Ontwikkeling van mijn baby

De ontwikkeling van mijn baby

Baby
Artikel
Aug 5, 2022
6 min

Wanneer gaat mijn baby lachen, praten en lopen? Welke voeding past het beste bij de stappen in zijn ontwikkeling? Welke belangrijke "eerste keren" mogen we niet missen?

Als je denkt dat baby's het soms maandenlang "rustig aan" doen, dan heb je het mis. Elke maand (soms zelfs elke dag) leren ze nieuwe vaardigheden en maken ze weer een stap in hun ontwikkeling. Elke keer weer een reden voor alle trotse ouders om de "on-ge-lo-fe-lijke" vaardigheden van hun kleintje te bewonderen. Als jouw kleintje echter wat later is dan andere kinderen met een van de belangrijke ontwikkelingen (praten, lopen, zindelijk worden, zelfstandig eten), kan dat je zorgen baren. Of eet jouw kindje bijvoorbeeld geen fruit of groente?

Hoe en waarom lacht, brabbelt, zit en loopt een baby voor de eerste keer?

De ontwikkeling van ieder kind verloopt van de bovenkant van hun lichaam naar de onderkant, en van het midden van het lichaam naar de vingers en tenen. Met dit gegeven in je achterhoofd kun je makkelijker begrijpen hoe je kindje zich ontwikkelt en hoe hij zich verschillende vaardigheden eigen maakt. Naast deze "technische" verklaring worden kinderen het meest gestimuleerd in hun ontwikkeling door de drijfveer en het verlangen de wereld te ontdekken en onafhankelijk te zijn. Bij deze ontdekkingstocht worden alle zintuigen gecombineerd: horen, ruiken, voelen, proeven en zien. De zintuigen functioneren niet los van elkaar, ook wanneer sommige sterker zijn dan andere bij de geboorte of zelfs al in de baarmoeder - met name de reukzin, de smaakzin en het gehoor. Alle "eerste keren" hangen niet af van een enkele factor, maar zijn het resultaat van een combinatie van ontwikkelingen.

Vanaf welke leeftijd kan een baby gezichten herkennen?

Het gezichtsvermogen is het laatste zintuig dat zich ontwikkelt. Als hij 2 maanden is, kan je baby alleen de ronde vormen van hoofd en ogen zien. Hij reageert op prikkels en herkent jou niet aan je gezicht, maar aan je geur en je stem. In deze periode beleeft je baby verschillende "eerste keren" bijna tegelijkertijd. De sociale glimlach als hij reageert op bepaalde prikkels: zijn hoofdje beweegt van links naar rechts wanneer hij zijn omgeving bestudeert. Als hij 3 maanden oud is, kan hij de gezichten van jullie gezin herkennen.

Waarom grijpen baby's naar alles wat ze zien als ze 3 maanden zijn?

In het begin is dat volledig bij toeval! Je baby grijpt naar objecten zonder dat te willen en doet op die manier een revolutionaire ontdekking: hij kan zijn handjes zien! Hij is nu in staat zijn vingertjes ergens omheen te doen en als jullie deze vaardigheid stimuleren, ontdekt hij wat voor geweldige dingen hij opeens kan!

Wanneer kan ik mijn baby vaste voeding geven?

Tussen de 4 en 6 maanden wordt de orale ontwikkeling gestimuleerd door de eerste ervaringen met vast voedsel, meestal voorafgegaan door de komst van het eerste tandje!

Waarom gaan baby's eigenlijk lopen?

Als deskundige op het gebied van motorische ontwikkeling kan ik je vertellen dat de motivatie voor baby's om te gaan lopen, voortkomt uit het verlangen naar onafhankelijkheid en de wens hun ouders te imiteren. Dat geldt overigens ook voor veel andere vaardigheden.

