Baby verzorgen

De dagelijkse verzorging van mijn baby

Baby
Artikel
Mei 17, 2024
4 min

In de eerste paar dagen met je baby weet je misschien nog niet zo goed wat hygiënisch het beste is voor je baby. Dat geldt ook voor beddengoed, kleertjes en speelgoed. Hieronder geven we je wat tips voor een paar goede gewoontes!

Voor de gezondheid en het welbevinden van je baby is het goed als je hem een paar keer per week in bad doet en zijn favoriete speeltjes regelmatig schoonmaakt. Maar overdrijf het niet. Het is juist goed als je baby in aanraking komt met bacteriën, microben en bacillen - zo wordt zijn natuurlijke weerstand versterkt. Hieronder vind je voorbeelden en ideeën voor de dagelijkse verzorging van je baby.

Baby's en hygiëne van A tot Z

Je baby in bad doen is een heerlijk moment om samen te delen. Zorg voor een goede organisatie en leg alles klaar wat je nodig hebt, zo kun je er volop van genieten! Deze producten heb je nodig:

  • zeepvrije wasgel voor het kwetsbare huidje,
  • milde shampoo voor die zachte babyhaartjes,
  • babylotion of babyolie,
  • crème voor eventuele rode billetjes,
  • grote handdoek of speciale badcape,
  • wattenbolletjes of gaasjes voor de oogjes,
  • zachte washandjes en ten slotte hydrofiele doeken om af te drogen.

Checklist

In bad. Je baby vindt het heerlijk om in bad te gaan! Laat je baby echter nooit alleen als hij in bad zit, zelfs geen seconde! Zorg ervoor dat hij het niet koud kan krijgen. De kamertemperatuur moet tussen de 20 en 24 °C zijn en het badwater tussen de 37 en 38°C.

Luier verschonen. Organisatie is belangrijk! Zet alles wat je nodig hebt klaar op of naast de commode: luiers, billendoekjes, een vochtig washandje, schone kleertjes en een afvalemmer of luieremmer. Maak de huid tussen de plooien goed schoon en droog voordat je een schone luier omdoet.

Gezicht. Om het gezichtje schoon te maken is een vochtig washandje met eventueel wat zeepvrije wasgel voldoende. Na afloop kun je het nog insmeren met wat crème of lotion.

Oogjes. Je kunt de oogjes zachtjes schoonmaken met een vochtig watje, van buiten naar binnen. Gebruik voor elk oog een schoon watje.

Oortjes. Gebruik ook voor de oortjes een schoon, vochtig watje en geen wattenstaafjes. Maak alleen de oorschelp voorzichtig schoon, de binnenkant is niet nodig. Oorsmeer dient namelijk als een soort natuurlijke bescherming van het trommelvlies.

Neusje. Doe het vooral zachtjes! Gebruik een vochtig watje of wattenstaafje en maak hiermee heel voorzichtig het neusje schoon. Pas op dat je het wattenstaafje niet te ver naar binnen duwt! Een neuspompje kan ook helpen, zeker als je kindje een beetje verkouden is.

Nageltjes. Als je baby ongeveer 6 weken oud is, kun je de nageltjes voorzichtig knippen met een nagelschaartje met stompe punten; voor die tijd zijn ze daar nog te zacht voor.

Navelstompje. Tegenwoordig raadt men niet meer aan om het navelstompje een paar keer per dag te desinfecteren - dit kan slecht zijn voor de huid eromheen. Het is voldoende om het net als de rest van het lichaam een keer per dag met wat lauw of warm water te wassen.

Jongetjes - voorhuid terugduwen. Vroeger dacht men dat de voorhuid moest worden teruggeduwd om het piemeltje goed schoon te maken. Dit wordt tegenwoordig ten zeerste afgeraden. Bij jongetjes is de voorhuid vaak nog verkleefd tot het 3e of 4e levensjaar. Pas daarna kun je proberen de voorhuid voorzichtig naar achteren te halen om daar te wassen. Maar forceer dit nooit, het mag absoluut geen pijn doen. Dagelijks wassen net als de rest van het lijfje is voldoende.

Stap voor stap je baby wassen

 

Andere hygiënemaatregelen

Zachte speeltjes en favoriete speeltjes moet je regelmatig schoonmaken. Stevige knuffels kunnen meestal in de wasmachine; de meer kwetsbare knuffelbeestjes kun je ook even met de hand wassen.

Babykleertjes mag je iedere dag wassen, maar het hoeft niet - zeker als ze nog niet rondkruipen en dus nog niet heel vies worden. Kijk gewoon wat je zelf prettig vindt! Slabbetjes, handdoeken en beddengoed kun je op 60 °C wassen, eventueel met een neutraal wasmiddel.

Iedere dag een frisse babykamer. Laat de babykamer iedere dag goed luchten; zet minimaal 10 minuten het raam lekker open. Stofzuig het kamertje regelmatig en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Een neuspompje is onmisbaar wanneer je kleintje verkouden is. Dit is een eenvoudig hulpmiddel om het neusje leeg te zuigen als het verstopt is. Knijp het eerst in, houd dan het puntje in zijn neusje en laat het pompje los. Zo wordt het neusje zachtjes leeggezogen.

Gerelateerde artikelen

View details Voedingsschema baby
Artikel
eerste vaste voeding

Voedingsschema baby

Gefeliciteerd met het bereiken van deze fantastische mijlpaal en veel plezier met het geven van je baby's eerste hapjes.

