baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Baby
Artikel
Mrt 23, 2022
4 min

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

Vanaf de geboorte kan je kindje de wereld om hem heen zien, maar zijn zicht is nog lang niet perfect. Pas na een aantal maanden ziet hij hetzelfde als een volwassene. Heel geleidelijk gaat hij meer dingen onderscheiden, zoals kleuren en details. Dat verandert zijn visie op de wereld om hem heen volledig!

Een zintuig dat zich geleidelijk ontwikkelt

Als je baby net is geboren, kan hij jullie zien op een afstand van maximaal 30-50 cm, ook al is het nog wat wazig en alleen in grijstinten. Je baby kan zich op jou focussen en je zelfs herkennen! Deze eerste veranderingen zijn heel bijzonder en versterken de behoefte elkaar beter te leren kennen.

Langzamerhand wordt je baby's zicht steeds scherper. Als hij 1 maand is, kan hij een bewegend object volgen met zijn ogen. Hij vindt het heerlijk naar jullie te kijken en begint nu ook een idee te krijgen van verschillende afmetingen. Vanaf 6 weken kan hij de kleuren rood en groen onderscheiden. Rond 4 maanden is hij in staat met beide ogen tegelijk te kijken (binoculair zicht), waardoor hij afstanden kan zien. Nu probeert hij objecten vast te pakken die zich dichtbij bevinden.

In de maanden erna wordt zijn blikveld steeds groter en scherper en ziet hij de dingen steeds meer in kleur. Rond zijn eerste verjaardag is hij in staat oogbewegingen en lichaamsbewegingen te coördineren, een onmisbare vaardigheid als hij op handen en voeten de wereld gaat verkennen!

Vanaf 18 maanden onderscheidt je baby allerlei details. Dankzij zijn gezichtsvermogen kan hij de wereld om hem heen steeds beter beheersen: hij herkent familieleden, kan objecten in de verte zien, de trap beklimmen en de hoogte van de treden inschatten en plekjes herkennen die hij leuk vindt...of niet leuk. Binnenkort kan hij de dingen die hij ziet met stiften of verf 'natekenen'!

Zicht, een waardevol vermogen om zuinig op te zijn

Het kan zijn dat je kleintje last heeft van zichtproblemen; wees je bewust van de symptomen die erop kunnen wijzen dat hij of zij niet goed kan zien: tranen, rode ogen, onhandige bewegingen of hoofdpijn in de avond bij wat oudere kinderen. Als je kindje een of meer van deze symptomen vertoont, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de oogarts. Hoe eerder een eventuele aandoening wordt behandeld, hoe beter het resultaat vaak is. Dat is van groot belang voor de toekomst van je kindje, zeker wanneer hij gaat leren lezen. In sommige gevallen kan het probleem worden opgelost met een bril of lenzen.

Strabisme (scheelzien) komt voor bij ongeveer 5% van alle kinderen en houdt in dat de stand van beide ogen afwijkt, waardoor ze niet op hetzelfde punt zijn gericht. Bij sommige kinderen is dit aangeboren, maar meestal ontstaat deze aandoening na het eerste levensjaar. In de eerste drie maanden kan de stand van de ogen wat afwijken, maar pas daarna is het van belang dat je afwijkende oogbewegingen herkent als symptomen van een eventuele aandoening. Op het consultatiebureau worden de ogen van je kindje overigens nauwkeurig onderzocht.

Je kunt zelf ook kijken of een oog misschien minder goed is dan het andere, door ze een voor een een paar seconden af te dekken. Gaat je kindje steeds huilen als je het rechteroog afdekt, kan het heel goed zijn dat hij met zijn linkeroog minder goed ziet. Trek echter geen overhaaste conclusies ’“ je  arts kan een goede diagnose stellen!

In de zomer is het van belang dat je de ogen van je kleintje extra goed beschermt. Jonge ogen zijn veel gevoeliger voor licht en de straling van de zon dan die van een volwassene. Bevestig zodra het beter weer wordt een parasol aan de kinderwagen en laat je kindje een hoedje dragen en een zonnebril met een goede beschermingsfactor (UV400 of 100% UV-bescherming).

