Baby boy walking

Wanneer leert mijn kindje lopen?

Dreumes
Artikel
Okt 3, 2024
5 min

1 jaar, 15 maanden, 18 maanden? Ik vraag me af wanneer mijn baby de wereld gaat ontdekken op zijn eigen kleine beentjes? Hoe kan ik mijn kindje helpen bij het leren lopen?

Voordat hij die eerste moeilijke en onevenwichtige stapjes zet, oefent je kindje eerst negen maanden lang met omdraaien en rechtop gaan zitten. Die ontwikkeling past heel goed bij zijn onverzadigbare wens dingen te zien, te ruiken en vast te pakken. Op handen en voeten of al helemaal rechtop staand - de manier doet er niet toe, zo lang je baby maar overal dingen kan ontdekken... of bijna overal! Je kunt je baby best helpen in zijn ontwikkeling, maar houd je wel aan zijn tempo. Voordat hij 20 maanden is, hoef je echt niets te overhaasten. Slechts 3 % van de kinderen kan met 9 maanden al lopen en minder dan 60 % loopt voor de eerste verjaardag.

Om te lopen heb je spieren nodig

  • Eerste fase: de opwarming, buik en armen.

In de eerste weken na de geboorte ontwikkelt je baby zijn nek- en rugspieren, zodat hij voorbereid is voor de intensievere oefeningen vanaf de vierde maand. Het trainingsprogramma: fietsen met de benen, molentje spelen met de armen en op de zij rollen, allemaal uitstekend voor de buikspieren.

Na drie of vier maanden kan je kleine kampioen op zijn onderarmen steunen terwijl hij zijn hoofdje optilt. Deze positie zul je steeds vaker zien in de komende twee maanden. Doordat hij zo nieuwsgierig is naar de wereld om hem heen, probeert hij om te rollen en als een soort zeehond vooruit te schuiven. Het is misschien niet heel charmant, maar iedereen moet er om lachen (en daar is je kindje dol op)!
 

  • Tweede fase: zitten, trekken en pakken!

Na ongeveer 8 maanden oefenen wordt je kindje beloond met de "lessen voor gevorderden". Een welverdiende beloning, want je kleine gymnast kan nu rechtop zitten en zijn armpjes uitstrekken om iets te pakken (wat hij nu ook beter kan zien). Hij wordt zich bewust van zijn eigen lichaam en het nut ervan voor zijn zelfstandige ontdekkingstochten.
 

  • Derde fase: zitten, kruipen en staan!

Tussen de 9 en 12 maanden gaat je baby allerlei tactieken toepassen om te krijgen wat hij wil en waar hij dat wil. Eerst op handen en voeten, dan op de knietjes en vervolgens staand aan de hand van papa of mama. Ook al is het nog een beetje wankel allemaal, hij krijgt steeds meer vertrouwen door iedere keer opnieuw te gaan zitten en staan.
 

  • Vierde fase: opstaan, een stapje, twee stapjes en nog steeds blijven staan. Wat een overwinning!

Alles wat hij nodig heeft is een beetje moed en vastberadenheid om uiteindelijk helemaal alleen te lopen (vanaf ongeveer 13 of 14 maanden). Die eerste stapjes zullen jullie nooit meer vergeten! Als je kindje met 19 of 20 maanden nog geen aanstalten maakt om te lopen, kun je dat bespreken op het consultatiebureau. Zij kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een speciale kinderarts.

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Een paar tips om hem zelfvertrouwen te geven

  • Geschikte schoentjes/slofjes:

    De eerste vraag: heeft je baby wel of geen schoentjes nodig? Volgens de experts is het antwoord: nee, liever niet als het niet nodig is.
    > Thuis kan je kindje het beste op antislip-sokjes of blote voeten lopen, zowel op harde als zachte vloeren. Zo leert hij het beste hoe hij zijn voetjes goed af moet rollen.
    > Buiten kun je hem zachte, lichtgewicht schoentjes of slofjes geven met een versterkt zooltje en veters of elastiek waarmee de schoen goed om het voetje blijft zitten.
     

  • De box:

    Die is verkrijgbaar in allerlei maten en materialen en biedt een aantal voordelen. Hij geeft je baby onafhankelijkheid, omdat hij kan staan en zijn benen strekken terwijl hij zich vasthoudt aan de spijlen. Bovendien heb jij even je handen vrij om andere dingen te doen. Dat kan af en toe heel handig zijn!
     

  • Je baby helpen lopen zonder dat zijn armen moe worden:

    Een paar maanden lang zal je kindje willen lopen terwijl hij jouw handen of die van papa vasthoudt. Eerst zet hij voorzichtig een voetje naar voren, dan de ander en zo bouwt hij steeds meer vertrouwen en zelfverzekerdheid op, maar helemaal loslaten vindt hij nog te spannend. Probeer je kindje niet te overhaasten en prijs hem om zijn pogingen. Zelfs al houdt hij je nog maar met een vinger vast, hij heeft je nog steeds nodig om hem gerust te stellen.
    > Wat je moet weten: houd de armpjes van je kindje niet te hoog, want dan verstoor je zijn evenwicht.
     

  • Speelgoed (auto's, wagentjes etc.)