6 min lezen

View details Mijn moedermelk: de allerbeste voeding
Artikel
baby

Mijn moedermelk: de allerbeste voeding

Moedermelk biedt alleen maar voordelen: het is perfect afgestemd op de behoeften van mijn pasgeboren baby en de samenstelling verandert in de loop der tijd als zijn behoeften veranderen.

5 min lezen

View details Alles wat je moet weten over de eerste hapjes!
Artikel
Eerste hapjes baby

Alles wat je moet weten over de eerste hapjes!

Wanneer je stap voor stap gaat beginnen met " vaste voeding", gaat er voor je kindje een hele nieuwe wereld open, vol met smaken en texturen.

8 min lezen

View details Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Artikel
Hoe krijgt mijn baby alles om te kunnen groeien

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?

Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?

4 min lezen

View details De juiste techniek om een goede boer te laten!
Artikel
Goede techniek om baby te laten boeren

De juiste techniek om een goede boer te laten!

Ik weet dat mijn baby na iedere voeding een boertje moet laten, maar ik weet niet zeker hoe ik dat aan moet pakken. Ik kan wel wat advies gebruiken!

4 min lezen

View details Ik wil mijn baby graag een massage geven. Hoe doe ik dat?
Artikel
Baby op schoot moeder

Ik wil mijn baby graag een massage geven. Hoe doe ik dat?

Massage bij een baby schijnt goed te zijn voor de ontspanning, de communicatie en een gezonde ontwikkeling. Mag dat al vanaf de geboorte? Wat zijn de belangrijkste regels?

6 min lezen

View details Auto, trein of vliegtuig: slimme tips voor een ontspannen reis!
Artikel
Op reis met je baby

Auto, trein of vliegtuig: slimme tips voor een ontspannen reis!

Het lijkt zo eenvoudig, je baby op vakantie meenemen. Maar in de realiteit is het niet zo simpel om de luier te verschonen of een babymaaltijd in het vliegtuig te geven.

4 min lezen

View details Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!
Artikel
Baby papa lachen

Eindelijk begrijp ik (bijna) wat mijn baby bedoelt!

Mijn baby is een echte kletskous! Ik wist niet dat zulke jonge baby's zichzelf al duidelijk konden maken.

3 min lezen

View details Eiwitten van goede kwaliteit en in de juiste hoeveelheden
Artikel
Eiwitten van goede kwaliteit en in de juiste hoeveelheden

Eiwitten van goede kwaliteit en in de juiste hoeveelheden

Moedermelk is iets wonderlijks! Wist je dat je borstvoeding verandert als je baby ouder wordt? Eén van de cruciale elementen die veranderen zijn die eiwitten[1].

2 min lezen

View details Goede posities voor borstvoeding
Artikel
Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

6 min lezen

View details Care for Nature
Artikel
Care for Nature

Care for Nature

Wij geloven dat de natuur precies weet hoe het moet. Ook als het om opvoeden en de zorg voor je kinderen gaat.

2 min lezen

View details Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?
Artikel
Peuter in woonkamer

Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?

Carrière en het moederschap, gaat dat wel samen? Als ambitieuze vrouw met een eigen bedrijf vond ik het best een uitdaging om na de geboorte van Merlijn, mijn ritme weer te vinden.

6 min lezen

View details Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby
Artikel
Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby

Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby

Het redden van onze planeet hoeft niet op te houden als je een baby hebt gekregen. Ja, hij/zij is een klein bundeltje vreugde dat er een knoeiboel van maakt en speeltjes nodig heeft.

2 min lezen

View details Badtijd checklist: Een baby in bad doen
Artikel
Badtijd checklist: Een baby in bad doen

Badtijd checklist: Een baby in bad doen

Sommige baby's vinden het fijn om in bad te gaan terwijl anderen tijd nodig hebben om te wennen. Voor de eerste paar weken kan het zijn dat je je baby liever wast.

4 min lezen

View details Zo kun je je baby helpen beter te slapen
Artikel
Slapende baby

Zo kun je je baby helpen beter te slapen

Baby's houden van slapen, eten, slapen, eten... Toch? Behalve dan dat het gedeelte slapen soms wat moeizamer gaat.

3 min lezen

View details Wat te overwegen bij het kiezen van kinderopvang
Artikel
Kies de juiste opvang

Wat te overwegen bij het kiezen van kinderopvang

Vraag je je af hoe je een kinderopvang kiest voor je baby?

2 min lezen

View details Ben je moederschuldgevoelens zat? Lees hier hoe je nutteloze gedachten verbant
Artikel
Schuldgevoel als moeder

Ben je moederschuldgevoelens zat? Lees hier hoe je nutteloze gedachten verbant

Moe van het vechten tegen moederschuldgevoelens? Het is volkomen normaal, maar weinig zinvol als je te maken hebt met veel andere emoties van het eerste moederschap.

3 min lezen

View details Hup naar buiten
Artikel
Dagje uit met baby

Hup naar buiten

Yesss! Tijd om erop uit te gaan! Maar wat neem je mee? Hoe bescherm je je baby tegen de zon? En wat is leuk om naartoe te gaan? Hieronder vind je alle tips voor jullie dagje uit.

6 min lezen

View details Doorslapen vanaf de geboorte
Artikel
Doorslapen vanaf de geboorte

Doorslapen vanaf de geboorte

Slapen is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je kleintje. In de eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme.

2 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.