Ik ben twee en zeg nee

De "nee"-fase

Peuter
Artikel
Jun 9, 2022
5 min

Mijn kindje is normaal heel lief en vrolijk, maar zegt sinds kort alleen nog maar nee. En als ik iets verbied, volgt er een enorme woedeaanval! Wat moet ik nu doen?

De "nee"-fase

Nu je kindje zijn eerste stappen heeft gezet en steeds meer zijn eigen gangetje kan gaan, en nu hij ook steeds meer begint te praten (in het begin vaak onbegrijpelijke klanken voor een buitenstaander, maar volledig duidelijk voor papa en mama), wil hij je dolgraag duidelijk maken wat hij wil, maar vaak ook wat hij niet wil. Vol trots zie je hoe jouw kleintje groot wordt, maar je merkt nu ook dat hij jou probeert uit te dagen. En daar lijkt hij nog plezier in te hebben ook! Maak je geen zorgen - dit overkomt alle jonge ouders. Het belangrijkste is om rustig en consequent te blijven. Ouder zijn is niet altijd even makkelijk, dat weten we allemaal!

Waarom zegt mijn kindje de hele tijd "nee"?

Tot nu toe waren de favoriete woordjes van jouw kleine schat waarschijnlijk woordjes als "nijn" of "beer", "koek" en "mama". Hij had woordjes voor voorwerpen, personen of een bepaalde situatie. Als hij echter tussen de 18 en 24 maanden oud is, begint de beruchte "Ik ben twee en ik zeg nee"-fase. Voor jouw kindje betekent dit dat hij de functie van taal begint te door te krijgen en daardoor ook begrijpt hoe hij moet onderhandelen. Dit is een heel belangrijke stap in zijn ontwikkeling... jouw kleine zou wel eens filosoof kunnen worden!

Je kindje krijgt al snel door dat dit nieuwe woordje de perfecte manier is om jou uit te dagen en probeert de grenzen op te zoeken. Wees gerust, ook aan deze fase komt een eind, vooral als jij standvastig blijft!

Ik zeg "nee" dus "ik besta"!

Lopen, op het potje plassen, de eerste woordjes .... je kindje wordt steeds onafhankelijker en begint de wereld te ontdekken. Nu komt ook zijn eigen karakter steeds duidelijker naar voren en het woordje "nee" wordt een veelgebruikt antwoord, samen met "Zelf doen!", "Jij niet!" en andere plotselinge uitbarstingen.

Voor jou is deze fase waarschijnlijk minder leuk - je hebt het gevoel alsof je net zo goed tegen een muur kan praten - maar voor je kind is dit een noodzakelijke stap in zijn ontwikkeling. Door "nee" te zeggen, zegt jouw kleine eigenlijk "ik besta". Nee zeggen is voor een kind van deze leeftijd een manier om zijn eigen willetje te laten zien en helpt hem om zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Bij jou probeert je kindje uit tot hoever hij kan gaan, terwijl hij bij oma en opa of op de crèche net zo lief is als voorheen. Hoe moeilijk dit ook is voor jou, het is echt heel normaal!

De "nee" die eigenlijk "ja" is

De wijze mama beseft heel goed dat "nee" een ingewikkeld begrip is en dat het van alles kan betekenen. Het ontdekken van al die betekenissen is al een hele kunst!

Probeer maar eens het verschil te leren kennen tussen:

  • "nee" uit gewoonte (beetje jammer, als je net een koekje wilde aanbieden!),
  • de dwarse "nee" (je baby wil niet terug in de wandelwagen, omdat 45 minuten op de schommel echt veel te kort was!),
  • de vermoeide "nee" (gaat vaak vooraf aan een algehele woede-uitbarsting!),
  • die "nee" die eigenlijk "ja" betekent (hij zegt "nee" terwijl hij met zijn hoofd "ja" schudt) ...
  • en natuurlijk de resolute "nee" bij het zien van eten dat hij nog niet kent (dit komt vooral midden in de voedselneofobie-fase voor!).

De verklaring: je kindje wil jou duidelijk maken dat hij alleen doet wat jij zegt, omdat hij zelf heeft besloten dat hij dat wil doen (eigenlijk moet jij hèm dankbaar zijn!). Dat wordt nog leuk als hij echt in de puberteit zit!

Jij bent de baas! (Ja, echt waar)

Hoe ga je hiermee om zonder steeds boos te worden? De aandacht afleiden werkt altijd goed. De meesten van ons hebben wel eens handige tips afgekeken van andere ouders in de trein of het vliegtuig om de kinderen af te leiden en zodoende een woede-uitbarsting of een gillend kind te vermijden.

Het grootste probleem is het vinden van een goede balans: niet te streng zijn waardoor je kindje geen kans meer krijgt om zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en te tonen, maar ook niet te toegeeflijk waardoor je hem de regels laat bepalen. Als jouw kleine een paar keer "nee" zegt, is dat helemaal niet erg; blijf rustig en consequent en ga het gevecht niet elke keer aan. We geven allemaal wel eens toe en dat is heus niet erg.

