Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui? Iemand zei me dat dat het "huiluurtje" is - wat is dat?
In het begin valt het je misschien niet zo op, maar beetje bij beetje begin je je toch zorgen te maken ... Je voelt je gefrustreerd en machteloos, omdat je kindje volledig ontroostbaar lijkt. Hieronder geven we je wat meer informatie en advies om je kleintje door deze overgangsperiode te helpen.
Waarom is mijn baby zo verdrietig?
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken, dit soort gedrag betekent over het algemeen niks ernstigs. Je kleintje huilt ook niet als gevolg van een driftbui. Het wil zeggen dat je baby in jouw buik een bepaald ritme had en dat de avond het moment was waarop hij meestal wakker en onrustig was. Hij heeft misschien ook moeite met het verschil tussen dag en nacht en huilen is voor hem een manier om aan zijn nieuwe slaapritme te wennen.
Volgens veel kinderartsen is dit gedrag ook een manier waarop baby's hun angsten en frustraties verwerken die ze gedurende de dag hebben opgedaan. Zo kunnen ze zich ontladen na een dag vol nieuwe ontdekkingen en emoties. Huilen is nu eenmaal het enige communicatiemiddel dat baby's kunnen gebruiken.
Dit gedrag is gelukkig maar tijdelijk en zou snel minder moeten worden.
Wat is de beste manier om er mee om te gaan?
Er is geen wondermiddeltje dat bij elke baby werkt! Ieder kindje is weer anders en je zult zelf moeten uitvinden wat bij jouw baby de beste oplossing is. Een ding staat buiten kijf: je baby heeft jou nodig, dus het is niet aan te raden hem gewoon maar te laten huilen, omdat je denkt dat hij vanzelf wel op zal houden. Daarnaast is zijn gehuil zijn manier om zich aan te passen aan een nieuw ritme, dus probeer ook niet hem koste wat het kost te laten stoppen met huilen!
Probeer je kleintje eens in je armen te nemen en zachtjes tegen hem te praten. Sommige baby's vinden het prettig als je met ze rondloopt of ze zachtjes wiegt in de draagdoek. Andere vinden het fijn om een badje of een massage te krijgen. Probeer dat eens en leg je kindje daarna in bed. Het is normaal als je baby dan nog niet rustig is; baby's beginnen hun nacht altijd in een wat onrustige staat. Maar niet lang daarna zal hij waarschijnlijk vrij snel in slaap vallen...
Het kan heel verleidelijk zijn om je kindje in je armen in slaap te laten vallen. Dat is prima in het begin, maar na een paar weken moet je hem in zijn bedje gaan leggen als hij nog wakker is. Zo leert hij zelf in slaap vallen, met zijn favoriete knuffel tegen zich aan of lekker met zijn duimpje in zijn mond...
Probeer in deze periode zo rustig mogelijk te blijven, anders voelt je baby jouw gespannenheid aan en wordt hij nog onrustiger. Sommige baby's hebben langer nodig dan andere om zich aan te passen aan een nieuw ritme en dat kan een paar weken tot een paar maanden duren, dus heb nog even geduld!
Iedere avond huilde mijn dochter urenlang. Om haar te kalmeren, deed ik haar in de draagdoek en droeg haar zo de hele tijd met me mee terwijl ik zachtjes tegen haar praatte. Dat werkte heel goed en bovendien had ik zo mijn handen vrij om het eten te maken! - Jolanda, moeder van Noa
Gerelateerde artikelen