
Waarom pap?
Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen. Omdat hun buikjes nog heel klein zijn, moet deze voeding veel voedingsstoffen bevatten. IJzer is een van de belangrijke voedingsstoffen die baby's op deze leeftijd nodig hebben. Daarom moeten hun eerste hapjes rijk aan ijzer zijn. Met ijzer verrijkte babygranen of babypap zijn een goede bron van ijzer.
IJzer verrijkte babygranen of babypap zijn zo ontwikkeld dat ze essentiële voedingsstoffen in een kleine portie leveren, perfect voor een klein buikje dat nog niet veel voeding tegelijk aankan. Babygranen zijn zacht, gemakkelijk door te slikken en verrijkt met ijzer waardoor dit product een goede keuze is om als ontbijt te geven. Begin met een wat dunner papje en stap over op een dikkere textuur als je baby eenmaal gewend is om van een lepel te eten. Zo houd je rekening met de ontwikkelende eetvaardigheden van je kindje. Het is belangrijk om op het juiste moment nieuwe texturen en smaken te introduceren. Zo loop je later minder kans op eetproblemen en ontwikkel je gezonde eetgewoontes.
Tips voor de introductie van pap
- Vanaf 6 maanden kun je pap op basis van granen proberen te geven, zoals tarwe of, havermout. Bouw de hoeveelheid vezels geleidelijk op. Wil je eerder beginnen met het geven van pap? Dan zijn glutenvrije granen, zoals mais & rijstebloem, geschikt voor kindjes vanaf 4 maanden.
- Geef pap zoveel mogelijk met een lepel. Dit is goed voor de mondmotoriek. Als je voor het eerst met pap begint, kun je deze het beste met borst- of flesvoeding mengen. Stap over op een dikkere structuur zodra je het gevoel hebt dat je kindje met de dunne textuur overweg kan.
- Maak zo veel klaar als jij denkt dat hij op kan. Bewaar geen bereide pap; bacteriën kunnen zich hier heel snel vermeerderen.
- Door per keer één nieuwe soort voeding te geven, help je verwarring voorkomen en kun je voedselallergieën en -overgevoeligheden uitsluiten. Heb je het gevoel dat je kindje ergens niet goed op reageert, geef hem dit nieuwe hapje dan niet meer te eten en vraag het consultatiebureau om advies.
Gerelateerde artikelen

Wat is een voedselallergie?
Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.
8 min lezen

Mijn baby ontdekt nieuwe smaken
Het is gebleken dat pasgeboren baby's meer houden van zoet dan van hartig en dat hun smaakzin al in de buik wordt gevormd, terwijl de smaakpapillen zich pas ontwikkelen wanneer ze vaste voeding kri
6 min lezen

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?
4 min lezen

Een toetje of toch nog even wachten?
Veel ouders zitten met de vraag of ze hun kindje een toetje mogen geven. Het antwoord hierop is een volmondig 'ja!'. Neem bijvoorbeeld yoghurt.
2 min lezen

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?
7 min lezen

De beste voeding voor baby en peuter
Peuters hebben meer voedingsstoffen nodig dan volwassenen, lees hier alles over wat je kindje nodig heeft.
2 min lezen

Zo help je een kieskeurige eter
Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.
2 min lezen

Baby met de pot mee laten eten
Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.
2 min lezen

Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!
Elke maaltijd is een strijd geworden. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem voorschotel. Ik maak me zorgen over zijn gezondheid. Hebben jullie tips?
7 min lezen

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?
4 min lezen

Veel gestelde vragen over doorslapen
Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?
4 min lezen

Plantaardige babyvoeding
Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.
5 min lezen

Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui?
3 min lezen

Hoe ziet mijn baby mij?
Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?
4 min lezen

Baby's en grootouders: een bijzondere relatie
Mijn ouders vinden het geweldig om op onze dochter te passen, haar een nachtje te laten logeren of mee te nemen op vakantie, maar soms verwennen ze haar te veel en vinden ze alles goed.
3 min lezen

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.
2 min lezen

Natural Parenting Promise
Natuurlijk is jouw kindje de leukste, mooiste, grappigste en slimste van allemaal! Dat vinden wij ook.
3 min lezen

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?
Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind?
3 min lezen

Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters
Verlatingsangst bij peuters kan vervelend zijn voor zowel jou als je kindje. Hier zijn wat tips om jullie beiden te helpen omgaan met verlatingsangst.
1 min lezen