Borstvoeding afbouwen

Borstvoeding afbouwen: hoe introduceer je de fles?

Baby
Artikel
Mei 30, 2023
6 min

Wat is het beste moment om af te gaan bouwen?

Het perfecte moment bestaat niet, dat is voor iedereen weer anders. Gedeeltelijk of helemaal overstappen naar flesvoeding is een beslissing die je vaak met zijn tweeën neemt: je gaat binnenkort weer aan het werk, je partner wil de baby ook graag voeden of jij moet medicijnen nemen die niet samengaan met borstvoeding. Voor iedereen begint het afbouwen van borstvoeding op een ander moment. Hoe beter je de overstap van borst- naar flesvoeding voorbereidt, hoe soepeler het zal lopen.

Voor de overgang van borstvoeding naar gemengd voeden (borstvoeding + flesvoeding) of van borstvoeding naar flesvoeding (100 % flesvoeding) heb je een paar weken tijd nodig. Je baby kan in het begin weigeren uit een speen te drinken, omdat hij de geur, zachtheid en warmte van jouw borsten mist. Ook jij hebt waarschijnlijk een paar dagen nodig om te wennen aan deze nieuwe relatie met je kindje. Twee woorden die je in deze lastige, maar belangrijke fase niet moet vergeten zijn 'geduld' en 'langzaam'. Het afbouwen van borstvoeding is een proces, dat jij en je kindje samen door gaan.

De komst van de fles

Eigenlijk is het afbouwen van borstvoeding een tweede afscheid van moeder en kind; een soort doorknippen van de "moedermelk-streng". En ook al is deze fase van groot belang voor de psychosociale ontwikkeling van je kindje, toch is het meestal een lastige periode. Het is niet makkelijk als er opeens een einde komt aan de samensmelting die jij en je baby hebben ervaren tijdens de borstvoeding. Dat was in zekere zin een soort verlenging van de zwangerschap. Dat geldt niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je baby. Voor hem kan het heel moeilijk zijn dat hij nu aan een rubberen of siliconen speen moet zuigen in plaats van die speciaal voor hem bedoelde tepel. Hij moet opnieuw leren zuigen, leren drinken en zelf een boertje laten. Dat betekent een enorme verstoring van zijn dagelijkse routine waarvan hij zo heeft genoten sinds zijn geboorte. Jij moet daarnaast leren leven met een verandering in je melkproductie door de komst van de fles.

Wat is het beste moment om af te gaan bouwen?

Het perfecte moment bestaat niet, dat is voor iedereen weer anders. Gedeeltelijk of helemaal overstappen naar flesvoeding is een beslissing die je vaak met zijn tweeën neemt: je gaat binnenkort weer aan het werk, je partner wil de baby ook graag voeden of jij moet medicijnen nemen die niet samengaan met borstvoeding, etc. Voor iedereen begint het afbouwen van borstvoeding op een ander moment. Hoe beter je de overstap van borst- naar flesvoeding voorbereidt, hoe soepeler het zal lopen. Vaak is het einde van je zwangerschapsverlof een goed moment om je baby te laten kennismaken met de fles. Begin ongeveer twee weken van tevoren zodat jullie voldoende tijd hebben om aan de nieuwe routine te wennen.

Welke rol speelt de vader?

Hij heeft een heel belangrijke rol: hij staat voor onafhankelijkheid en de ontdekking van de buitenwereld. Het is zijn taak deze fysieke en symbolische scheiding van moeder en kind te ondersteunen en te begeleiden. Door zijn rol als derde partij kan hij de relatie tussen moeder en baby - die soms wel heel erg exclusief is - in balans houden. Als jullie de fles gaan introduceren kan hij de rol van bemiddelaar spelen en het hele gezin ondersteuning en troost bieden, zodat jullie samen deze lastige stap kunnen nemen.

Een geleidelijke overgang

Voor sommigen is deze verandering best lastig. De sleutel is heel geleidelijk en voorzichtig op te bouwen naar de verandering. Het lijkt misschien overbodig, maar leg je kind vooral uit wat er gebeurt: "Je gaat nu eten zoals de grote kindjes", "Mama laat je niet in de steek", etc.

