Baby's en grootouders: een bijzondere relatie
Mijn ouders vinden het geweldig om op onze dochter te passen, haar een nachtje te laten logeren of mee te nemen op vakantie, maar soms verwennen ze haar te veel en vinden ze alles goed. Hoe kan ik hier een gulden middenweg in vinden waarbij toch iedereen iets te zeggen heeft?
Dynamisch, sportief, globetrotters of zelf nog aan het werk... grootouders zijn tegenwoordig vaak heel anders dan vroeger. De meesten vinden het gelukkig heerlijk om op hun kleinkinderen te passen, zo lang ze er hun eigen activiteiten en vrijheid niet volledig voor hoeven op te geven! Ambities, compromissen, complexiteit en fijne momenten zijn slechts een paar trefwoorden die van toepassing zijn op deze zeer bijzondere relatie.
Een aparte rol
Opa en oma spelen een belangrijke rol in het leven van jouw kindje. Volgens psychologen zijn het belangrijke figuren voor de "secundaire socialisatie". Net als de ouders geven ze waarden en normen door aan hun kleinkinderen en bieden ze een andere kijk op de wereld.
Ze vormen de link tussen heden en verleden en zijn een soort symbool voor de familiegeschiedenis. Ze laten hun kleinkinderen oude foto's zien en vertellen over papa en mama toen ze klein waren. Ze zijn van grote betekenis en laten hen zien waar hun wortels liggen, wat heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Doordat kinderen door hun ouders én grootouders worden verzorgd, beschermd en begeleid, kunnen ze vol vertrouwen opgroeien.
Grootouders spelen vaak een aanvullende rol, omdat ze dingen met hun kleinkinderen doen waar de ouders niet altijd tijd voor hebben: spelen, wandelen in het bos of een dagje naar het museum!
Bij opa en oma is het altijd veel leuker!
Naast hun opvoedkundige rol hebben opa en oma ook een unieke emotionele band met hun kleinkinderen. Kijk maar eens hoe blij je kindje is als ze binnen komen ... voor veel kinderen betekenen opa en oma "plezier en verwennerij". Ze hebben niet de opvoedkundige verantwoordelijkheid, zijn vaker beschikbaar, hebben meer tijd om te luisteren en zijn over het algemeen dus wat meer ontspannen dan de ouders.
Voor je kindje zijn opa en oma vooral speelkameraden en daar maakt hij graag en volop gebruik van! Hij snapt al snel dat hij bij opa en oma dingen mag die hij bij jullie niet mag! Als hij ondeugend is, zien opa en oma dat door de vingers terwijl jullie hem een standje geven. Als hij thuiskomt na een dagje bij opa en oma kan het dus weleens lastig zijn om hem tot orde te roepen!
Een ding staat vast: jullie als ouders hebben uiteindelijk het laatste woord als het om de opvoeding gaat. Om onenigheid te vermijden kun je het beste van begin af aan duidelijk zijn. Maak bijvoorbeeld een lijstje met 'huisregels' die ook bij opa en oma gelden. Om 7 uur naar bed, voorlezen, handen wassen voor het eten, een apart plekje als hij stout is geweest, etc. Bespreek ook welke zaken jullie graag zelf willen doen, zoals de eerste keer op het potje of voor het eerst een ijsje laten proeven!
Er zijn grootouders die geen opa en oma genoemd willen worden, omdat ze dat ouderwets vinden. Er zijn dialecten die alternatieven bieden, zoals bompa en bomma, maar zelfverzonnen namen mogen natuurlijk ook!
Gertrude, oma van Finn:
"Verleden week heeft onze kleinzoon de hele keukenmuur vol getekend met een pen! Ik kon echt niet boos op hem worden, hij was zo trots op zijn kunstwerk... Toen zijn papa hem kwam halen, vertelde ik wat er gebeurd was. Hij zei dat als hij zoiets gedaan zou hebben toen hij nog klein was, ik hem meteen naar zijn kamer zou hebben gestuurd! En waarschijnlijk heeft hij gelijk!"
Download hier het superhandige logeerschema om mee te geven
Logeerschema baby
Download het superhandige 'Uit logeren schema'. Hiermee kun je alle instructies achterlaten voor een succesvolle logeerpartij bij bijvoorbeeld oma en opa.
Gerelateerde artikelen