Tussen de 6 en 10 maanden kan je baby zich op zijn buik draaien, daarna zelfstandig gaan zitten (rond 7 of 8 maanden) en zijn handje voor zich plaatsen als hij omdraait.

Rond de 10e/11e maand doet hij misschien al de eerste voorzichtige stapjes, meestal zijwaarts terwijl hij zich aan de box of ander meubilair vasthoudt.

Zijn motoriek wordt steeds beter dankzij tien belangrijke ontwikkelingen:

  • kruipen,
  • op handen en voeten lopen,
  • zelfstandig lopen: gemiddeld tussen de 13 en 18 maanden,
  • rennen,
  • springen,
  • klimmen,
  • dragen,
  • trekken,
  • duwen,
  • en gooien!

Er zijn ook kinderen die bepaalde stappen overslaan, zoals het lopen op handen voeten.

Waardoor beginnen kinderen te praten?

De spraakontwikkeling van baby's heeft te maken met hun vaardigheden en hun omgeving. Kinderen die net een broertje of zusje hebben gekregen, beginnen vaak later met praten. Andere praten al honderduit als ze 18 maanden zijn.

De gemiddelden:

  • Rond 15 maanden zeggen veel baby's hun eerste woordjes, de zogenaamde tweelettergrepige woorden zoals 'papa' en 'mama'. Vaak zijn jullie als ouders de enigen die die eerste woordjes begrijpen, maar voor jullie is het een bijzonder emotioneel moment. Het is namelijk de bevestiging dat je kindje daadwerkelijk met jullie probeert te communiceren.
  • Rond 24 maanden begint hij zinnetjes te vormen met een onderwerp en werkwoord en gebruikt hij "mij" en "jou".
  • Als je kindje 3 jaar is, kent hij ongeveer 250 woorden en praat hij in de eerste persoon. Kinderen worden gestimuleerd in hun spraakontwikkeling door de kwaliteit van de dialoog met hun ouders. In deze fase zijn de maaltijden erg belangrijk, vooral in Europese landen. Hoe rijker de dialoog, hoe beter kinderen leren meedoen aan de gesprekken tijdens het eten.

Welke spelletjes kan ik met mijn kindje doen om zijn ontwikkeling en vooruitgang te stimuleren?

Het heeft geen zin te proberen zijn ontwikkeling sneller te laten gaan; ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Je kunt hem wel helpen door al vanaf de geboorte te vertellen wat er allemaal om hem heen gebeurt of te zien is. Dat doe je het beste op zo'n 30 cm van zijn gezicht zodat hij je goed kan zien.

Als je baby ongeveer 3 maanden is, vindt hij het heerlijk om in een wipstoeltje te zitten. Let erop dat het niet te zacht is, dan kan hij zijn schoudertjes namelijk niet goed bewegen. Hij is ook dol op de mobiel boven zijn bed of box en op zijn rammelaar die hij met zijn kleine vingertjes probeert vast te houden.

Vanaf 5/6 maanden kan hij op een speelkleed lekker zijn bewegingsdrang uitleven.

Rond 12 maanden kan een stabiel loopwagentje hem zelfvertrouwen geven bij het leren lopen. Een loopstoeltje is naar mijn mening minder geschikt, omdat een baby daarin zijn voetjes niet goed kan neerzetten. Bovendien kan een baby in een loopstoeltje ongecontroleerde en dus gevaarlijke bewegingen maken. Dit is ook de ideale leeftijd voor constructiespeelgoed en "alsof"-spelletjes, zoals een theeserviesje en poppen.

Vanaf 15 tot 18 maanden kunnen kinderen al een beetje overweg met potloden, waterverf en penselen. Vergeet ook niet de telrijmpjes; veel mensen vinden dat ouderwets, maar het is een goede en leuke oefening voor kinderen om te tellen met hun vingertjes en hun fantasie te gebruiken. Tot een jaar of drie moeten spelletjes en speelgoed naast de motorische vaardigheden ook de behendigheid en creativiteit stimuleren.