  • Hoe? Een aantal dagen lang vervang je de kortste voeding met een flesje (liefst met moedermelk). Je kindje kan daarmee wennen aan de fles. Daarna geef je steeds vaker een flesje (zie box) terwijl je 's avonds borstvoeding blijft geven (zowel vanwege de voedingswaarde als het rustgevende effect). Vervang vervolgens de moedermelk door flesvoeding (vraag eventueel het consultatiebureau welk soort voeding je nodig hebt voor jouw baby) en geef dat afwisselend. Deze afwisseling werkt vaak goed en daardoor kunnen jullie de overstap heel rustig maken.
  • Hoeveel? Natuurlijk is het in het begin voor jezelf ook even wennen om een flesje klaar te maken. Hoeveel flesvoeding heeft je baby nodig en waar moet je op letten om een gezond en lekker flesje voeding voor je baby klaar te maken? Het belangrijke is het gebruik van chone materialen en een goede temperatuur van het flesje. Verder moet je water uit de kraan eerst koken voordat je het gaat gebruiken voor je flesvoeding. Dit doe jeom zeker te weten dat er geen bacteriën in het water zitten.
  • Mijn baby weigert uit een speen te drinken: ook het vinden van het juiste flesje kan even wat moeite kosten. Kies een ander model en probeer verschillende drinksnelheden uit om te kijken wat je baby het fijnste vindt. Als dat niet werkt en je baby blijft huilen en alleen uit de borst drinken, hoef je je geen zorgen te maken: dit gebeurt heel vaak! Je kunt de vader of iemand anders de fles laten geven (het kan zijn dat jouw geur je kindje afleidt). Geef anders weer een paar dagen alleen borstvoeding en probeer dan nog een keer een flesje te geven.
  • De overstap naar flesvoeding is niet altijd makkelijk: vraag gerust om hulp bij het consultatiebureau.

Als je de overstap naar flesvoeding heel geleidelijk maakt, heb je overigens geen enkele medicatie nodig om je melkproductie te verminderen of te stoppen - dat gaat vanzelf!

Voorbeeld voor de overstap naar flesvoeding in 15 dagen

  • Voor de eerste 3 of 4 dagen: vervang een middagvoeding door een flesje moedermelk.
  • De volgende 3 of 4 dagen: vervang de voeding halverwege de ochtend en halverwege de middag met flesvoeding die geschikt is voor je baby (vraag eventueel advies aan het consultatiebureau of de huisarts).
  • De volgende 3 of 4 dagen: vervang de voeding halverwege de ochtend, rond de lunch en halverwege de middag.

Daarna: vervang de eerste ochtendvoeding en/of de laatste avondvoeding (het hangt ervan af of je op deze tijden borstvoeding wilt blijven geven als je weer aan het werk gaat), net als de voeding halverwege de ochtend, rond de lunch en halverwege de middag.

Wist je dat een baby op een andere manier op een speen zuigt dan aan je borst? Het is een andere zuigtechniek. Het beste kan je binnen een maand na de geboorte af en toe een flesje borstvoeding geven. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je kindje weigert uit een flesje te drinken.

Gerelateerde artikelen

View details Flesvoedingstips
Artikel
Tips voor geven flesvoeding

Flesvoedingstips

Het geven van flesvoeding ziet er misschien gemakkelijk uit, maar er komt meer bij kijken dan je denkt.

2 min lezen

View details Welke fles moet ik kiezen?
Artikel
flesje melk

Welke fles moet ik kiezen?

Als je geen borstvoeding kan of wil geven, heb je een fles nodig. Hoe weet je welke fles het beste is voor je baby en voor jou?

4 min lezen

View details Wennen aan de fles
Artikel
flesje

Wennen aan de fles

Na weken of maanden van borstvoeding kan de overstap naar flesvoeding een enorme verandering zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze overstap soepel verloopt?

5 min lezen

View details Flesvoeding: hoeveel, hoe, wanneer?
Artikel
Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?