    Als hij 10 of 12 maanden is wil hij nog maar een ding: ontdekken wat er aan de andere kant van de kamer of de tuin is. Het probleem is dat hij moet kunnen lopen om daar te komen! Speelgoed waar kinderen steun aan hebben als ze leren lopen is daarom heel handig.
    > Onze tip: Als je dit soort speelgoed aanschaft, let er dan op dat het zowel stevig als licht is, met zelfblokkerende wieltjes (zodat je kindje niet weg kan schieten).
     

  • Loopstoeltje - voor of tegen

    Hier zijn grote meningsverschillen over en in sommige landen is het zelfs al verboden (bijvoorbeeld Canada). Het gebruik van een loopstoeltje wordt door kinderartsen en andere specialisten ten zeerste afgeraden. Uit onderzoek is gebleken dat het de bewegingen van de heupen en benen beperkt en dat de voetjes in een verkeerde positie komen te staan. De stoeltjes hebben ook geleid tot een aantal ongevallen met ernstig hoofdletsel.
     

"Wat als mijn baby struikelt?"

De meeste val- en struikelpartijen zijn niet ernstig, ook al brengen ze de nodige bulten en schrammen met zich mee. Probeer er geen drama van te maken en niet voortdurend dingen te roepen als "Voorzichtig!", "Pas op, anders val je!" of "Straks doe je je nog pijn!". Je kindje zal dan minder risico's nemen, wat juist belangrijk is als hij leert lopen. Als je kindje zich heeft bezeerd, kun je er het beste niet te veel op in gaan en hem aanmoedigen vooral weer door te gaan! Zorg er wel voor dat je scherpe hoeken beschermt, breekbare of scherpe dingen buiten bereik zet en dat er een traphekje voor de trap zit.

Gerelateerde artikelen

View details Is de peuterpubertijd in aantocht? Hoe om te gaan met woedeaanvallen bij peuters
Artikel
Woede aanvallen peuter

Is de peuterpubertijd in aantocht? Hoe om te gaan met woedeaanvallen bij peuters

Nu hij/zij loopt en praat, wordt je peuter met de dag onafhankelijker en ontwikkelt hij/zij eveneens een sterke wilskracht!

2 min lezen

View details Het eerste kaarsje op de taart!
Artikel
Eerste verjaardag kindje

Het eerste kaarsje op de taart!

Het is alweer een jaar geleden dat mijn kleintje werd geboren, tijd om het te vieren! Wat kan ik hem voor cadeau geven? Is het belangrijk om de hele familie uit te nodigen?

2 min lezen

View details Mijn baby krijgt een sociaal leven
Artikel
Baby handjes vast

Mijn baby krijgt een sociaal leven

Is mijn kleine schatje later verlegen of juist extravert? Maakt hij of zij makkelijk vriendjes op het kinderdagverblijf? Hoe kan ik hem of haar helpen contact te maken met anderen?

4 min lezen

View details Checklist tandverzorging voor baby’s
Artikel
Verzorging tanden baby

Checklist tandverzorging voor baby’s

Het verzorgen van ons gebit is een levenslange onderneming, dus een goed begin is het halve werk.

2 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?
Artikel
Favoriete knuffel baby

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder?

4 min lezen

View details De ontwikkeling van mijn baby
Artikel
Ontwikkeling van mijn baby

De ontwikkeling van mijn baby

Wanneer gaat mijn baby lachen, praten en lopen? Welke voeding past het beste bij de stappen in zijn ontwikkeling? Welke belangrijke "eerste keren" mogen we niet missen?

6 min lezen

View details Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?
Artikel
Lachende kruipende baby

Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?

Het is ongelofelijk hoe snel mijn baby nieuwe dingen leert! Elke dag gaat hij weer een stapje vooruit. Een toekomstige Einstein misschien, wie weet?

3 min lezen

View details Zindelijkheidstraining
Artikel
Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Binnenkort gaat mijn kind naar school dus dit is een ideaal moment om hem te leren op het potje te plassen. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

5 min lezen

View details Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby
Artikel
Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

De eerste woordjes van je baby volgen meestal na een paar maanden van babygebrabbel.

2 min lezen

View details Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Artikel
Baby meten

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?

Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?

4 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?
Artikel
Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen

View details Een rood gezicht van boosheid!
Artikel
baby huilt

Een rood gezicht van boosheid!

Gisteren lag hij midden in de winkel van boosheid op de grond te rollen. 's Middags gooide hij zijn speelgoed door de kamer toen ik hem kwam halen voor het eten.

6 min lezen

View details Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?
Artikel
Mama met kindje

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?

Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Is het normaal dat hij zo veel beweegt in zijn slaap? Als mijn baby eindelijk slaapt, duurt dat maar een paar uurtjes. Daardoor krijg ik te weinig rust.

6 min lezen

View details Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?
Artikel
baby

Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?

Nu mijn baby het hele huis door kan kruipen, wil hij niets liever dan alles aanraken wat hij ziet. Hij is nergens bang voor, maar ik weet welke gevaren er zijn.

4 min lezen

View details Boeken voor baby's: welke en wanneer?
Artikel
Boeken voor baby's

Boeken voor baby's: welke en wanneer?

Als je rondloopt op de kinderafdeling van de boekenwinkel wordt je overweldigd door de enorme hoeveelheid boeken voor kinderen van alle leeftijden.

4 min lezen

View details 1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!
Artikel
Baby lacht

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen.

3 min lezen

View details Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!
Artikel
Baby papa lachen

Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!

Mijn baby is een echte kletskous! Ik wist niet dat zulke jonge baby's zichzelf al duidelijk konden maken.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.