Wat probeert mijn baby te zeggen?
Als ons kindje blij met zijn handjes en voetjes spartelt, ons met een grote glimlach aankijkt of heel hard huilt als hij in bed ligt, probeert hij ons heel duidelijk iets te vertellen, maar wat?
Vanaf de geboorte probeert een baby dingen te vertellen: met blikken, geluiden en allerlei gebaren. Stap voor stap verfijnt hij zijn "taal"' om jullie te laten weten wat hij wil of wat hij voelt. Dan ontdekken jullie als ouders met verbazing dat jullie pasgeboren baby heel vaardig is in het communiceren. Hier volgt een korte cursus om het repertoire van je kindje onder de knie te krijgen.
De glimlach die boekdelen spreekt...
Als je baby lacht, is dat niet alleen om te laten zien dat hij zich goed voelt. Een glimlach kan allerlei verschillende emoties betekenen: heel handig voor zijn communicatie met jullie! De verschillende soorten op een rijtje:
- de "glimlach van een engeltje" is een aangeboren reflex bij zuigelingen: deze zie je bijvoorbeeld wanneer je baby na een voeding voldaan in slaap valt... Het betekent dat hij zich lichamelijk heel prettig voelt. Deze glimlach doet je iedere keer weer smelten!
- de glimlach met stralende ogen staat voor blijdschap en dankbaarheid. Alsof je baby wil zeggen: "Ik vind het heerlijk dat je voor me zorgt, dankjewel!"
- de glimlach die gepaard gaat met spartelende handjes en voetjes betekent meestal iets als "Ik ken jou en ik vind het fijn om bij jou te zijn".
Vanaf 4 of 5 maanden kan je baby echt lachstuipen krijgen. Hij ligt in een deuk wanneer hij aan het spelen is en wanneer jij gekke bekken trekt, rare dansjes doet of vreemde geluiden maakt. Hij is dol op deze gedeelde momenten en dat wil hij je graag laten weten!
Maar waarom huilt hij?
Voor een baby is huilen een taal op zichzelf. Beschouw zijn gehuil niet als iets negatiefs - het is zijn manier om jullie iets duidelijk te maken. Luister naar hem: hij wil je zo veel vertellen....
- Als hij vol overgave begint te huilen en het volume daarvan steeds onaangenamer wordt, wil dat over het algemeen zeggen dat hij honger heeft!
- Als het meer lijkt op gejammer is hij waarschijnlijk gewoon moe...
- Als hij plotseling, doordringend en hevig begint te huilen, is dat meestal omdat hij ergens pijn heeft.
- Als hij heel hard huilt en helemaal rood wordt, wil dat zeggen dat hij boos of gefrustreerd is.
- Huilt hij 's avonds vaak langere tijd en meestal rond hetzelfde tijdstip, dan is dat het beruchte huiluurtje. Dit gehuil helpt hem bij het aanpassen aan zijn nieuwe dag/nachtritme. Daarnaast is het voor hem een manier om alle indrukken en emoties van de dag te verwerken.
Gebaren vol betekenis
Tussen de 6 en 8 maanden gaat je baby gebaren gebruiken om zichzelf duidelijk te maken. Hij trekt jullie aandacht door met zijn handen over zijn oogjes te wrijven, waarmee hij duidelijk maakt dat hij moe is; hij wijst met een vingertje om aan te geven dat hij dat "object" wil hebben; hij strekt zijn armen uit als hij opgepakt wil worden... Zijn kleine gebaren, die steeds talrijker en complexer worden, vormen een hele eigen taal. Het is de manier waarop je baby zich uitdrukt, zonder dat hij al echt kan 'praten'.
In de meeste westerse landen wordt deze vorm van communicatie bijna overal begrepen, met name in kinderdagverblijven. Daar noemt men het soms ook wel de "gebarentaal voor baby's". Het principe is eenvoudig: ieder woord is verbonden met een gebaar. Als je dus "stilte" wilt aangeven, leg je de wijsvinger verticaal tegen je lippen; als je trek hebt, wrijf je met je hand over je buik... Het zijn leuke spelletjes om met je baby te doen: het stimuleert niet alleen zijn taalontwikkeling, maar hij vindt het ook nog eens heel leuk!
Mijn dochtertje vindt het heerlijk als we dieren nadoen. Voor een poes beelden we snorharen uit met onze vingers. Voor het varken gebruiken we de kurkentrekker als staartje; we kakelen om een kip na te doen... Elke keer weer ligt ze dubbel van het lachen. - Monique, moeder van Sarah (8 maanden)
Gerelateerde artikelen