Heeft de ontwikkeling van de motoriek iets te maken met het voedingspatroon?

Als ze ongeveer 5 maanden zijn, ontdekken baby's hun mond (die soms wordt beschouwd als het zesde zintuig). Nu kunnen ze alle zintuigen tegelijk gebruiken. Dankzij deze ontdekking kunnen baby's hun motoriek en hun eigen persoonlijkheid verder ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om je kindje bij de introductie van vaste voeding veel verschillende texturen, kleuren, vormen en smaken aan te bieden. Een gezond voedingspatroon is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van het bewegingspatroon. Een te hoog gewicht beperkt je kind namelijk in de bewegingen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de motoriek.

Annet, moeder van Sanne (14 maanden)

"Bij iedere nieuwe 'stap' die mijn dochter maakt, neem ik een foto van haar zodat ik al die belangrijke momenten niet vergeet. Naast de foto noteer ik dan de datum, plaats, leeftijd en gewicht van mijn kleine schat. Later als ze groot is kunnen we samen de foto's bekijken en opnieuw genieten van die onvergetelijke momenten."

Gerelateerde artikelen

View details Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Artikel
Baby meten

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?

Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?

4 min lezen

View details 1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!
Artikel
Baby lacht

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen.

3 min lezen

View details Checklist tandverzorging voor baby’s
Artikel
Verzorging tanden baby

Checklist tandverzorging voor baby’s

Het verzorgen van ons gebit is een levenslange onderneming, dus een goed begin is het halve werk.

2 min lezen

View details Boeken voor baby's: welke en wanneer?
Artikel
Boeken voor baby's

Boeken voor baby's: welke en wanneer?

Als je rondloopt op de kinderafdeling van de boekenwinkel wordt je overweldigd door de enorme hoeveelheid boeken voor kinderen van alle leeftijden.

4 min lezen

View details Mijn baby krijgt een sociaal leven
Artikel
Baby handjes vast

Mijn baby krijgt een sociaal leven

Is mijn kleine schatje later verlegen of juist extravert? Maakt hij of zij makkelijk vriendjes op het kinderdagverblijf? Hoe kan ik hem of haar helpen contact te maken met anderen?

4 min lezen

View details Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?
Artikel
baby

Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?

Nu mijn baby het hele huis door kan kruipen, wil hij niets liever dan alles aanraken wat hij ziet. Hij is nergens bang voor, maar ik weet welke gevaren er zijn.

4 min lezen

View details Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?
Artikel
Mama met kindje

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?

Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Is het normaal dat hij zo veel beweegt in zijn slaap? Als mijn baby eindelijk slaapt, duurt dat maar een paar uurtjes. Daardoor krijg ik te weinig rust.

6 min lezen

View details Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?
Artikel
Lachende kruipende baby

Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?

Het is ongelofelijk hoe snel mijn baby nieuwe dingen leert! Elke dag gaat hij weer een stapje vooruit. Een toekomstige Einstein misschien, wie weet?

3 min lezen

View details Spelen is goed voor lichaam en geest!
Artikel
Mama kust hand kindje

Spelen is goed voor lichaam en geest!

Mijn baby is dol op spelen en stoeien; hij dartelt het hele huis door en wordt nooit moe. Hoe kan ik hem stimuleren in zijn energieke activiteiten?

4 min lezen

View details Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!
Artikel
Baby papa lachen

Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!

Mijn baby is een echte kletskous! Ik wist niet dat zulke jonge baby's zichzelf al duidelijk konden maken.

3 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?
Artikel
Favoriete knuffel baby

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder?

4 min lezen

View details Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby
Artikel
Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

De eerste woordjes van je baby volgen meestal na een paar maanden van babygebrabbel.

2 min lezen

View details Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?
Artikel
Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
Frequently asked questions about sleeping through the night

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Artikel
Baby begint 's avonds te huilen

Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen

Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui?

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.