Baby meloen

Mijn baby ontdekt nieuwe smaken

Baby
Artikel
Apr 8, 2022
6 min

Het is gebleken dat pasgeboren baby's meer houden van zoet dan van hartig en dat hun smaakzin al in de buik wordt gevormd, terwijl de smaakpapillen zich pas ontwikkelen wanneer ze vaste voeding krijgen. Ik wil graag weten hoe mijn kindje een kleine fijnproever wordt!

Is smaak aangeboren of aangeleerd? De meningen van de experts over dit fascinerende onderwerp zijn verdeeld. Baby's worden geboren met bepaalde genetische eigenschappen. Ze zijn dol op de smaak van zoete dingen (kijk maar eens hoe heerlijk ze dat eerste hapje appelmoes vinden), maar lusten in het begin geen bittere en zure dingen. Deze "aangeboren" smaakvoorkeur is nog niet ontwikkeld en vrij beperkt. Dat verandert wanneer ze vaste voeding gaan krijgen - daarmee gaan ze hun voorkeuren een beetje uitbreiden. Onze smaakzin blijft zich een leven lang ontwikkelen, maar de basis wordt al in de buik gelegd.

Alles begint in de baarmoeder

Het orgaan dat verantwoordelijk is voor onze smaak (de smaakpapillen op de tong) wordt al heel vroeg gevormd. Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap begint de foetus zijn smaakpapillen te ontwikkelen. Hij leert verschillende smaken onderscheiden door wat hij via de moeder binnenkrijgt: zoet, zout, bitter en zuur. Sommige deskundigen denken dat de eerste smaakvoorkeuren nu al worden gevormd. Een ding is zeker: het eten van de moeder heeft invloed op de smaak van het vruchtwater. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat hoe zoeter het vruchtwater is, hoe meer de foetus ervan inslikt. Vandaar hun voorkeur voor zoet als ze geboren zijn!
Hoewel je baby dus geboren wordt met bepaalde voorkeuren, is dat toch pas het begin! Hun voorkeur voor en afkeer van bepaalde dingen verandert wanneer ze verschillende soorten voedsel ontdekken via de moedermelk (de smaak daarvan is afhankelijk van wat de moeder heeft gegeten) en wanneer ze vaste voeding krijgen. De natuur doet zijn werk en stap voor stap kan een baby dan zijn "persoonlijke smaak" gaan bepalen. Wat een wonder!

Mijn kleine alleseter

Je baby is net als jij een alleseter: we hebben verschillende soorten voedsel nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die we nodig hebben. Het feit dat we heel veel verschillende dingen kunnen eten - en ons dus aan allerlei omgevingen aan kunnen passen - is waarschijnlijk de reden dat de mens op onze planeet een dominante soort is.

We twijfelen daardoor steeds tussen het ontdekken van nieuwe soorten voedsel die goed voor ons kunnen zijn en de risico's die zulke nieuwe soorten met zich meebrengen (vergiftiging, etc.). Zo staat je baby dus ook in tweestrijd tussen nieuwsgierigheid en afwijzing! Dit verschijnsel is ook de verklaring voor voedselneofobie, die typische fase waarin je kindje vanaf zijn 2e levensjaar opeens minder nieuwsgierig wordt en systematisch alle nieuwe soorten voedsel afwijst, omdat het onbekend is. Gelukkig gaat dit ook weer voorbij en ook al kan het een lastige periode zijn, het is onderdeel van de psychologische groei, waardoor ieder kind zijn eigen persoonlijkheid ontwikkelt. Wees dus geduldig!
"Toen we Julian voor de eerste keer broccoli gaven, kregen we de slappe lach vanwege de enorme frons die er op zijn gezichtje verscheen. Als we eraan terugdenken, kunnen we nog de slappe lach krijgen! We hebben een aantal pogingen moeten doen voordat hij het met een glimlach opat." Het is daarom een goed idee om maar één soort nieuw voedsel per keer te introduceren. Meestal moet je iets meerdere keren aanbieden voordat je kindje het lust, soms wel 10-15 keer.

Je baby ontdekt onze cultuur

We zijn de enige soort op aarde die het voedsel kookt (vooral om bepaalde risico's voor onze gezondheid te vermijden), waardoor we rauw voedsel veranderen in "ontwikkeld" voedsel. Wanneer zijn smaakzin steeds meer groeit en hij bepaalde gewoontes ontwikkelt, maakt je baby zich de waarden van onze cultuur eigen. Door het contact met zijn omgeving ontdekt hij nieuwe soorten voedsel (en ontdekt hij wat hij wel en niet lekker vindt!) en leert hij wat wel en niet eetbaar is. Uiteindelijk zal hij dol zijn op dat ene gerecht met een bepaalde gevoelswaarde binnen de familie - of het nou couscous of erwtensoep is! Smaak is onlosmakelijk verbonden met zijn culturele ontwikkeling.

De belangrijkste periode voor het ontdekken van nieuwe smaken (een ontwikkeling die al in de baarmoeder is begonnen) is wanneer je kindje vaste voeding krijgt. Dit belangrijke leerproces begint rond de vierde of vijfde maand. Hoe kan ik de smaakontwikkeling van mijn baby stimuleren? Bied hem iedere maand weer nieuwe dingen aan, afhankelijk natuurlijk van wat hij al mag eten. Je hebt zo veel keuze! Het is ontzettend leuk te zien hoe je baby reageert op nieuwe smaken.
Als je bovendien zo veel mogelijk nieuwe dingen aanbiedt voordat je baby last krijgt van voedselneofobie (meestal rond het 2e levensjaar), is de kans groter dat hij nieuwe dingen blijft accepteren tijdens en na deze fase. Een positieve gedachte om in je achterhoofd te houden!

