurigheid, veel huilen en weinig of zelfs geen eetlust.

Hier volgen wat tips om een ijzertekort te voorkomen:

  • borstvoeding geven: als jij gezond eet, bevat jouw moedermelk van nature wat extra ijzer.
  • Als je vaste voeding gaat introduceren, geef je baby dan wekelijks een portie van het volgende: rood vlees (maar niet te veel want dan krijgt hij te veel eiwitten binnen), ei (vanaf 7 tot 9 maanden), groentes die veel ijzer bevatten (spinazie, broccoli, erwten, bonen, etc.), peulvruchten (linzen, kikkererwten, gedroogde bonen, etc.), graanproducten (pasta, rijst en volkoren brood), gepureerd vers fruit en gedroogd fruit (rozijnen).

Als je baby te vroeg is geboren, kan hij extra ijzertabletten nodig hebben; overleg dit met je huisarts of het consultatiebureau.

Wist je dit? Als je ijzer combineert met vitamine C wordt het beter opgenomen door het lichaam; maak bijvoorbeeld spinazie met wat citroensap.

Fluoride voor een gezond gebit!

Fluor is goed voor de groei van de botten en versterkt het glazuur van het toekomstig gebit van je baby. Fluor is daarom heel belangrijk. Vroeger kregen alle kinderen standaard extra fluoride, meestal in de vorm van tabletjes. Tegenwoordig zit er echter voldoende fluoride in tandpasta waardoor die extra dosis niet meer nodig is, behalve wanneer je tandarts dit aanraadt. Het is gebleken dat er door te veel fluoride witte vlekjes en strepen op het gebit kunnen ontstaan.

Het advies is daarom het gebit van je baby te poetsen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen met speciale peutertandpasta; daar zit de juiste hoeveelheid fluoride in.

Vitamine D voor een normale ontwikkeling van botten!

Met behulp van vitamine D kan calcium beter in de botten worden opgenomen. Als baby's en jonge kinderen te weinig vitamine D krijgen, kunnen ze een groeiachterstand oplopen. Waar zit het in? Vitamine D kun je niet voor 100% uit je voeding halen. Het wordt ook door je lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht! Ga daarom regelmatig met je baby lekker naar buiten, natuurlijk wel met goede bescherming tegen de zon (hoedje, zonnebril en kleding die de armpjes en beentjes bedekt).

Verder zijn er wel voedingsmiddelen waar vitamine D in zit!
Als je baby geen last heeft van bepaalde voedselallergieën (en als hij al vaste voeding krijgt) kun je de volgende dingen op het menu zetten:

  • eieren (meestal vinden baby's het erg leuk om een ei met een lepeltje te eten),
  • vette vis (makreel, sardines, zalm, haring; eerst verwerkt in een puree en later in kleine stukjes),
  • leverworst, maar met mate: tot 12 maanden niet meer dan 1 of 2 boterhammen met leverworst per week, daarna 2 of 3 boterhammen.

En hoe zit het met melk?

Ondanks de vele andere voordelen zit er in moedermelk niet genoeg vitamine D. Daarom krijgen kinderen tot 4 jaar in Nederland standaard 10 microgram extra vitamine D voorgeschreven. In flesvoeding zit weliswaar extra vitamine D, maar dat is niet voldoende. Ook de kindjes die flesvoeding krijgen moeten 10mg vitamine D extra per dag krijgen.

Vitamine K, onmisbaar!

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen. Daarom krijgen alle kinderen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan extra vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K.

Charlotte, moeder van Thomas (3 jaar) en Roos (8 maanden)
"Om ervoor te zorgen dat ik de dosis vitamines van mijn kinderen niet vergeet, vooral D en K, heb ik een briefje op de koelkast geplakt met alle soorten voeding waar die inzitten. Zo weet ik zeker dat ik die regelmatig op het menu zet."

Gerelateerde artikelen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details Een toetje of toch nog even wachten?
Artikel
Babytoetje geven of niet

Een toetje of toch nog even wachten?

Veel ouders zitten met de vraag of ze hun kindje een toetje mogen geven. Het antwoord hierop is een volmondig 'ja!'. Neem bijvoorbeeld yoghurt.

2 min lezen

View details De beste voeding voor baby en peuter
Artikel
Moeder en peuter in de keuken

De beste voeding voor baby en peuter

Peuters hebben meer voedingsstoffen nodig dan volwassenen, lees hier alles over wat je kindje nodig heeft.

2 min lezen

View details Waarom pap?
Artikel
Pap voor baby's

Waarom pap?

Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

2 min lezen

View details Mijn baby ontdekt nieuwe smaken
Artikel
Baby meloen

Mijn baby ontdekt nieuwe smaken

Het is gebleken dat pasgeboren baby's meer houden van zoet dan van hartig en dat hun smaakzin al in de buik wordt gevormd, terwijl de smaakpapillen zich pas ontwikkelen wanneer ze vaste voeding kri

6 min lezen

View details Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!
Artikel
Mijn baby is een moeilijke eter

Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!

Elke maaltijd is een strijd geworden. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem voorschotel. Ik maak me zorgen over zijn gezondheid. Hebben jullie tips?

7 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
Baby met de pot mee laten eten

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

2 min lezen

View details Zo help je een kieskeurige eter
Artikel
Baby is een slechte eter

Zo help je een kieskeurige eter

Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.

2 min lezen

View details Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Artikel
Baby meten

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?

Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?

4 min lezen

View details 20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch
Artikel
20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

Als je eenmaal de titel ‘vader’ of ‘moeder’ draagt, komt er veel op je af. Je moet allerlei keuzes en afwegingen maken en dat valt soms niet mee.

3 min lezen

View details Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?
Artikel
Favoriete knuffel baby

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder?

4 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips
Artikel
Drukke familie in de keuken

s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips

Op tijd de deur uit? Het is voor veel ouders iedere dag weer een challenge.

4 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby
Artikel
Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby

Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby

Het redden van onze planeet hoeft niet op te houden als je een baby hebt gekregen. Ja, hij/zij is een klein bundeltje vreugde dat er een knoeiboel van maakt en speeltjes nodig heeft.

2 min lezen

View details Auto, trein of vliegtuig: slimme tips voor een ontspannen reis!
Artikel
Op reis met je baby

Auto, trein of vliegtuig: slimme tips voor een ontspannen reis!

Het lijkt zo eenvoudig, je baby op vakantie meenemen. Maar in de realiteit is het niet zo simpel om de luier te verschonen of een babymaaltijd in het vliegtuig te geven.

4 min lezen

View details Hup naar buiten
Artikel
Dagje uit met baby

Hup naar buiten

Yesss! Tijd om erop uit te gaan! Maar wat neem je mee? Hoe bescherm je je baby tegen de zon? En wat is leuk om naartoe te gaan? Hieronder vind je alle tips voor jullie dagje uit.

6 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.