Al het goede voor mijn baby
Moet ik borstvoeding geven? Ik wil het graag, maar heb ook twijfels! Borstvoeding schijnt erg veel voordelen te bieden voor mijn baby. Wat zijn deze voordelen?
Het is goed voor de gezondheid van je baby!
De natuur weet heel goed wat nodig is. De melk die jij produceert, biedt alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Het is "melk op maat" en bevat weinig natrium, is hypoallergeen en het bevat de ideale verhouding tussen vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten, enzymen en essentiële vetzuren. Het draagt ook bij aan een goede ontwikkeling van de hersens en het zenuwstelsel in de allereerste paar maanden van het leven.
Voordelen voor de baby
Borstvoeding is de perfecte voeding van de natuur voor je baby. En wel hierom:
- Moedermelk ontwikkelt zich en past zich aan de voedingsbehoeften van je baby aan. Je borsten produceren de eerste drie tot vier dagen een dikke, gelige melk die colostrum of eerste melk wordt genoemd. Deze melk zit vol antistoffen en eiwitten om de darmen van je pasgeboren baby te beschermen en biedt een natuurlijke immuniteit.
- Moedermelk bestaat van nature uit de perfecte verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten om aan de energiebehoeften van je baby te voldoen.
- Het vet in moedermelk is rijk aan omega vetzuren, zoals DHA, die een gezonde ontwikkeling van de hersenen en ogen helpen ondersteunen.
Moedermelk wordt gemakkelijk verteerd en opgenomen
- De talrijke voedingsstoffen in moedermelk zorgen voor de beste omgeving voor het spijsverteringssysteem van je baby.
- Het is makkelijker verteerbaar dan koemelk en helemaal aangepast aan het spijsverteringsstelsel van een pasgeboren baby. Daardoor is er ook veel minder risico op lucht in de darmpjes, obstipatie en diarree. Het gevolg daarvan is minder gehuil en rustigere nachten voor je baby...en dus ook voor jullie! In tegenstelling tot eiwitten die in normale koemelk en de meeste flesvoeding zitten, zijn de eiwitten in moedermelk van nature mild en gemakkelijk te verteren.
- Een bijkomend voordeel is dat moedermelk heel veel antistoffen bevat die het nog zeer kwetsbare afweersysteem van je baby versterken. Baby's die borstvoeding hebben gekregen, zijn minder vatbaar voor bacteriële infecties en andere aandoeningen die veel voorkomen bij jonge kinderen, zoals oorontsteking, verkoudheid en buikgriep. Bovendien krijgen ze minder vaak last van voedselallergieën.
- Door het drinken van moedermelk ontwikkelen baby's ook een bredere smaak, want de smaak van jouw melk hangt af van wat je hebt gegeten (zoet, gekruid, etc.). Je baby leert verschillende smaken kennen en kan zo zijn smaakzin volop ontwikkelen. Hij wordt een echte fijnproever!
- Jouw melk past zich ook tijdens een voeding helemaal aan de behoefte van je baby aan: eerst is het heel vloeibaar om zijn dorst te stillen, daarna wordt het dikker zodat hij lekker vol raakt. Zo krijgt je baby precies de juiste hoeveelheid binnen en stopt hij als hij voldaan is. Denk je eens in hoe heerlijk het is als je kindje helemaal verzadigd in je armen in slaap valt.
Goed voor de emotionele ontwikkeling van je baby
"Als ik borstvoeding geef, verdwijnt de wereld om ons heen; dan leven mijn kindje en ik even in ons eigen kleine, fijne wereldje". Als je borstvoeding geeft, is dat dankzij alle lachjes en lieve woordjes en natuurlijk het lichamelijke contact, een bijzonder moment om met je baby te delen. Hierdoor wordt jullie band nog sterker. Jullie intimiteit is een soort verlenging van het gevoel dat je baby in jouw buik had. Daardoor voelt hij zich veilig en beschermd. Borstvoeding gaat niet alleen om het geven van eten. Het helpt je baby om rustig te worden en in te slapen. Deze "knuffelvoedingen" voelen voor hem als een soort warme deken; ze dragen bij aan zijn emotionele en geestelijke stabiliteit.
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?
Moet ik minimaal een maand, drie maanden, zes maanden of nog langer borstvoeding geven? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt volledige borstvoeding aan, dus zonder andere soorten van (bij)voeding, gedurende de eerste zes maanden. Kun je het je moeilijk voorstellen dat je zes maanden alleen maar borstvoeding geeft? We weten allemaal dat hoe langer een baby borstvoeding krijgt, hoe groter de hierboven genoemde voordelen zijn. Maar uiteindelijk mag iedere moeder natuurlijk zelf beslissen hoe lang ze borstvoeding geeft, afhankelijk van haar situatie, haar eigen wensen en die van haar baby. Hoe lang of hoe kort je ook borstvoeding geeft, je baby heeft er altijd baat bij! En mocht het geven van borstvoeding niet lukken dan kun je altijd nog kiezen voor opvolgmelk. Zolang jouw baby tevreden is, lekker drinkt en goed slaapt dan weet jij dat je het goed doet.
Handige links:
Kenniscentrum Borstvoeding, informatie samengesteld door lactatiekundigen.
De Nederlandse afdeling van La Leche League International.
Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.
De vrijwilligersorganisatie Vereniging Borstvoeding Natuurlijk.
Volgens de meest recente cijfers (2010) van het TNO begint 75% van de moeders na de bevalling met borstvoeding (in 2007 was dat 80%). Na een maand is dat percentage echter al gedaald naar 46%! Een van de doelstellingen van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is dat alle kinderen uitsluitend borstvoeding krijgen gedurende eerste 6 maanden. Nestlé staat hier volledig achter en ook achter de voortzetting van borstvoeding daarna, in combinatie met het geven van bijvoeding.
Gerelateerde artikelen