Mijn baby heeft last van obstipatie: wat kan ik hieraan doen?
Mijn baby heeft al een paar dagen een onregelmatige stoelgang. Is dat normaal of moet ik me zorgen maken?
Heeft mijn baby last van obstipatie?
Het is misschien een vreemde vraag. We weten waarschijnlijk allemaal wel wat "obstipatie" betekent: onregelmatige of zelfs helemaal geen ontlasting. Maar ontlasting die hard is, droog (als kleine bolletjes) of die er moeizaam uitkomt, is ook een teken van een onregelmatige stoelgang.
Obstipatie wil bij kinderen jonger dan 18 maanden zeggen dat ze minder dan 1 keer per dag ontlasting produceren (voor baby's die borstvoeding krijgen) of minder dan 3 keer per week (voor baby's die flesvoeding krijgen).
Meestal wordt deze onregelmatige stoelgang beschouwd als "functioneel" ofwel niet veroorzaakt door een ziekte. Over het algemeen is deze vorm van obstipatie niet ernstig en komt het regelmatig voor bij kinderen tussen de 0 en 36 maanden. Meestal is het na een paar dagen of weken weer over.
Mogelijke oorzaken van obstipatie
- Wanneer je flesvoeding geeft en de verhouding is niet goed kan dit leiden tot verstopping.
- Het komt ook regelmatig voor dat een baby last krijgt van obstipatie nadat hij diarree heeft gehad.
- Als je weer gaat werken, breng je je kindje waarschijnlijk naar de oppas of het kinderdagverblijf. Dan is het 's ochtends vaak spitsuur! Voor je baby betekent dat een verandering in zijn vertrouwde routine. Hij eet daardoor misschien wat minder goed en is een beetje humeurig (wat niet echt helpt als je haast hebt). Dat kan tot gevolg hebben dat zijn stoelgang onregelmatig is.
- Een andere mogelijkheid is dat je bent begonnen met vaste voeding: daardoor verandert de stoelgang van je baby en kan hij last krijgen van obstipatie. Dat is heel normaal, ook al heeft de ene baby er meer last van dan de andere. Als een baby vaste voeding krijgt, moet zijn spijsverteringsstelsel harder gaan werken. Bij sommige kinderen duurt het dan even voordat het "apparaat" goed functioneert!
- Als je kindje al wat ouder is, wil je hem misschien (omdat iedereen in je omgeving roept dat het de hoogste tijd is?) leren op het potje te gaan. Als je kindje daar echter nog niet aan toe is, kan dat leiden tot een blokkade. Als dat zo is, wacht dan een paar weken of maanden voordat je het nog een keer probeert. Bedenk dat een kind pas echt zindelijk hoeft te zijn (in ieder geval overdag) wanneer hij of zij naar school gaat!
- Als je borstvoeding geeft: eet gezond en gevarieerd met voldoende fruit, groente en volkoren producten; dat zijn allemaal perfecte bronnen van vezels. Vergeet ook niet voldoende te drinken, minimaal 1,5 liter per dag.
- Overstappen naar vaste voeding: doordat je baby nu pap en fruithapjes krijgt, krijgt hij misschien minder vocht binnen. Laat hem tussen de maaltijden door regelmatig een beetje water drinken. Je kunt obstipatie ook beperken door een paar dagen geen witte rijst te geven. Fruit en groente daarentegen kun je zo veel geven als je wilt (als je baby wil, natuurlijk!) Maak van de gelegenheid gebruik om zijn smaakpapillen te verrassen!
Oplossingen voor obstipatie
Kan ik een zetpil geven om het proces te versnellen? We raden je ten zeerste aan om eerst advies te vragen aan je huisarts voordat je zelf medicijnen gaat geven.
Wanneer is het echt nodig om met mijn kindje langs de huisarts te gaan?
- Als je kindje minder dan twee keer per week ontlasting heeft.
- Als je kindje afvalt in gewicht.
- Als je baby pijn heeft bij het poepen.
Je hoeft je echt geen grote zorgen te maken; er zijn eenvoudige en effectieve behandelingen waardoor de stoelgang van je kindje in een mum van tijd weer regelmatig is!
Maar voordat je medicijnen gaat geven is een aanpassing van het voedingspatroon de beste methode om obstipatie te verminderen of te voorkomen. Sommige kinderen (en volwassenen!) hebben nu eenmaal wat meer problemen met de stoelgang dan andere, maar dat heeft geen enkel effect op hun algehele gezondheid.
Toen ik mijn dochter laatst een schone luier wilde geven, was ik helemaal verbaasd: voor het eerst waren het kleine "konijnenkeuteltjes" in plaats van haar normale dunnere ontlasting! Mijn vrouw stelde me gerust en vertelde dat Lotte een beetje last had van obstipatie. Ze had haar voeding al aangepast om het probleem te verhelpen. Ik voel me een stuk beter nu ik weet dat alles onder controle is! - Bart, vader van Lotte (7 maanden)
Gerelateerde artikelen