Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Baby
Artikel
Jun 28, 2022
4 min

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

Je kindje heeft ongeveer drie jaar nodig om de stap te maken van 'brabbelgeluiden' en versmolten woorden zoals 'chocotaart' naar zinnen met een onderwerp, werkwoord en voorwerp. Binnen deze periode maak je dezelfde dingen mee als alle andere ouders wereldwijd: je springt een gat in de lucht bij het eerste 'goegoe'-geluidje, dan word je expert in het interpreteren van de gecodeerde taal van je kleintje en vervolgens sta je versteld van de volzinnen die er uit zijn mond komen. Hieronder vind je een ’routekaart’ van de belangrijkste stappen bij het leren praten.

Goegoe, gaagaa, mah, pah, mah... mama!

Zodra hij geboren is, heeft je baby al een flinke stem; dat blijkt wel wanneer hij het op een huilen zet! Die eerste geluiden van baby's zijn overal ter wereld hetzelfde, omdat ze allemaal eerst alleen maar klinkers gebruiken. Vanaf het eerste moment begint je baby zijn moedertaal te leren. Daarom is het heel belangrijk dat je van begin af aan duidelijk tegen hem praat.

3 maanden en ouder: je baby ontdekt hoe leuk het is geluiden uit te proberen en te brabbelen. Dat is van nature zo, omdat de hersens die delen moeten ordenen die verantwoordelijk zijn voor het horen van taal en het spreken van taal.

De eerste geluidjes gaan daarom vaak gepaard met de eerste gezichtsuitdrukkingen en een lichaamstaal vol betekenis.

Een kreet van blijdschap met een grote glimlach, een twijfelend "neh" met een raadselachtige uitdrukking, een tevreden "goegoe" na de fles, huilen en kronkelen ... Maak je geen zorgen, stapsgewijs ga je zijn lichaamstaal, gebrabbel en kreten leren ontcijferen!

6 ’“ 8 maanden: je baby ontdekt iets dat zijn leven zal veranderen! Als hij "praat" krijgt hij antwoord van zijn ouders. Het doet er niet toe dat de betekenis nu nog wat vaag is - je baby is nu een professionele babbelaar. Het belangrijkste is dat hij nu het principe van actie en reactie begrijpt. In zijn hersens worden beetje bij beetje woorden en betekenissen met elkaar verbonden.

8 ’“ 12 maanden: "Koek!" Je baby kan zich nu steeds beter uiten en is al een flink eind op weg om te leren praten. Rond deze leeftijd zegt hij misschien wel voor het eerst "papa" of "mama". Wie is het eerste aan de beurt?

Om de taalontwikkeling van je kindje te stimuleren is het van groot belang dat je van begin af aan dingen en situaties bij de naam noemt. Hij onthoudt alles!

Eerst 5, dan 12... en al snel 100 woordjes; de woordenschat van je kindje groeit explosief!

12 - 20 maanden: je kindje begint te praten met een paar eenvoudige en effectieve woordjes ("klaar", "nee", "meer", etc.) om aan te geven dat er iets is veranderd. Regelmatig herhaalt hij zijn favoriete klanknabootsingen (broembroem, miauw, etc.). Hij begint zinnetjes met twee woorden te zeggen, zoals "mama weg" om een bepaalde situatie aan te duiden.

Op dit moment begrijpt je kind meer dan hij kan zeggen. Je kunt hem stimuleren door samen naar plaatjes en woorden te kijken, of met behulp van liedjes en versjes. Praat vooral zo natuurlijk mogelijk met je kindje, want dat is de beste manier om zijn woordenschat te vergroten en zijn nieuwsgierigheid aan te moedigen.

Woorden, zinnen... het begin van een gesprek!

Rond het 2e jaar maken kinderen een enorme taalsprong, maar de een doet het wat rustiger aan dan de ander en is dus wat later. Je kindje leert nu een nieuw woord per dag en vindt het soms moeilijk al die woorden uit te spreken. Hij kan objecten nu juist benoemen en is niet langer alleen geïnteresseerd in zichzelf, maar ook in wat andere mensen denken.

Zijn persoonlijke repertoire wordt steeds uitgebreider en praten wordt een communicatiemiddel. Maak gebruik van deze leergierige fase door je kindje veel voor te lezen en met hem te praten over alles wat er om hem heen gebeurt. Je kindje ontdekt nu vol enthousiasme hoe geweldig taal is.

