Wanneer leert mijn kindje lopen?
1 jaar, 15 maanden, 18 maanden? Ik vraag me af wanneer mijn baby de wereld gaat ontdekken op zijn eigen kleine beentjes? Hoe kan ik mijn kindje helpen bij het leren lopen?
Voordat hij die eerste moeilijke en onevenwichtige stapjes zet, oefent je kindje eerst negen maanden lang met omdraaien en rechtop gaan zitten. Die ontwikkeling past heel goed bij zijn onverzadigbare wens dingen te zien, te ruiken en vast te pakken. Op handen en voeten of al helemaal rechtop staand - de manier doet er niet toe, zo lang je baby maar overal dingen kan ontdekken... of bijna overal! Je kunt je baby best helpen in zijn ontwikkeling, maar houd je wel aan zijn tempo. Voordat hij 20 maanden is, hoef je echt niets te overhaasten. Slechts 3 % van de kinderen kan met 9 maanden al lopen en minder dan 60 % loopt voor de eerste verjaardag.
Om te lopen heb je spieren nodig
Eerste fase: de opwarming, buik en armen.
In de eerste weken na de geboorte ontwikkelt je baby zijn nek- en rugspieren, zodat hij voorbereid is voor de intensievere oefeningen vanaf de vierde maand. Het trainingsprogramma: fietsen met de benen, molentje spelen met de armen en op de zij rollen, allemaal uitstekend voor de buikspieren.
Na drie of vier maanden kan je kleine kampioen op zijn onderarmen steunen terwijl hij zijn hoofdje optilt. Deze positie zul je steeds vaker zien in de komende twee maanden. Doordat hij zo nieuwsgierig is naar de wereld om hem heen, probeert hij om te rollen en als een soort zeehond vooruit te schuiven. Het is misschien niet heel charmant, maar iedereen moet er om lachen (en daar is je kindje dol op)!
Tweede fase: zitten, trekken en pakken!
Na ongeveer 8 maanden oefenen wordt je kindje beloond met de "lessen voor gevorderden". Een welverdiende beloning, want je kleine gymnast kan nu rechtop zitten en zijn armpjes uitstrekken om iets te pakken (wat hij nu ook beter kan zien). Hij wordt zich bewust van zijn eigen lichaam en het nut ervan voor zijn zelfstandige ontdekkingstochten.
Derde fase: zitten, kruipen en staan!
Tussen de 9 en 12 maanden gaat je baby allerlei tactieken toepassen om te krijgen wat hij wil en waar hij dat wil. Eerst op handen en voeten, dan op de knietjes en vervolgens staand aan de hand van papa of mama. Ook al is het nog een beetje wankel allemaal, hij krijgt steeds meer vertrouwen door iedere keer opnieuw te gaan zitten en staan.
Vierde fase: opstaan, een stapje, twee stapjes en nog steeds blijven staan. Wat een overwinning!
Alles wat hij nodig heeft is een beetje moed en vastberadenheid om uiteindelijk helemaal alleen te lopen (vanaf ongeveer 13 of 14 maanden). Die eerste stapjes zullen jullie nooit meer vergeten! Als je kindje met 19 of 20 maanden nog geen aanstalten maakt om te lopen, kun je dat bespreken op het consultatiebureau. Zij kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een speciale kinderarts.
Een paar tips om hem zelfvertrouwen te geven
Geschikte schoentjes/slofjes:
De eerste vraag: heeft je baby wel of geen schoentjes nodig? Volgens de experts is het antwoord: nee, liever niet als het niet nodig is.
> Thuis kan je kindje het beste op antislip-sokjes of blote voeten lopen, zowel op harde als zachte vloeren. Zo leert hij het beste hoe hij zijn voetjes goed af moet rollen.
> Buiten kun je hem zachte, lichtgewicht schoentjes of slofjes geven met een versterkt zooltje en veters of elastiek waarmee de schoen goed om het voetje blijft zitten.
De box:
Die is verkrijgbaar in allerlei maten en materialen en biedt een aantal voordelen. Hij geeft je baby onafhankelijkheid, omdat hij kan staan en zijn benen strekken terwijl hij zich vasthoudt aan de spijlen. Bovendien heb jij even je handen vrij om andere dingen te doen. Dat kan af en toe heel handig zijn!
Je baby helpen lopen zonder dat zijn armen moe worden:
Een paar maanden lang zal je kindje willen lopen terwijl hij jouw handen of die van papa vasthoudt. Eerst zet hij voorzichtig een voetje naar voren, dan de ander en zo bouwt hij steeds meer vertrouwen en zelfverzekerdheid op, maar helemaal loslaten vindt hij nog te spannend. Probeer je kindje niet te overhaasten en prijs hem om zijn pogingen. Zelfs al houdt hij je nog maar met een vinger vast, hij heeft je nog steeds nodig om hem gerust te stellen.
> Wat je moet weten: houd de armpjes van je kindje niet te hoog, want dan verstoor je zijn evenwicht.
Speelgoed (auto's, wagentjes etc.)
Als hij 10 of 12 maanden is wil hij nog maar een ding: ontdekken wat er aan de andere kant van de kamer of de tuin is. Het probleem is dat hij moet kunnen lopen om daar te komen! Speelgoed waar kinderen steun aan hebben als ze leren lopen is daarom heel handig.
> Onze tip: Als je dit soort speelgoed aanschaft, let er dan op dat het zowel stevig als licht is, met zelfblokkerende wieltjes (zodat je kindje niet weg kan schieten).
Loopstoeltje - voor of tegen
Hier zijn grote meningsverschillen over en in sommige landen is het zelfs al verboden (bijvoorbeeld Canada). Het gebruik van een loopstoeltje wordt door kinderartsen en andere specialisten ten zeerste afgeraden. Uit onderzoek is gebleken dat het de bewegingen van de heupen en benen beperkt en dat de voetjes in een verkeerde positie komen te staan. De stoeltjes hebben ook geleid tot een aantal ongevallen met ernstig hoofdletsel.
"Wat als mijn baby struikelt?"
De meeste val- en struikelpartijen zijn niet ernstig, ook al brengen ze de nodige bulten en schrammen met zich mee. Probeer er geen drama van te maken en niet voortdurend dingen te roepen als "Voorzichtig!", "Pas op, anders val je!" of "Straks doe je je nog pijn!". Je kindje zal dan minder risico's nemen, wat juist belangrijk is als hij leert lopen. Als je kindje zich heeft bezeerd, kun je er het beste niet te veel op in gaan en hem aanmoedigen vooral weer door te gaan! Zorg er wel voor dat je scherpe hoeken beschermt, breekbare of scherpe dingen buiten bereik zet en dat er een traphekje voor de trap zit.
Gerelateerde artikelen