Wat kan ik doen als mijn baby last van diarree heeft?
Mijn baby heeft al twee dagen diarree. Is dat normaal of moet ik me zorgen maken? Kun je diarree voorkomen?
Vaak leidt het tot verwarring: een baby die borstvoeding krijgt, heeft een frequente, zachte, korrelige, geelachtige ontlasting. Dat is iets heel anders dan diarree: dat is veelvuldige, dunne tot waterige ontlasting.
Wat zijn de gevolgen van diarree?
Of de oorzaak nu een virus, bacterie of bijvoorbeeld een voedselintolerantie is (koemelk of gluten), het gevolg van diarree is dat je kindje veel vocht en mineralen verliest. Het risico op uitdroging is dan groot. In extreme gevallen kan het zelfs zo zijn dat hij moet worden opgenomen. Je moet diarree daarom altijd serieus nemen.
Hoe weet ik wanneer het ernstig is?
Als je baby een beetje diarree heeft, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Als hij daarnaast ook last heeft van andere verschijnselen, is het wel goed om maatregelen te nemen. Wees alert op de volgende symptomen:
- je baby moet overgeven als je hem iets te drinken of te eten geeft,
- je baby heeft een droge mond,
- hij heeft iedere twee of drie uur ontlasting,
- er zit bloed in de ontlasting,
- je baby is suf of reageert niet,
- je baby lijkt erg moe en zijn huid heeft een grijze tint.
Houd het gewicht goed in de gaten. Als je kindje meer dan 5% van zijn lichaamsgewicht afvalt of de diarree langer dan een dag aanhoudt, is het verstandig om de huisarts te informeren. Dat geldt ook bij bloed of slijm in de ontlasting, sufheid, hoge koorts en/of hevige buikpijn.
Als je niet zeker weet of je kindje uitgedroogd is, kun je dat controleren door zijn huid (bijvoorbeeld op de buik) met twee vingers vast te pakken en weer los te laten. Normaal gesproken glijdt de huid na loslaten direct terug. Blijft de huid staan of glijdt ze maar langzaam terug, dan is er sprake van uitdroging. Neem in dat geval direct contact op met je huisarts.
Oplossingen
Heeft je kindje last van uitdrogingsverschijnselen? Maak je niet ongerust, dit is te verhelpen! Hoe? Volg de aanwijzingen op van je huisarts.
- Geef je baby een rehydratieoplossing (ORS) om het vochtverlies aan te vullen. Dit kun je bij iedere apotheek of drogist krijgen. Het zijn kant-en-klare zakjes die je moet oplossen in water (kijk voor de juiste dosering op de bijsluiter). Hiermee krijgt je baby zowel water als suikers en zouten binnen. Die laatste zorgen ervoor dat het lichaam het vocht beter opneemt. Geef je baby de oplossing zo vaak mogelijk in kleine slokjes, met een lepeltje of een speen. Als je kindje borstvoeding krijgt, geef je de vloeistof ook voor de borstvoeding; dan zal hij er in ieder geval voldoende van drinken. Hetzelfde geldt voor kindjes die flesvoeding krijgen. Meng het poeder echter niet met de flesvoeding.
- Als je kindje al vaste voeding krijgt: geef hem producten als rijst, gekookte worteltjes, pasta, gekookt fruit (banaan, kweepeer, appel); die helpen goed tegen diarree.
Zorg ten slotte voor een goede hygiëne en was je handen voor en na het verschonen; sommige vormen van diarree zijn besmettelijk en jij als ouder moet natuurlijk gezond blijven zodat je voor je kindje kunt zorgen!
Ruben liep een buikvirus op en had twee dagen diarree en koorts. Mijn vrouw was voor haar werk onderweg. Ik ben direct met hem naar de huisarts gegaan. Dankzij de rehydratie-oplossing knapte hij snel weer op en toen mama thuis kwam, was hij weer helemaal de oude! - Paul, vader van Ruben (5 maanden)