Mijn baby huilt, wat kan ik doen?
Toen mijn baby werd geboren, was ik dolgelukkig met zijn gehuil. Nu we thuis zijn word ik soms wanhopig van zijn gehuil, dat varieert van gejammer tot gekrijs. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, want soms snap ik echt niet wat mijn baby bedoelt.
Huilen is voor een baby een manier om te communiceren en zichzelf duidelijk te maken. Door te huilen vertelt hij je dat hij honger heeft, moe is, zich verveelt, etc. Deze eerste vorm van taal is soms echter moeilijk te ontcijferen. Hieronder geven we je wat tips om beter te begrijpen waarom je baby huilt.
Er bestaan geen moeilijke baby's!
Baby's komen huilend ter wereld. Dat is een natuurlijke en essentiële reactie. Zodra ze in contact komen met lucht, begint het ademhalingssysteem te functioneren. In de eerste paar weken na de geboorte is het gehuil van een baby - ook al is het niet altijd even makkelijk om aan te horen - een "natuurlijk instinct". Het is het bewijs dat ze in leven zijn en dat hun lichaam functioneert.
In tegenstelling tot volwassenen die huilen, is het gehuil van een baby geen teken dat ze verdrietig zijn. Door te huilen communiceren baby's met de mensen om hen heen en proberen ze aan te geven wat ze willen: een knuffel, wat gezelschap... Jouw kindje probeert misschien te zeggen dat hij honger heeft, een tandje krijgt of last heeft van zijn buikje. Hij kan zelfs huilen van boosheid, omdat je hem niet begrijpt. In al deze gevallen is huilen een manier voor baby's om hun spanningen kwijt te raken en rustiger te worden.
Ga altijd even kijken wanneer je baby huilt (zonder uit je stoel te springen bij het kleinste geluidje), want het is over het algemeen een teken dat hij je aandacht wil. Laat je baby merken dat jij er altijd voor hem bent. Hier wordt hij later echt geen verwend kind van! Integendeel, als je baby weet dat hij op je kan rekenen, geeft hem dat vertrouwen in zijn omgeving en dat helpt hem bij het opgroeien!
Krokodillentranen of echt pijn?
Het probleem is dat je soms niet weet hoe je het gehuil van je baby moet interpreteren: is het een teken dat je baby - die verder gezond is - ergens pijn heeft? Je krijgt bij je baby helaas geen handleiding, maar je leert hem al snel kennen en na een paar weken ben je in staat het gehuil van je kindje te interpreteren. Dan weet je direct of hij honger heeft, moe is of een schone luier nodig heeft.
Tot die tijd kun je het beste van je gezonde verstand gebruik maken. Je weet dat er niets ernstigs aan de hand is als hij stopt met huilen wanneer jij hem oppakt en weer begint te huilen zodra je hem neerlegt. Dit mag echter geen gewoonte worden. Leg je baby uit dat je hem in zijn bedje laat liggen, ook al gaat hij huilen, omdat je even onder de douche moet. Vertel ook dat je daarna schoon en fris bent en hem meeneemt voor een lekkere wandeling.
In de eerste paar maanden kunnen baby's huilen omdat ze last hebben van krampjes. Krampjes zijn erg pijnlijk en op zo'n moment is je baby maar moeilijk rustig te krijgen, zelfs niet in jouw armen.
Een paar tips om je kindje te kalmeren en zelf te ontspannen
Als je baby huilt, wil je instinctief weten wat er aan de hand is. De reden ligt niet altijd voor de hand. Bedenk wat de oorzaken zouden kunnen zijn en probeer verschillende oplossingen uit: een knuffel, een dutje, het favoriete speeltje ... En als niets lijkt te werken?
Maak je niet direct druk en blijf niet in je eentje thuis zitten met je baby; ga er even lekker op uit! De auto en de kinderwagen hebben vaak een ongelofelijk rustgevend effect op baby's.
Vergeet ook papa niet! Ook al is hij moe na een lange dag werken, laat hem even op jullie kindje passen zodat jij een frisse neus kunt halen of met je beste vriendin kunt bellen. Misschien voelt je partner zich er in het begin wat ongemakkelijk bij, maar je zult merken dat hij die bijzondere momenten met zijn zoon of dochter al snel gaat waarderen.
Als het echt de enige manier is om je baby weer rustig te krijgen dan kun je een speen gebruiken, maar maak er geen gewoonte van. Als je baby huilt, kun je hem beter proberen te kalmeren met een knuffel of een liedje, voordat je hem een speen geeft.
Gerelateerde artikelen