2 - 3 jaar: je kleintje ontdekt dat woorden met elkaar verband houden, een ware openbaring! Hij begint zijn zinnen vaak met een werkwoord, voor de voornaamwoorden en lidwoorden. Hij zegt nu ook "ik", hoewel hij natuurlijk al veel langer begreep dat hij een eigen identiteit heeft.

Esther, moeder van Lucas en Sem (5 en 2 jaar)

"Onze oudste zoon is 5 en is de officiële tolk van onze jongste, die net 2 is geworden! Dat onuitgesproken begrip tussen hen is ongelofelijk! De oudste vertaalt terwijl de jongste brabbelt. Sem zegt: "Wih vja" en Lucas vertaalt: "Hij wil een bakje vla". Ik bedoel maar! Het is echt heel grappig."

Gerelateerde artikelen

View details Boeken voor baby's: welke en wanneer?
Artikel
Boeken voor baby's

Boeken voor baby's: welke en wanneer?

Als je rondloopt op de kinderafdeling van de boekenwinkel wordt je overweldigd door de enorme hoeveelheid boeken voor kinderen van alle leeftijden.

4 min lezen

View details De ontwikkeling van mijn baby
Artikel
Ontwikkeling van mijn baby

De ontwikkeling van mijn baby

Wanneer gaat mijn baby lachen, praten en lopen? Welke voeding past het beste bij de stappen in zijn ontwikkeling? Welke belangrijke "eerste keren" mogen we niet missen?

6 min lezen

View details 1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!
Artikel
Baby lacht

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen.

3 min lezen

View details Checklist tandverzorging voor baby’s
Artikel
Verzorging tanden baby

Checklist tandverzorging voor baby’s

Het verzorgen van ons gebit is een levenslange onderneming, dus een goed begin is het halve werk.

2 min lezen

View details Mijn baby krijgt een sociaal leven
Artikel
Baby handjes vast

Mijn baby krijgt een sociaal leven

Is mijn kleine schatje later verlegen of juist extravert? Maakt hij of zij makkelijk vriendjes op het kinderdagverblijf? Hoe kan ik hem of haar helpen contact te maken met anderen?

4 min lezen

View details Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Artikel
Baby meten

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?

Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?

4 min lezen

View details Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?
Artikel
Favoriete knuffel baby

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder?

4 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?
Artikel
Lachende kruipende baby

Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?

Het is ongelofelijk hoe snel mijn baby nieuwe dingen leert! Elke dag gaat hij weer een stapje vooruit. Een toekomstige Einstein misschien, wie weet?

3 min lezen

View details Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby
Artikel
Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

De eerste woordjes van je baby volgen meestal na een paar maanden van babygebrabbel.

2 min lezen

View details Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?
Artikel
Mama met kindje

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?

Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Is het normaal dat hij zo veel beweegt in zijn slaap? Als mijn baby eindelijk slaapt, duurt dat maar een paar uurtjes. Daardoor krijg ik te weinig rust.

6 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?
Artikel
baby

Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?

Nu mijn baby het hele huis door kan kruipen, wil hij niets liever dan alles aanraken wat hij ziet. Hij is nergens bang voor, maar ik weet welke gevaren er zijn.

4 min lezen

View details Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!
Artikel
Baby papa lachen

Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!

Mijn baby is een echte kletskous! Ik wist niet dat zulke jonge baby's zichzelf al duidelijk konden maken.

3 min lezen

View details Spelen is goed voor lichaam en geest!
Artikel
Mama kust hand kindje

Spelen is goed voor lichaam en geest!

Mijn baby is dol op spelen en stoeien; hij dartelt het hele huis door en wordt nooit moe. Hoe kan ik hem stimuleren in zijn energieke activiteiten?

4 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
slapen

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters
Artikel
Verlatingsangst bij baby

Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters

Verlatingsangst bij peuters kan vervelend zijn voor zowel jou als je kindje. Hier zijn wat tips om jullie beiden te helpen omgaan met verlatingsangst.

1 min lezen

View details Kun je overgewicht bij kinderen al op jonge leeftijd voorkomen?
Artikel
baby en mama knuffelen

Kun je overgewicht bij kinderen al op jonge leeftijd voorkomen?

In ons land kampt bijna 1 op de 6 kinderen met overgewicht! Waar moet ik op letten om te voorkomen dat mijn kind later overgewicht krijgt?

4 min lezen

View details Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Artikel
Baby begint 's avonds te huilen

Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen

Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui?

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.