baby huilt

Een rood gezicht van boosheid!

Dreumes - Peuter
Artikel
Jun 28, 2022
6 min

Gisteren lag hij midden in de winkel van boosheid op de grond te rollen. 's Middags gooide hij zijn speelgoed door de kamer toen ik hem kwam halen voor het eten. En al wekenlang is zijn antwoord op iedere vraag "nee". Mijn kindje, dat altijd zo "makkelijk" was, lijkt wel een compleet ander kind. Hoe moet ik met zijn boze buien omgaan?

Woedeaanvallen beginnen meestal rond de 18 maanden. Een kind wordt boos om het minste of geringste en aangezien het zichzelf nog niet uit kan drukken met taal, doet het dat door middel van een woedeaanval. Huilen, brullen en ander ongewenst gedrag zorgen ervoor dat ouders gefrustreerd en wanhopig raken.

Conflicten

Woedeaanvallen op deze leeftijd beïnvloeden het dagelijks leven binnen het gezin. Je kleintje kan opeens woedend worden om de kleinste dingen; je vertelt hem dat er vanavond bloemkool op het menu staat of je vraagt hem op te ruimen of niet met het lichtknopje te spelen en dan is het huis te klein. Deze woedeaanvallen gaan vaak gepaard met gedrag om zijn frustratie te uiten: stampvoeten, zichzelf op de grond gooien, schreeuwen, brullen, het behang van de muur trekken ... ofwel het jou zo moeilijk mogelijk maken! Waarschijnlijk ben je enorm van je stuk gebracht door deze plotselinge verandering in zijn gedrag, vooral wanneer je peuter in het openbaar niet meer naar je luistert en iedereen naar jullie kijkt vanwege zijn gekrijs. Houd je op zo'n moment vast aan de gedachte dat jouw kindje niet de enige is met dit soort gedrag.

Wat betekent dit gedrag?

Het wil gewoon zeggen dat je kindje groter wordt en probeert zichzelf te onderscheiden van zijn ouders.

Hoe? Door jou te vertellen wat hij wil en jouw regels gewoonweg niet meer te accepteren. Hierdoor ontstaan er vaak conflicten en je kindje probeert controle te krijgen over de situatie door middel van "Nee", "Jij niet" en "Doe ik zelf". Zo probeert hij uitdrukking te geven aan een nieuwe en belangrijke emotie: "Ik ben" en "Ik ben niet als jij". Aangezien hij zich mondeling nog niet goed kan uitdrukken, eindigt deze zoektocht naar een eigen identiteit meestal in een krachtmeting.

Met deze voortdurende oppositie toont hij zijn frustraties en dit is voor het hele gezin een lastige periode. Het is belangrijk dat jij en je partner rustig blijven en niet toegeven aan zijn buien en eisen. Deze frustratie, die voortkomt uit de beperkingen waar hij tegen aan loopt, draagt uiteindelijk bij aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Laat je kind niet de regels bepalen, want daardoor zal hij in de toekomst problemen krijgen met zijn zelfvertrouwen.

Jij bent de baas

Toon je liefde voor je kind door nee te zeggen. Dit advies heb je misschien al eerder gehoord of gelezen, maar je hebt waarschijnlijk ook al ondervonden hoe moeilijk het is je hieraan te houden wanneer je kleine duivel voor de zoveelste keer jouw geduld op de proef stelt.

De beste houding is rustig blijven en weloverwogen en met aandacht reageren op de behoeften van je kind, maar wel consequent blijven. Zo laat je je kindje merken dat hij zijn gevoelens mag uiten. Je beseft dat hij boos is en dat mag, maar jij bent nog steeds degene die bepaalt wat het beste is voor hem. Makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk, na een vermoeiende werkdag en een lange file, is het allemaal niet zo eenvoudig.

Hier geven we je wat tips om ruzie te voorkomen:

  • Ga het gevecht niet aan; het gaat in jullie gezin niet om winnaars en verliezers. Ga liever op zoek naar een win-winsituatie.
  • Geef je kind een keuze als dat mogelijk is: naar het park of een wandeling met de loopfiets.
  • Vertel je kind van tevoren wat er gaat gebeuren. Leg hem uit dat hij het televisieprogramma nog af mag kijken, maar dat het daarna tijd is voor zijn middagslaapje. Dit is een manier om de grenzen vast te stellen voor je kind, terwijl je hem daarbinnen wel ruimte biedt. Je kindje groeit dan op in de wetenschap dat jullie hem begrijpen en respecteren.
  • Probeer je kind niet te overheersen of hem tot gehoorzaamheid te dwingen. Dat zijn twee extreme reacties die uiteindelijk een negatief effect hebben op zijn gevoel van eigenwaarde. Als ouders is het niet jullie rol om koste wat het kost jullie kind te "temmen". Natuurlijk moeten jullie gezag uitoefenen, maar doe dat op een weloverwogen manier zodat je zijn normale ontwikkeling ondersteunt. Probeer de gulden middenweg te vinden tussen houden van, stimuleren, beschermen en leren gehoorzamen. Dacht je dat het ouderschap een makkelijke baan was?