Flesvoeding: hoeveel, hoe, wanneer?

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding, in het begin lijkt het heel moeilijk. Maar het afmeten van de goede hoeveelheid en het opwarmen tot de juiste temperatuur wordt al snel routine.

4 min lezen

View details Borstvoeding en flesvoeding combineren checklist
Artikel
Voedingen baby combineren

Borstvoeding en flesvoeding combineren checklist

Het kan een tijdje duren voordat je baby en jij gewend zijn aan de combinatie van flesvoeding en borstvoeding.

2 min lezen

View details Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?
Artikel
pasgeboren baby

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby?

4 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details 10 tips voor een gezond bedritueel voor je baby
Artikel
10 tips voor een gezond bedritueel voor je baby

10 tips voor een gezond bedritueel voor je baby

Slaapritmes van baby's kunnen enorm verschillen, wat veel arme ouders slapeloze nachten bezorgt. Hier zijn wat tips voor het bedritueel die je baby helpen om 's nachts door te slapen.

2 min lezen

View details Checklist tandverzorging voor baby’s
Artikel
Verzorging tanden baby

Checklist tandverzorging voor baby’s

Het verzorgen van ons gebit is een levenslange onderneming, dus een goed begin is het halve werk.

2 min lezen

View details Mijn moedermelk: de allerbeste voeding
Artikel
baby

Mijn moedermelk: de allerbeste voeding

Moedermelk biedt alleen maar voordelen: het is perfect afgestemd op de behoeften van mijn pasgeboren baby en de samenstelling verandert in de loop der tijd als zijn behoeften veranderen.

5 min lezen

View details Ik wil mijn baby graag een massage geven. Hoe doe ik dat?
Artikel
Baby op schoot moeder

Ik wil mijn baby graag een massage geven. Hoe doe ik dat?

Massage bij een baby schijnt goed te zijn voor de ontspanning, de communicatie en een gezonde ontwikkeling. Mag dat al vanaf de geboorte? Wat zijn de belangrijkste regels?

6 min lezen

View details De dagelijkse verzorging van mijn baby
Artikel
Baby verzorgen

De dagelijkse verzorging van mijn baby

In de eerste paar dagen met je baby weet je misschien nog niet zo goed wat hygiënisch het beste is voor je baby. Dat geldt ook voor beddengoed, kleertjes en speelgoed.

4 min lezen

View details Badtijd checklist: Een baby in bad doen
Artikel
Badtijd checklist: Een baby in bad doen

Badtijd checklist: Een baby in bad doen

Sommige baby's vinden het fijn om in bad te gaan terwijl anderen tijd nodig hebben om te wennen. Voor de eerste paar weken kan het zijn dat je je baby liever wast.

4 min lezen

View details Hup naar buiten
Artikel
Dagje uit met baby

Hup naar buiten

Yesss! Tijd om erop uit te gaan! Maar wat neem je mee? Hoe bescherm je je baby tegen de zon? En wat is leuk om naartoe te gaan? Hieronder vind je alle tips voor jullie dagje uit.

6 min lezen

View details De maaltijden van mijn baby
Artikel
Hapjes

De maaltijden van mijn baby

Mijn baby eet nu drie maaltijden per dag, net als een volwassene. Hij ontdekt allerlei nieuwe smaken. Hoe weet ik zeker dat hij geschikte maaltijden eet?

4 min lezen

View details Je baby achterlaten is moeilijk!
Artikel
Baby achterlaten

Je baby achterlaten is moeilijk!

Voor het eerst een avondje naar de film en mijn baby achterlaten bij de oppas! Ik maak me wel een beetje zorgen. Hoe zal het zijn als ik weer aan het werk ga?

4 min lezen

View details Uiteten met je baby of peuter: zó gaat het goed!
Artikel
Moeder en peuter op terras

Uiteten met je baby of peuter: zó gaat het goed!

Uit eten gaan doe je misschien een stuk minder vaak dan voordat je een kind had. Toch kan dat prima, met een goed ‘plan de campagne’.

3 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
slapen

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details 1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!
Artikel
Baby lacht

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.