Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?
Ook al weet ik dat krampjes bij baby's geen kwaad kunnen en dat het ook weer over gaat, toch ben ik steeds weer van streek als mijn kleine schat zo aan het huilen is. Wat kan ik doen om mijn baby te helpen en zelf rustig te blijven?
Typische symptomen bij krampjes baby
Al een paar dagen is jouw kleine schat, die normaal altijd zo kalm is en zo voorspoedig groeit, voortdurend aan het huilen, overdag en 's nachts. Je kindje is geïrriteerd en lijkt ontroostbaar. Bovendien produceert je baby nu opeens een oorverdovend gekrijs, waarvan je niet had gedacht dat het mogelijk was! Omdat je ook nog eens heel erg moe bent, is het knap lastig om met deze plotselinge verschijnselen om te gaan. Kortom, het maakt het je gewoon een beetje bang! Dit is heel normaal. Je moet natuurlijk wel even langs je huisarts met je kindje, maar hoogstwaarschijnlijk heeft hij last van darmkrampjes, ofwel koliek. Het belangrijkste goede nieuws: de gezondheid van je kleine is niet in gevaar.
Wanneer zijn het krampjes, wanneer is het koliek?
Koliek is niet te verwarren met een enkel darmkrampje. Het is een intense en steeds terugkerende buikpijn. Je baby huilt, is onrustig (houdt niet op met kronkelen) en er zit lucht in zijn darmpjes. Volgens de statistieken heeft bijna 20 % van de baby's - of ze nou flesvoeding of borstvoeding krijgen - tussen de twee weken en 3 tot 4 maanden, last van krampjes. Krampjes moeten niet worden verward met diarree, met een overvloedige en vaak veelvuldige stoelgang. Krampjes kunnen verschillende oorzaken hebben: een nog niet volgroeid zenuw- en spijsverteringsstelsel, onrust van de ouders die op de baby wordt overgedragen, te veel voeding, intolerantie voor bepaalde flesvoeding of te vaak wisselen van soort flesvoeding.
Als bij jouw kindje de bovengenoemde symptomen een paar dagen aanhouden, kun je het beste even langs de huisarts gaan om te kijken of het inderdaad koliek is.
Wat kan ik zelf doen tegen die krampjes?
Hier volgen wat tips om je kleintje te helpen. Dit kun je doen om krampjes te verminderen bij je baby:
- Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.
- Als je flesvoeding geeft: zorg ervoor dat je kindje zo weinig mogelijk lucht binnenkrijgt via de speen, probeer een anti-reflux-flesje waarmee baby's minder lucht binnenkrijgen, laat je baby goed boeren, verander niet van flesvoeding zonder eerst advies te vragen aan je huisarts of het consultatiebureau en zorg er ten slotte voor dat je de juiste hoeveelheden poeder en water gebruikt.
- Masseer het buikje van je baby voorzichtig met de klok mee, leg een warme kruik bij zijn buikje met een handdoek ertussen (warmte helpt heel goed tegen de pijn) en draag je baby zo veel mogelijk in een draagdoek of babydrager, omdat een verticale houding de pijn vermindert (in landen waar baby's veel gedragen worden overdag blijken krampjes veel minder vaak voor te komen).
Wat je niet moet doen bij krampjes
Zuigen helpt tegen de pijn, dus je baby zal het liefst de hele tijd willen drinken. Veel moeders hebben de neiging om alles te doen om het huilen te stoppen. Maar pas op met telkens drinken geven als je baby huilt. Hierdoor kan hij echter te veel voeding binnenkrijgen, waardoor hij - je raadt het al - buikpijn en nog meer krampjes kan krijgen!
Gerelateerde artikelen