Wat kun je doen om zelf niet in woede uit te barsten?

Als je merkt dat je op het punt staat je zelfbeheersing te verliezen, kun je het beste proberen je kind af te leiden. Vertel bijvoorbeeld dat oma vanmiddag op bezoek komt of probeer een alternatief aan te bieden(je dochter heeft al drie poppen dus een vierde is echt niet nodig, maar misschien is een poppenserviesje een leuk idee voor haar verjaardag?).

Als je kindje een woedeaanval krijgt, wacht dan een paar minuten tot hij uitgeraasd is. Je kunt hem ook vragen even naar een andere ruimte te gaan, waar hij in zijn eentje tot rust kan komen. Als je te veel aandacht besteedt aan een woedeaanval wordt het soms alleen maar erger. Als er niemand reageert, voelt dat voor je kind een beetje als een koude douche op zijn boze bui. Daarna kun je naar je kindje toe gaan, vragen of zijn boosheid over is en of hij zin heeft om samen een spelletje te doen. Het is heel belangrijk dat je zijn gedrag erkent en respecteert. Zo weet hij dat hij recht heeft op zijn eigen gevoelens en dat jij begrijpt dat hij ongelukkig is, maar dat je je niet laat manipuleren. Leg hem uit dat jij uiteindelijk degene bent die de beslissingen neemt en leg ook uit waarom je die neemt. Een kunst op zich...

Slaan of niet slaan? Nadat je echt alles hebt geprobeerd om je kindje rustig te krijgen, kan een tik op zijn billen heel verleidelijk lijken. Dat is echter nooit de juiste reactie. Misschien dat je kindje daardoor wel naar je luistert, maar op de lange termijn hebben dit soort gewelddadige reacties een negatief effect op zijn zelfbeeld. Hij gaat dan misschien zelf lichamelijk geweld gebruiken als hij ruzie heeft met broertjes en zusjes of op school. De beste oplossing bij een woedeaanval is nog steeds rust en discussie.

Na de woedeaanval is het van groot belang dat je je kindje geruststelt: ook al wordt hij boos, dat verandert niets aan jouw liefde voor hem!

"Breath holding spells": Als kinderen heel erg overvallen worden door hun boosheid of frustratie, kunnen ze problemen krijgen met ademhalen. Er zijn zelfs extreme gevallen waarbij ze een paar seconden het bewustzijn verliezen. Dit is heel naar om mee te maken, maar dit soort aanvallen hebben gelukkig geen gevolgen voor de gezondheid van je kind. Dat is in ieder geval goed om te weten!

Marjolein, moeder van Max (20 maanden):
"Max is dol op chocola! Bij de kassa van de supermarkt vroeg hij om een chocoladereep, maar het was al bijna etenstijd dus dat mocht niet van mij. Hij werd woedend en gooide zichzelf krijsend op de grond. Toen ik hem op wilde tillen, probeerde hij me zelfs te slaan. Iedereen keek naar ons en ik schaamde me rot. Ik durfde hem daar niet eens te bestraffen zoals ik thuis wel zou doen, dus ik wachtte tot we bij de auto waren en legde hem toen uit dat dit gedrag niet acceptabel was."

Gerelateerde artikelen

View details Is de peuterpubertijd in aantocht? Hoe om te gaan met woedeaanvallen bij peuters
Artikel
Woede aanvallen peuter

Is de peuterpubertijd in aantocht? Hoe om te gaan met woedeaanvallen bij peuters

Nu hij/zij loopt en praat, wordt je peuter met de dag onafhankelijker en ontwikkelt hij/zij eveneens een sterke wilskracht!

2 min lezen

View details Zindelijkheidstraining
Artikel
Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Binnenkort gaat mijn kind naar school dus dit is een ideaal moment om hem te leren op het potje te plassen. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

5 min lezen

View details Uiteten met je baby of peuter: zó gaat het goed!
Artikel
Moeder en peuter op terras

Uiteten met je baby of peuter: zó gaat het goed!

Uit eten gaan doe je misschien een stuk minder vaak dan voordat je een kind had. Toch kan dat prima, met een goed ‘plan de campagne’.

