eerste vaste voeding

Voedingsschema baby

Baby
Artikel
Okt 3, 2024
6 min

Gefeliciteerd met het bereiken van deze fantastische mijlpaal en veel plezier met het geven van je baby's eerste hapjes. De eerste vaste voeding is een nieuwe en spannende stap in de eetontwikkeling van je kindje, maar ook voor jou. Je hebt vast veel nieuwe vragen.

Je vraagt je misschien af welke vaste hapjes je als eerste moet geven en wat wordt aanbevolen, hoe je weet wanneer je baby er klaar voor is en hoe je begint. De volgende richtlijnen helpen je door deze volgende fase, waarin je kindje zijn grote overstap naar vaste voeding maakt.

Hoe weet ik dat hij er klaar voor is?

Jonge baby's moeten nog de vaardigheden ontwikkelen om vast voedsel in hun mond rond te bewegen en goed door te slikken. Als hij zo'n 6 maanden oud is, heeft hij de motorische vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om tijdens het eten rechtop te zitten, eten van een lepel te happen en zijn hoofd weg te draaien als hij genoeg heeft. 

Let op deze signalen:

  • Zit zonder hulp, omdat hij de controle heeft over zijn bovenlichaam.
  • Draait zijn hoofd naar links of rechts.
  • Beweegt zijn tong soepel achter- en voorwaarts als je een kleine lepel tegen zijn lipjes houdt. Dit betekent dat hij eten van een lepel kan happen en door kan slikken. Het kan een paar dagen duren voordat hij gewend is om van een lepel te eten, maar hij zal het snel genoeg leren!
     

Goed om te weten

Het is altijd een goed idee om als je baby rond de 6 maanden is op het consultatiebureau te vragen hoe je het beste met vaste voeding kunt beginnen.

Bereid zijn eerste hapje voor

Hier zijn wat tips om je baby voor te bereiden op zijn eerste hapje babyvoeding.

  • Geef eerst borst- of flesvoeding, zodat hij zich niet druk gaat maken of te veel honger heeft.
  • Neem de tijd. Kies een moment uit waarop je geen haast hebt.
  • Kies de juiste lepel. Gebruik een speciaal babylepeltje van plastic dat zijn gevoelige tandvlees beschermt.
  • Zet hem rechtop in een kinderzitje of kinderstoel en zorg dat hij zijn hoofd rechtop en niet naar achteren houdt.
  • Laat hem ontdekken. Leg een beetje gepureerde groente of fruit op het blad van zijn kinderstoel zodat hij ermee kan ‘vingerverven’ en de textuur leert kennen. Laat je kindje ontdekken hoe het eten voelt en ruikt. Dit wordt een rommeltje, maar is ook heel leuk! Lach erom en houd je camera bij de hand om foto’s te maken.
  • Het allereerste hapje! Ga tegenover je kindje zitten en houd de halfvolle lepel ongeveer 30 cm van zijn gezichtje. Trek zijn aandacht en breng de lepel naar zijn mondje. Probeer bij zijn eerste hapje een beetje eten op zijn lip te leggen. Als het eerste hapje hem bevalt, stop je het volgende hapje in zijn mond zodra hij die opent. Geef je kindje zo langzaam of zo snel te eten als hij wil en let daarbij voortdurend op signalen die aangeven dat hij genoeg heeft. Het draait allemaal om de ervaring!
  • Proberen, proberen en nog eens proberen. Wees niet verbaasd als hij zijn eerste hapje gelijk weer uitspuugt. Dat is een natuurlijke reflex. Vindt je kindje het maar niets, stop dan en probeer het een andere keer weer.


Goed om te weten

Borstvoeding is nog steeds je baby's belangrijkste voedingsbron. Maar het is ook tijd om nieuwe smaken en texturen bij je baby te introduceren, een tijd om te ontdekken.

Een dag uit het voedingsschema van je baby van 6 tot 8 maanden

Dit voorbeeld van een voedingsschema is samengesteld door voedingskundigen met als doel om aan de voedingsbehoeften van je 6-8 maanden oude kindje te voldoen. Het kan zijn dat je kindje meer of minder eet, let daarom altijd op zijn honger- en verzadigingssignalen.

Voedingsschema baby 6 maanden

 

NOG Niet geschikt bij 6 tot 8 maanden

Producten waarmee je moet wachten

Geef je baby geen volwassen voedingsmiddelen, zoals gezoete dranken, chips of koekjes. Ze lijken misschien een traktatie voor je kleintje, maar dit soort producten bevatten niet veel voedingsstoffen. Baby's hebben voedingsstofrijke voedingsmiddelen nodig, die belangrijke voedingsstoffen leveren en het juiste aantal calorieën dat ze voor hun leeftijd mogen hebben.

Vermijd suiker en zout

Sommige kinderen krijgen al zoute snacks, chips en limonade als ze nog maar 7 of 8 maanden oud zijn. Dit soort producten zijn niet geschikt voor zulke jonge kinderen en bevatten teveel zout en suiker. Je loopt het risico dat ze al vol zitten voor ze voedzamere voedingsmiddelen te eten krijgen. Op deze manier ontwikkel je al op zeer jonge leeftijd slechte eetgewoontes die naarmate ze ouder worden steeds moeilijker af te leren zijn.

Geef geen gezoete dranken

Gezoete dranken, zoals vruchtensap, horen geen onderdeel te zijn van het voedingspatroon van je kindje, omdat ze relatief veel suiker bevatten. Kinderen die ouder zijn dan 12 maanden mogen als onderdeel van hun gezonde voedingspatroon verdund vruchtensap drinken, maar niet meer dan 120 tot 180 ml per dag. Je kunt je kindje wel speciale babysappen, lauwe kruidenthee of water geven.