Herkent mijn baby zichzelf in de spiegel?
Tussen 2 en 6 maanden ziet je baby wel licht weerspiegeld in de spiegel, maar zichzelf kan hij niet zien. Rond 6 maanden ziet hij wel iemand terugkijken, maar herkent nog steeds niet wie dat is. Pas tussen de 18 en 24 maanden snapt hij dat het lichaam en gezicht dat hij ziet, van hem zelf zijn. Tijd voor gekke bekken!

Gerelateerde artikelen

View details Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?
Artikel
Mama met kindje

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?

Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Is het normaal dat hij zo veel beweegt in zijn slaap? Als mijn baby eindelijk slaapt, duurt dat maar een paar uurtjes. Daardoor krijg ik te weinig rust.

6 min lezen

View details Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?
Artikel
Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen

View details Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?
Artikel
baby

Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?

Nu mijn baby het hele huis door kan kruipen, wil hij niets liever dan alles aanraken wat hij ziet. Hij is nergens bang voor, maar ik weet welke gevaren er zijn.

4 min lezen

View details Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!
Artikel
Baby papa lachen

Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!

Mijn baby is een echte kletskous! Ik wist niet dat zulke jonge baby's zichzelf al duidelijk konden maken.

3 min lezen

View details Spelen is goed voor lichaam en geest!
Artikel
Mama kust hand kindje

Spelen is goed voor lichaam en geest!

Mijn baby is dol op spelen en stoeien; hij dartelt het hele huis door en wordt nooit moe. Hoe kan ik hem stimuleren in zijn energieke activiteiten?

4 min lezen

View details Boeken voor baby's: welke en wanneer?
Artikel
Boeken voor baby's

Boeken voor baby's: welke en wanneer?

Als je rondloopt op de kinderafdeling van de boekenwinkel wordt je overweldigd door de enorme hoeveelheid boeken voor kinderen van alle leeftijden.

4 min lezen

View details De ontwikkeling van mijn baby
Artikel
Ontwikkeling van mijn baby

De ontwikkeling van mijn baby

Wanneer gaat mijn baby lachen, praten en lopen? Welke voeding past het beste bij de stappen in zijn ontwikkeling? Welke belangrijke "eerste keren" mogen we niet missen?

6 min lezen

View details 1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!
Artikel
Baby lacht

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen.

3 min lezen

View details Checklist tandverzorging voor baby’s
Artikel
Verzorging tanden baby

Checklist tandverzorging voor baby’s

Het verzorgen van ons gebit is een levenslange onderneming, dus een goed begin is het halve werk.

2 min lezen

View details Mijn baby krijgt een sociaal leven
Artikel
Baby handjes vast

Mijn baby krijgt een sociaal leven

Is mijn kleine schatje later verlegen of juist extravert? Maakt hij of zij makkelijk vriendjes op het kinderdagverblijf? Hoe kan ik hem of haar helpen contact te maken met anderen?

4 min lezen

View details Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Artikel
Baby meten

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?

Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?

4 min lezen

View details Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?
Artikel
Favoriete knuffel baby

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder?

4 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?
Artikel
Lachende kruipende baby

Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?

Het is ongelofelijk hoe snel mijn baby nieuwe dingen leert! Elke dag gaat hij weer een stapje vooruit. Een toekomstige Einstein misschien, wie weet?

3 min lezen

View details Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby
Artikel
Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

De eerste woordjes van je baby volgen meestal na een paar maanden van babygebrabbel.

2 min lezen

View details 10x als je dit (grotendeels) kunt afvinken, doe je het top als ouder
Artikel
Moeder leest peuter voor

10x als je dit (grotendeels) kunt afvinken, doe je het top als ouder

Every parent sometimes doubts whether he's doing well. Am I there enough for my child? Don't I work too much? Do I handle it well when he's in a tantrum?

4 min lezen

View details Een toetje of toch nog even wachten?
Artikel
Babytoetje geven of niet

Een toetje of toch nog even wachten?

Veel ouders zitten met de vraag of ze hun kindje een toetje mogen geven. Het antwoord hierop is een volmondig 'ja!'. Neem bijvoorbeeld yoghurt.

2 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?
Artikel
Baby papa lachen

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?

Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind?

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.