De gouden regel is hem duidelijk maken dat jij uiteindelijk degene bent die beslist (of je hem "nee" laat zeggen of niet) en niet hij. Jouw "nee" is ook echt "nee". Op dat moment mag je niet toegeven, blijf bij je standpunt: duidelijke grenzen stellen (zonder daarbij natuurlijk de andere ouder tegen te spreken) is van groot belang voor jouw kind.

Marja, moeder van Emma (3 jaar) en Louise (14 maanden) "Toen Emma 2 werd zat ze op het hoogtepunt van de "nee"-fase en hadden we de hele dag door ruzie. Ik werd er zo moe van. Naast het huishouden en alle andere verplichtingen, had ik ook nog eens het gevoel dat ik mijn dochter aan het treiteren was door haar voortdurend dingen te moeten verbieden. Ik heb het toen besproken op het consultatiebureau, waar ze me aanraadden om niet elk gevecht aan te gaan en te bepalen in welke situaties het niet zo erg is als ze een keer "nee" zegt. Sindsdien ben ik op een aantal belangrijke punten heel consequent en leg ik haar ook uit dat het op mijn manier gaat en niet anders. Op andere punten kan ik nu een stuk relaxter zijn. Het grote voordeel van deze aanpak is dat mijn dochter nu steeds minder vaak 'nee' zegt!"

Gerelateerde artikelen

View details Is de peuterpubertijd in aantocht? Hoe om te gaan met woedeaanvallen bij peuters
Artikel
Woede aanvallen peuter

Is de peuterpubertijd in aantocht? Hoe om te gaan met woedeaanvallen bij peuters

Nu hij/zij loopt en praat, wordt je peuter met de dag onafhankelijker en ontwikkelt hij/zij eveneens een sterke wilskracht!

2 min lezen

View details Zindelijkheidstraining
Artikel
Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Binnenkort gaat mijn kind naar school dus dit is een ideaal moment om hem te leren op het potje te plassen. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

5 min lezen

View details Tips voor het zindelijk maken van peuters
Artikel
Zindelijkheidstraining

Tips voor het zindelijk maken van peuters

Vraag je je af hoe je je peuter zindelijk maakt of wanneer je ermee moet beginnen? Ontdek hier een aantal handige tips over wanneer en hoe je met zindelijkheidstraining kunt beginnen.

2 min lezen

View details Peutertraktatie
Artikel
Peutertraktaties

Peutertraktatie

Vind leuke peutertraktaties: knijpfruit en kindersmoothies. Perfect voor peuter afscheidstraktaties of gezond tussendoortje!

3 min lezen

View details Een rood gezicht van boosheid!
Artikel
baby huilt

Een rood gezicht van boosheid!

Gisteren lag hij midden in de winkel van boosheid op de grond te rollen. 's Middags gooide hij zijn speelgoed door de kamer toen ik hem kwam halen voor het eten.

6 min lezen

View details De peuterpuberteit
Artikel
Peuterpubertijd

De peuterpuberteit

Mijn kleintje is nog geen twee en wil alles al zelf doen. Hij wordt boos als ik hem wil helpen! Als ik iets vraag of voorstel, is het antwoord altijd nee. Hoe ga ik met deze nieuwe fase om?

4 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
Frequently asked questions about sleeping through the night

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Wat moet ik doen als mijn peuter 's nachts begint te schreeuwen?
Artikel
Mijn peuter schreeuwt 's nachts

Wat moet ik doen als mijn peuter 's nachts begint te schreeuwen?

Meestal valt mijn kindje binnen een paar minuten in slaap, maar tegenwoordig wordt hij midden in de nacht schreeuwend wakker en is maar moeilijk te kalmeren.

4 min lezen

View details Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?
Artikel
Peuter in woonkamer

Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?

Carrière en het moederschap, gaat dat wel samen? Als ambitieuze vrouw met een eigen bedrijf vond ik het best een uitdaging om na de geboorte van Merlijn, mijn ritme weer te vinden.

6 min lezen

View details Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!
Artikel
Tips vegetarisch eten baby

Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!

Ontdek hoe je jouw kind op een gezonde en duurzame manier vegetarisch kan laten eten.

3 min lezen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips
Artikel
Drukke familie in de keuken

s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips

Op tijd de deur uit? Het is voor veel ouders iedere dag weer een challenge.

4 min lezen

View details Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen
Artikel
Krijg vertrouwen als ouder

Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen

Voor het eerst vader of moeder worden en je pasgeboren baby naar huis brengen is de meest angstaanjagende ervaring om mee te maken.

3 min lezen

View details Uitdagingen om je kind te leren eten
Artikel
Tips om je kindje te laten eten

Uitdagingen om je kind te leren eten

Wist je dat veel kinderen bang zijn voor nieuwe soorten voedsel en eten liever iets dat ze gewend zijn?

3 min lezen

View details Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters
Artikel
Verlatingsangst bij baby

Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters

Verlatingsangst bij peuters kan vervelend zijn voor zowel jou als je kindje. Hier zijn wat tips om jullie beiden te helpen omgaan met verlatingsangst.

1 min lezen

View details Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?
Artikel
Baby papa lachen

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?

Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind?

3 min lezen

View details 20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch
Artikel
20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

Als je eenmaal de titel ‘vader’ of ‘moeder’ draagt, komt er veel op je af. Je moet allerlei keuzes en afwegingen maken en dat valt soms niet mee.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.