Plantaardige babyvoeding
Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken. Meer plantaardig eten is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld waar jouw kleintje in op groeit!
Wat is plantaardige babyvoeding?
Plantaardige babyvoeding is voeding zonder gebruik van dierlijke ingrediënten. Het hele Gerber® Plant-tastic assortiment is plantaardig: dus zonder gebruik van vlees, vis, zuivel of eieren.
Gerber® Organic is het eerste babyvoedingsmerk in Nederland met een uitgebreid assortiment maaltijden en tussendoortjes met 100% plantaardige eiwitten uit groenten, granen en peulvruchten.
Naast het Plant-tastic assortiment, biedt Gerber® ook een aantal producten die alleen groente bevatten. Bijvoorbeeld Gerber® Veggie Power hapjes met groente in drie lekkere smaken. Deze producten zijn volledig plantaardig, maar behoren niet tot het nieuwe Plant-tastic assortiment omdat ze dit van nature al zijn.
Waarom plantaardige babyvoeding?
Steeds meer mensen proberen minder vlees, vis en zuivel te eten en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken. Vaker plantaardig eten is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld!¹ Wij zien dat ouders deze eetgewoonten ook mee willen geven aan hun kindje. Een dagje geen vlees, vis of zuivel, maar tegelijkertijd wél zeker weten dat hun kindje de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft in de ontwikkeling. Wij geloven dat dit in de toekomst alleen maar belangrijker gaat worden.
¹ Bron: www.voedingscentrum.nl
Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?
Vegetariërs eten geen vlees of vis, maar consumeren in principe wel andere dierlijke eiwitten, zoals eieren en zuivel.
Met een vegan voedingspatroon vermijd je alle vormen van dierlijke producten. Dit gaat om vlees en vis, zuivel en eieren. Maar ook minder voor de hand liggende producten zoals honing, producten met bijenwas en bont- of leerproducten. Prioriteit ligt op het volledig vermijden van dierlijke ingrediënten.
Bij een plantaardige levensstijl haal je je voedingsstoffen uit groenten, fruit, granen, peulvruchten en zaden. In veel gevallen gaan de twee echter wel samen: mensen die een plantaardig dieet volgen vermijden vaak ook (volledig) het gebruik van dierlijke ingrediënten.
Wat zijn plantaardige voedingsbronnen voor baby's?
Vind hieronder de plantaardige bronnen voor deze voedingsstoffen:
Eiwitten
Peulvruchten: bonen, linzen (kikker)erwten, sperziebonen, doperwten, peultjes, sojabonen
Groenten: bloemkool, spinazie, spruitjes, boerenkool, andijvie, rode biet, snijbiet, champignons (bevat 2x meer eiwitten dan andere groenten), koolrabi, raapstelen, maïs, veldsla, broccoli, rucola (rauw), asperges
Kiemgroenten: jonge, net ontkiemde plantjes van groente (bijvoorbeeld taugé en alfalfa)
Zaden: quinoa, chia zaden, pompoenpitten, hennepzaden, amandelen, pinda’s, pistachios, zonnebloemitten, cashew noten
Fruit: vijgen, abrikozen
Overig: havermout
IJzer
Peulvruchten: (kidney)bonen, kapucijners, erwten, sojabonen.
Groenten: spinazie, snijbiet, tomatenpuree, raapstelen, broccoli.
Fruit: gedroogde abrikozen, gedroogde dadels
Overig: volkorenpasta, bruine rijst, havermout, tofu
Vitamine B1
Linzen, zwarte bonen, groene kool, maïs, kapucijners, erwten, aardappelen, gedroogde pruimen, hazelnoten, volkoren graanproducten, havermout, paprijst
Vitamine B12
Gedroogd zeewier en algen
Vitamine B12 komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Ook mensen maken op die manier vitamine B12 aan in de dikke darm, maar ons lichaam neemt deze vitamine B12 daar niet op. Het is daarom belangrijk dat we vitamine B12 via de voeding binnenkrijgen. Dieren nemen de vitamine B12 die wordt gemaakt namelijk wél op, waardoor het in hun vlees, eieren en melk terecht komt.
Hoe passen onze plantaardige babyvoeding producten binnen het dagelijkse voedingspatroon van een baby?
Het Gerber® Plant-tastic productaanbod valt onder bijvoeding. Dat wil zeggen, voeding die wordt gegeven als aanvulling op borstvoeding of opvolgmelk. Naarmate een baby ouder wordt, haalt het steeds meer energie/voedingsstoffen uit bij-voeding, zoals groente, fruit en granen. De mate waarin een baby al zijn of haar voedingsstoffen uit borstvoeding of opvolgmelk haalt, daalt dan.
Als een baby 6 maanden is, haalt het nog zo’n 70% van zijn voedingsstoffen uit borstvoeding of opvolgmelk, en zo’n 30% van hun energie uit aanvullende voedingsmiddelen. Op een leeftijd van 12 maanden is dit al omgekeerd: een baby haalt dan nog maar zo’n 30% van zijn of haar energie uit borstvoeding / opvolgmelk, en de andere 70% uit aanvullende voedingsmiddelen. De Gerber® Plant-tastic producten bieden een plantaardige variatie op bijvoeding, wat normaal gesproken dierlijke ingrediënten bevat.
Complete eiwitten
Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Het ene eiwit is het andere niet. Eiwitten verschillen in hun ‘kwaliteit’. Zeker voor kleine kindjes – die razendsnel groeien – is niet zozeer de hoeveelheid, maar met name de kwaliteit van eiwitten belangrijk. Dat zit zo: eiwitten bestaan uit bouwstenen die aminozuren worden genoemd: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële.
Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten uit voeding worden gehaald. Semi-essentiële aminozuren worden wel door het lichaam zelf aangemaakt, maar onder bepaalde omstandigheden niet voldoende
Niet-essentiële aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, deze hoef je dus niet per se uit voeding te halen
De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door: de aminozuursamenstelling; de verteerbaarheid en de absorptie ervan door het lichaam. Een kwalitatief goed eiwit is een eiwit dat goed wordt opgenomen in de darm én alle essentiële aminozuren bevat. De meest gebruikte maatstaf voor eiwitkwaliteit is de PDCAAS score (Protein Digestibility–Corrected Amino Acid score) en loopt van 0 tot 1. Bij een score van 1 kun je spreken van een kwalitatief goed eiwit.
Binnen de bijvoeding van baby’s (die tot de leeftijd van 12 maanden een belangrijk deel van hun eiwitten uit borst- en of flesvoeding halen) wordt een PDCAAS score van ≥ 0.8 aangehouden als kwalitatief goed eiwit, of ook wel: compleet eiwit.
Al onze Gerber® Plant-tastic maaltijden hebben een PDCAAS score van ≥ 0.8 (80%), wat betekent dat ze een bron zijn van complete eiwitten. Om dit te realiseren hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste samenstelling van onze recepturen. Gerber® heeft al bijna 100 jaar aan kennis en ervaring over babyvoeding opgebouwd, langer dan welk babyvoeding merk dan ook.
*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.
Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.
Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.
Gerelateerde artikelen