Heb ik wel genoeg moedermelk?
Ik wil graag borstvoeding geven, maar weet niet of mijn melk voldoende is en genoeg voedingsstoffen bevat voor mijn baby. Wat kan ik doen om mijn melkproductie te vergroten?
Slaap, kindje, slaap ... Moedermelk bevat cholecystokinine, een hormoon waardoor je baby zich aan het einde van een voeding verzadigd en slaperig gaat voelen.
Maak je geen zorgen: onder normale, gezonde omstandigheden produceren je melkklieren meer dan genoeg melk om je baby goed te laten groeien. Hieronder kun je wat meer lezen over hoe moedermelk wordt aangemaakt en over de hoeveelheid ervan.
Vraag en aanbod
De productie van moedermelk is een proces dat in de loop der tijd verandert en zich aanpast aan de vraag. De hypofyse (een klier in je hoofd) scheidt twee hormonen af die verantwoordelijk zijn voor je melkproductie en de stuwing (het vullen van je borsten met melk): prolactine en oxytocine. Dit proces begint al in de tweede helft van je zwangerschap zodat het hele 'systeem' klaar staat als je baby wordt geboren, zelfs als dat voor de uitgerekende datum is.
- Vanaf de geboorte (en soms al eerder) produceert je lichaam colostrum, een dikke, zoete "melk" die perfect is aangepast aan de behoeften van een pasgeboren baby.
- Daarna volgt de overgangsmelk, als je melkproductie op gang begint te komen, tussen de 2e en 5e dag na de geboorte. Je borsten voelen zwaar, warm en gezwollen aan. Je kunt een tintelend gevoel in je borsten hebben, wat je nog niet eerder hebt meegemaakt als dit je eerste kindje is. Dit is heel normaal!
- Nadat je ongeveer twee weken borstvoeding hebt gegeven, wordt de melk "rijp". De samenstelling van je melk verandert in de loop van een voeding en ook gedurende de periode dat je borstvoeding geeft, zodat de melk altijd alles bevat wat je kindje nodig heeft om te groeien.
Wat zijn praktische tips?
Begin bij iedere voeding een andere borst (zodat elke borst volledig wordt leeggedronken) en wissel je borsten af tijdens een voeding. Gebruik de methode die voor jou het prettigst is en waarmee je de meeste melk produceert.
Laat je baby het tempo bepalen
Nu dat je gerustgesteld bent over je hoeveelheid melk, vraag je je misschien af of je baby wel vaak genoeg drinkt. Elke baby is anders: er zijn geen vaste regels voor de duur of de hoeveelheid van een voeding. Er is geen minimaal of maximaal aantal voedingen, of een bepaalde tijd die er tussen twee voedingen zou moeten zitten. Je kunt bij iedere voeding een andere borst geven of je borsten afwisselen tijdens een voeding. Gebruik de methode die voor jou het prettigst is en waarmee je de meeste melk produceert.
- De eerste twee maanden: je baby drinkt gemiddeld 8 tot 12 keer per 24 uur. In de eerste dagen 10-12 keer op een dag. Na 1 week drinkt je baby 7-8 keer per dag.
- Als de borstvoeding op gang is gekomen: je baby drinkt volgens een regelmatig schema dat bij hem of haar past.
Het hangt af van de gulzigheid waarmee je baby drinkt, maar een voeding duurt gemiddeld 10 tot 30 minuten. Vertrouw op je baby en laat hem de frequentie en de hoeveelheid bepalen van zijn maaltijd!
Melk in overvloed!
Je melkproductie hangt ook samen met jouw gezonde levenswijze. Hieronder volgt de speciale borstvoeding-checklist:
- Geen alcohol of sigaretten.
- Voldoende rust (vraag gerust om hulp, bijvoorbeeld voor het koken of de boodschappen).
- Doe niet aan de lijn (van borstvoeding val je op natuurlijke wijze af!).
- Sla geen maaltijden over (zelfs als de tijden waarop jullie eten nu een beetje anders zijn).
- Drink niet te veel zwarte thee en koffie, maar kies voor fruit- en rooibosthee of water.
- Eet gezond en gevarieerd. Eet iedere dag volkoren granen, koolhydraten, vlees, ei of vis (vooral vette vis zoals sardines, makreel en zalm, vanwege die welbekende omega-3 essentiële vetzuren), fruit, gekookte en rauwe groente, melkproducten en een paar keer per week bonen en peulvruchten (linzen, kikkererwten, tuinbonen, spliterwten, etc.).
- Drink voldoende. Dat is heel belangrijk om voldoende melk te kunnen produceren. Drink wat je lekker vindt: water, rooibosthee, vruchtensap, etc. Venkel-en anijsthee wordt afgeraden.
- Voedsel/kruiden/specerijen die volgens sommigen de melkproductie stimuleren: wortel, venkelknol, tuinkers, linzen, aardpeer, gerst, gierst, steranijs, komijn, basilicum, karwij, koriander, fenegriek en gistextract.
Colostrum: wat is dat? Dat is de geelachtige melk die je in de eerste paar dagen na de bevalling aanmaakt. Het bevat veel eiwitten en afweerstoffen die onmisbaar zijn voor het immuunsysteem van je pasgeboren baby.
Gerelateerde artikelen