Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen? Ik ben bang dat het mijn baby pijn doet. Zijn er middeltjes om de pijn te verzachten?
Als je kindje 2 maanden oud is, krijgt hij de eerste vaccinatie. Daarna volgen tot het 12e levensjaar nog een aantal niet-verplichte, maar wel aanbevolen vaccinaties. Het lijkt misschien wat veel, maar het Rijksvaccinatieprogramma is speciaal ontworpen om op de juiste leeftijd de juiste afweerstoffen te bieden. De inentingen zijn dus van belang om je kindje nu en in de toekomst gezond te houden. Daarnaast worden er ziektes als tetanus, mazelen en polio mee bestreden.
DKTP, Hib, BMR...: wat betekenen al die codes?
Een vaccin is een verzwakte of dode bacterie die niet pathogeen is (die dus geen ziekte verwekt) en die de afweer van het eigen lichaam tegen de ziekte stimuleert. Voor sommige ziektes is maar één vaccinatie nodig, voor andere heb je er meerdere nodig. Vaccinaties zijn belangrijk voor de gezondheid van je kind.
In Nederland is het vaccineren van je kind niet verplicht, maar wordt het wel ten zeerste aanbevolen zodat kinderen zijn beschermd tegen ziektes als difterie, tetanus, polio en mazelen. Kindjes krijgen vaccinaties tijdens het bezoek aan het consultatiebureau. Hieronder volgt een kort overzicht van het vaccinatieschema.
- Bij de geboorte: kinderen van wie de moeder besmet is met het hepatitis B-virus krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie.
- 2 maanden: DKTP-Hib-HepB (tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae type B en hepatitis B).
- Deze combinatieprik krijgen kinderen nog 3 keer: bij 3, 4 en 11 maanden.
- Met 14 maanden krijgt je kindje de BMR-vaccinatie, tegen de bof, mazelen en rodehond.
- 4 jaar: je kindje krijgt nogmaals een DKTP-vaccinatie.
Op 9-jarige leeftijd krijgen alle kinderen tot slot nog een DTP-vaccinatie.
Dan is er sinds 2009 nog de HPV-vaccinatie, alleen voor meisjes. Zij krijgen 3 keer een vaccinatie als ze 12 zijn, tegen het Humaan Papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Let wel: het blijft ook voor meisjes die zijn ingeënt noodzakelijk om regelmatig een uitstrijkje te laten maken als ze ouder zijn. Dit vaccinatieprogramma is relatief nieuw en men doet nog steeds onderzoek naar de effecten ervan op lange termijn.
Praktische tips voor een zorgeloze vaccinatie
Sommige moeders vinden het niet makkelijk om hun baby voor het eerst te laten inenten. Ze hebben er zelf slechte herinneringen aan of zijn bang dat het hun kindje pijn doet. Maar jouw angst kan overslaan op je baby. Probeer dus kalm te blijven, hoe spannend je het zelf ook vindt. Zo zal je baby ook rustig blijven.
Om het soepel te laten verlopen is het belangrijk dat jij en je baby goed voorbereid zijn. Maak liever een afspraak in de ochtend dan aan het einde van een drukke werkdag. Je baby mag op de dag van de afspraak niet ziek zijn en geen koorts of verhoging hebben. Leg heel rustig uit (ook al begrijpt je baby je nog niet) dat hij een prikje krijgt en dat het heel even pijn doet, maar ook snel weer voorbij is.
Er zijn manieren om de pijn wat te verzachten. Geef je baby voor de inenting een voeding. Zo is hij voldaan en valt hij daarna sneller in slaap. Masseer de zere plek zachtjes; de entstof verspreidt zich dan sneller en dat verkleint de kans op roodheid, zwelling en pijn. Als je kindje een paar uur na de inenting nog steeds erg huilt of duidelijk pijn heeft, kun je hem een paracetamol-zetpil geven. Vraag eventueel advies aan je huisarts of het consultatiebureau. Een dikke knuffel en het favoriete speeltje doen natuurlijk ook wonderen!
Na de inenting…
Het is heel normaal als je kindje een beetje ziekjes en huilerig is of verhoging heeft. Vraag aan de arts of het consultatiebureau of je hem wat paracetamol mag geven voor de pijn en/of de verhoging. Vraag ook advies als je twijfelt over bepaalde symptomen.
Gerelateerde artikelen