3 min lezen

View details Work-out met peuters: hacks voor mama's met een druk leven
Artikel
Work-out met peuters: hacks voor mama's met een druk leven

Work-out met peuters: hacks voor mama's met een druk leven

Er zijn van die dagen dat lichaamsbeweging het laatste is wat in je hoofd opkomt — vooral als je een slapeloze nacht achter de rug hebt.

2 min lezen

View details Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s
Artikel
Biologisch voor baby's

Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s

Probeert jouw kleintje stiekem iets van je vork te happen? Maakt hij smakkende geluiden? En kijkt hij het eten uit je mond? Het wordt tijd voor de allereerste hapjes!

5 min lezen

View details Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!
Artikel
Tips vegetarisch eten baby

Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!

Ontdek hoe je jouw kind op een gezonde en duurzame manier vegetarisch kan laten eten.

3 min lezen

View details Hoe om te gaan met slaapproblemen bij peuters
Artikel
Hoe om te gaan met slaapproblemen bij peuters

Hoe om te gaan met slaapproblemen bij peuters

Je weet dat hij/zij moe is, maar hij/zij weigert te luisteren — wat je ook probeert, dromenland is nog ver weg.

2 min lezen

View details Heb je problemen als werkende moeder? Volg onze tips over weer aan het werk gaan na het krijgen van een baby
Artikel
Weer aan thet werk na zwangerschapsverlof

Heb je problemen als werkende moeder? Volg onze tips over weer aan het werk gaan na het krijgen van een baby

Als je gezinsfinanciën het noodzakelijk maken dat je een werkende moeder wordt, ben je hoogstwaarschijnlijk bezig met het plannen van de terugkeer naar je werk terwijl je een weg baant door een ach

4 min lezen

View details 10x struggles die iedere ouder herkent (maar je nooit ziet op Instagram)
Artikel
Familie in de woonkamer

10x struggles die iedere ouder herkent (maar je nooit ziet op Instagram)

Op Instagram word je overspoeld met foto’s waar het gelukkige én perfecte gezinsleven vanaf spat. Maar jij weet als ouder wel beter.

3 min lezen

View details Care for Nature
Artikel
Care for Nature

Care for Nature

Wij geloven dat de natuur precies weet hoe het moet. Ook als het om opvoeden en de zorg voor je kinderen gaat.

2 min lezen

View details Hoe verbreed je het smaakpalet van je kind?
Artikel
Hoe kun je kind aan smaken laten wennen

Hoe verbreed je het smaakpalet van je kind?

Door jouw kindje te laten kennismaken met nieuwe en verschillende texturen en smaken, kan hij of zij smaakpupillen op een geweldige manier verkennen.

3 min lezen

View details Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen
Artikel
Krijg vertrouwen als ouder

Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen

Voor het eerst vader of moeder worden en je pasgeboren baby naar huis brengen is de meest angstaanjagende ervaring om mee te maken.

3 min lezen

View details 5x waarom je als ouder soms wenst dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat
Artikel
Dagen zijn te kort als ouder

5x waarom je als ouder soms wenst dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat

Van het verzetten van een afspraak bij de tandarts, vijf dagen wasgoed wegwerken, het halen en brengen van je kind tot nog een cadeautje kopen voor een kinderfeestje en de hond uitlaten.

3 min lezen

View details Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters
Artikel
Verlatingsangst bij baby

Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters

Verlatingsangst bij peuters kan vervelend zijn voor zowel jou als je kindje. Hier zijn wat tips om jullie beiden te helpen omgaan met verlatingsangst.

1 min lezen

View details De opvoeding van een tweeling
Artikel
Opvoeden van een tweeling

De opvoeding van een tweeling

Twee kinderen tegelijkertijd is geweldig, maar ook twee keer zo veel werk! Ik vraag me wel eens af of ik van allebei evenveel kan houden?

4 min lezen

View details Natural Parenting Promise
Artikel
Vader en kindje aan tafel

Natural Parenting Promise

Natuurlijk is jouw kindje de leukste, mooiste, grappigste en slimste van allemaal! Dat vinden wij ook.

3 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
slapen

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Zes eenvoudige manieren om om te gaan met oordelende ouders
Artikel
Beoordelende ouders

Zes eenvoudige manieren om om te gaan met oordelende ouders

Heb je het gevoel dat je het slachtoffer bent van moederbeschaming of oordelen? Het is zwaar om een nieuwe moeder te zijn, en al helemaal als je het gevoel hebt dat je kritiek over je heen krijgt.

3 min lezen

View details Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?
Artikel
Peuter in woonkamer

Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?

Carrière en het moederschap, gaat dat wel samen? Als ambitieuze vrouw met een eigen bedrijf vond ik het best een uitdaging om na de geboorte van Merlijn, mijn ritme weer te vinden.

6 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.