Smaak: een hele reeks nieuwe belevenissen

Over het algemeen is het advies om stap voor stap de vier basissmaken te introduceren (zout, zoet, bitter, zuur) en af te wisselen tussen verschillende temperaturen (heet, lauw, koud), verschillende tastervaringen (zacht/stevig, krokant, schuimig, glad en andere dikke en dunne soorten voeding) en visuele ervaringen (bijvoorbeeld voedsel in verschillende vormen en kleuren). Stimuleer de smaakpapillen van je baby en laat hem zich langzaam bewust worden van zijn smaakzin. Zo zal hij opgroeien tot een kind dat zich makkelijk aanpast en langzaam maar zeker veranderen van een kleine slokop tot een kleine fijnproever! Dus met volle kracht vooruit richting de wereld van nieuwe ontdekkingen! Jullie zullen zien dat het een fantastische reis wordt!

Vanaf de geboorte totdat ze 6-7 maanden oud zijn, hebben baby's een uitgesproken voorkeur voor zoet.Als ze 8-10 maanden zijn, verandert dat in een voorkeur voor hartige smaken. Totdat ze ongeveer 12 maanden zijn, laten ze zure en bittere smaken liever links liggen, ook al zullen ze het misschien niet direct weer uitspugen. Tussen de 18 en 24 maanden ga je duidelijk merken wat hun persoonlijke smaakvoorkeuren zijn. Deze fase is een onderdeel van de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Als ze een jaar of twee zijn, kunnen ze last krijgen van voedselneofobie, waarbij ze nieuwe dingen afwijzen en minder dingen lekker vinden, maar dat gaat ook vanzelf weer over!

Claire, moeder van Max en Jesse (3 jaar)

"Iedereen zei tegen mij dat een tweeling veel werk zou zijn, maar zo moeilijk is het niet. Gewoon van alles de dubbele hoeveelheid (flesjes, luiers, etc.) en dan valt het reuze mee! Pas toen ik begon met de eerste hapjes merkte ik dat mijn twee kleine mannen eigenlijk totaal verschillend zijn! Terwijl Max mijn spinaziepuree snel naar binnen werkte, kreeg ik van Jesse alleen maar een hele boze blik als reactie. Met kaas gaat het precies hetzelfde; Max, de kleine schrokop, wil altijd meer terwijl Jesse erbij kijkt alsof hij op het punt staat alles weer uit te spugen! Zo zie je maar: smaak is echt iets heel persoonlijks."

Gerelateerde artikelen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
Baby met de pot mee laten eten

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

2 min lezen

View details Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!
Artikel
Mijn baby is een moeilijke eter

Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!

Elke maaltijd is een strijd geworden. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem voorschotel. Ik maak me zorgen over zijn gezondheid. Hebben jullie tips?

7 min lezen

View details Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Artikel
Hoe krijgt mijn baby alles om te kunnen groeien

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?

Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?

4 min lezen

View details Een toetje of toch nog even wachten?
Artikel
Babytoetje geven of niet

Een toetje of toch nog even wachten?

Veel ouders zitten met de vraag of ze hun kindje een toetje mogen geven. Het antwoord hierop is een volmondig 'ja!'. Neem bijvoorbeeld yoghurt.

2 min lezen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details De beste voeding voor baby en peuter
Artikel
Moeder en peuter in de keuken

De beste voeding voor baby en peuter

Peuters hebben meer voedingsstoffen nodig dan volwassenen, lees hier alles over wat je kindje nodig heeft.

2 min lezen

View details Zo help je een kieskeurige eter
Artikel
Baby is een slechte eter

Zo help je een kieskeurige eter

Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.

2 min lezen

View details Waarom pap?
Artikel
Pap voor baby's

Waarom pap?

Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

2 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
Frequently asked questions about sleeping through the night

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Artikel
Baby begint 's avonds te huilen

Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen

Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui?

3 min lezen

View details Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!
Artikel
Baby papa lachen

Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!

Mijn baby is een echte kletskous! Ik wist niet dat zulke jonge baby's zichzelf al duidelijk konden maken.

3 min lezen

View details Uiteten met je baby of peuter: zó gaat het goed!
Artikel
Moeder en peuter op terras

Uiteten met je baby of peuter: zó gaat het goed!

Uit eten gaan doe je misschien een stuk minder vaak dan voordat je een kind had. Toch kan dat prima, met een goed ‘plan de campagne’.

3 min lezen

View details Ben je moederschuldgevoelens zat? Lees hier hoe je nutteloze gedachten verbant
Artikel
Schuldgevoel als moeder

Ben je moederschuldgevoelens zat? Lees hier hoe je nutteloze gedachten verbant

Moe van het vechten tegen moederschuldgevoelens? Het is volkomen normaal, maar weinig zinvol als je te maken hebt met veel andere emoties van het eerste moederschap.

3 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Baby's en grootouders: een bijzondere relatie
Artikel
Opa en oma en je baby

Baby's en grootouders: een bijzondere relatie

Mijn ouders vinden het geweldig om op onze dochter te passen, haar een nachtje te laten logeren of mee te nemen op vakantie, maar soms verwennen ze haar te veel en vinden ze alles goed.

3 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Bio voor baby's
Artikel
Familie kijkt naar pauw

Bio voor baby's

Na 6 maanden gaat er voor je kleintje een nieuwe wereld open. De dagelijkse hoeveelheid granen zuivel, fruit en groente worden een belangrijk onderdeel van het voedingsschema.

2 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.