Spelen is goed voor lichaam en geest!
Mijn baby is dol op spelen en stoeien; hij dartelt het hele huis door en wordt nooit moe. Hoe kan ik hem stimuleren in zijn energieke activiteiten?
Je kleintje barst de hele dag door van de energie en vindt het geweldig nieuwe dingen te ontdekken. Jij bent daarom voortdurend aan het opletten of hij zich geen pijn doet. Maar deze enthousiaste activiteiten zijn ook een lust voor het oog en een teken van een gezonde motorische ontwikkeling. Spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen en hieronder geven we je wat ideeën om er samen plezier in te hebben.
Activiteiten voor iedere leeftijd
Baby's zijn al heel vroeg dol op activiteiten en het ontdekken van nieuwe spelletjes. Kijk maar eens hoe je kindje van 3 maanden moet lachen als je "kiekeboe" speelt - dat kan hij uren volhouden! Als hij 7 of 8 maanden is, ontdekt hij hoe leuk het is om zijn favoriete speeltje elke keer op de grond te gooien. Hij vindt het enorm grappig om te zien hoe jij het steeds weer opraapt. Paardje rijden op je knie is ook favoriet, net als het omgooien van een stapel blokken.
Als hij 9 of 10 maanden is, kruipt hij vaak al heel de kamer door! Dan wordt zijn wereldje opeens een stuk groter. Hij wil alles aanraken wat hij ziet en trekt zich al op aan de meubels, een hele prestatie.
Zodra baby's leren lopen, kunnen ze niet wachten om een hele nieuwe wereld te ontdekken - en tegenhouden heeft geen zin! Achteruit lopen, springen, de trap op en af - elke dag leren ze er iets nieuws bij. Hun motorische ontwikkeling vergroot niet alleen hun fysieke mogelijkheden - evenwicht, behendigheid, kracht - maar ook hun zintuiglijke capaciteiten en zelfvertrouwen.
Kom met me spelen!
Als je kindje ongeveer 6 maanden is, heeft hij een concentratieboog van maar een paar minuten. Poppenkast en "kiekeboe" vindt hij geweldig, maar het heeft geen zin uren achter elkaar met hem te spelen; dat is nog veel te vermoeiend.
Als hij ongeveer twee jaar is, kan hij zich al een stuk langer concentreren ... onder voorwaarde dat je niet steeds hetzelfde spelletje speelt. Gebruik je fantasie om wat rustigere spelletjes af te wisselen met drukkere activiteiten. Neem ook af en toe pauze zodat hij niet te opgewonden raakt.
Op deze leeftijd speelt hij met alles wat hij kan vinden. Hij vindt het heerlijk om met een pollepel op zijn blokken te slaan of te 'picknicken' met plastic bakjes uit de keuken. Je vraagt je wel eens af waarom je ooit speelgoed voor hem hebt gekocht!
Probeer zijn behendigheid te stimuleren door een hindernisbaan uit te zetten met kussens, speeltjes en kartonnen dozen. Hier kan hij dan bijvoorbeeld overheen klimmen en onderdoor kruipen. Balspelletjes, zwemmen, verstoppertje en rijden op de driewieler zijn ook activiteiten waarmee je zijn lichamelijke ontwikkeling ondersteunt.
Peutergymnastiek
Vanaf ongeveer 2 of 3 jaar (bij sommige verenigingen zelfs eerder) kun je je kindje mee laten doen aan peutergym. Als er zo'n vereniging bij jou in de buurt zit, is dat een leuke en leerzame manier om wat energie kwijt te raken. Bij peutergym hoeft hij natuurlijk geen zware oefeningen met strenge regels te doen; door middel van leuke spelletjes en activiteiten worden peuters hier gestimuleerd in hun lichamelijke ontwikkeling.
Het gaat er niet om de beste te zijn, maar om het verbeteren van de bewegingen en behendigheid. Zo kan hij niet alleen zijn evenwichtsgevoel, coördinatie en reactievermogen ontwikkelen, maar ook zijn zelfvertrouwen, teamspirit en respect voor anderen - onmisbare eigenschappen voor later!
Mieke, moeder van Isa
"Mijn dochter van anderhalf gaat elke week naar peutergym. Ze leert daar heel veel, zoals over een balk lopen, op de trampoline springen en pirouettes maken. Je zou niet zeggen dat ze een paar maanden geleden alleen nog maar kon kruipen! Ze oefent thuis ook voortdurend en wil steeds laten zien wat ze allemaal al kan."
Gerelateerde artikelen