Wacht met koemelk

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om baby's gedurende het eerste levensjaar borstvoeding te geven. Dit is om ervoor te zorgen dat ze voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Koemelk is geen geschikte drank voor baby's die jonger zijn dan 1 jaar.

Geef geen honing

Honing kan de bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken, een ziekte die optreedt wanneer een baby toxines van Clostridium botulinum inneemt. Daarom ondergaat honing, wanneer het in onze producten wordt gebruikt, een extern gevalideerde hittebehandeling die alle mogelijk aanwezige Clostridium botulinum sporen inactief maakt, waardoor onze producten veilig zijn om te consumeren.

Voorkom verstikking

Je kleintje begint met dun gepureerde voeding, stapt geleidelijk over op dikkere texturen en krijgt vervolgens zachte stukjes eten. Misschien denk je dat hij al meer aankan, maar vermijd om je kindje producten te laten eten die erom bekend staan dat ze verstikkingsgevaar opleveren voor kinderen die jonger zijn dan 3 jaar (maar ook als ze ouder zijn).

Voedsel dat tot verstikking kan leiden:

  • Rozijntjes 
  • Hele druiven en cherrytomaatjes. Altijd even doorsnijden!
  • Popcorn, noten en zaden.
  • Vlees of gevogelte, maar ook knakworstjes die niet in kleine stukjes zijn gesneden.
  • Harde, rauwe of bolvormige fruit- en groentesoorten, zoals hele erwten, rauwe worteltjes, selderijstengels of appels.
  • Kauwgom, taaie of harde snoepjes. Kies voor tussendoortjes speciaal voor baby's.

*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.

Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.

Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.

Gerelateerde artikelen

View details Mijn baby heeft energie nodig!
Artikel
Baby water

Mijn baby heeft energie nodig!

Ik vroeg me af waar babypap nou precies goed voor is? En waarom zou ik babypap als ontbijt geven? 

2 min lezen

View details Een toetje of toch nog even wachten?
Artikel
Babytoetje geven of niet

Een toetje of toch nog even wachten?

Veel ouders zitten met de vraag of ze hun kindje een toetje mogen geven. Het antwoord hierop is een volmondig 'ja!'. Neem bijvoorbeeld yoghurt.

2 min lezen

View details Alles wat je moet weten over de eerste hapjes!
Artikel
Eerste hapjes baby

Alles wat je moet weten over de eerste hapjes!

Wanneer je stap voor stap gaat beginnen met " vaste voeding", gaat er voor je kindje een hele nieuwe wereld open, vol met smaken en texturen.

8 min lezen

View details Door naar kleine hapjes? Volg onze controlelijst voor de Rapley-methode voor baby's
Artikel
Door naar kleine hapjes? Volg onze controlelijst voor de Rapley-methode voor baby's

Door naar kleine hapjes? Volg onze controlelijst voor de Rapley-methode voor baby's

Vraag je je af wanneer je met babyvoeding kunt beginnen? De meeste baby's kunnen hier vanaf zes maanden mee beginnen.

2 min lezen

View details Zo help je een kieskeurige eter
Artikel
Baby is een slechte eter

Zo help je een kieskeurige eter

Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.

2 min lezen

View details Mijn baby ontdekt nieuwe smaken
Artikel
Baby meloen

Mijn baby ontdekt nieuwe smaken

Het is gebleken dat pasgeboren baby's meer houden van zoet dan van hartig en dat hun smaakzin al in de buik wordt gevormd, terwijl de smaakpapillen zich pas ontwikkelen wanneer ze vaste voeding kri

6 min lezen

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
Baby met de pot mee laten eten

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

2 min lezen

View details Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!
Artikel
Mijn baby is een moeilijke eter

Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!

Elke maaltijd is een strijd geworden. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem voorschotel. Ik maak me zorgen over zijn gezondheid. Hebben jullie tips?

7 min lezen

View details Al het goede voor mijn baby
Artikel
Al het goede voor mijn baby

Al het goede voor mijn baby

Moet ik borstvoeding geven? Ik wil het graag, maar heb ook twijfels! Borstvoeding schijnt erg veel voordelen te bieden voor mijn baby. Wat zijn deze voordelen?

4 min lezen

View details De beste voeding voor baby en peuter
Artikel
Moeder en peuter in de keuken

De beste voeding voor baby en peuter

Peuters hebben meer voedingsstoffen nodig dan volwassenen, lees hier alles over wat je kindje nodig heeft.

2 min lezen

View details Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Artikel
Hoe krijgt mijn baby alles om te kunnen groeien

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?

Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?

4 min lezen

View details Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?
Artikel
Baby

Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?

Ik ben begonnen met het geven van vaste voeding. Ik weet alleen niet goed of ik zelf groentehapjes en fruithapjes moet maken of dat ik beter kant-en-klare voeding kan geven.

5 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details Waarom pap?
Artikel
Pap voor baby's

Waarom pap?

Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

2 min lezen

View details Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!
Artikel
Bijten en kauwen baby

Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!

Sinds de geboorte heeft mijn baby alleen melk gedronken. Door hem te laten kennismaken met vaste voeding ontdekt hij niet alleen nieuwe smaken, maar ook allerlei verschillende texturen.

4 min lezen

View details Voeden op verzoek
Artikel
Baby voeden op verzoek

Voeden op verzoek

De manier waarop je je kindje voedt is van invloed op de acceptatie en voedingskeuzes op latere leeftijd. Het is aan de ouders of verzorgers om hun kindje gezonde voeding te geven en hem te st

3 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Zo begin je met aanvullende vaste voeding
Artikel
Zo begin je met aanvullende vaste voeding

Zo begin je met aanvullende vaste voeding

Het beginnen met aanvullende vaste voeding is een spannende tijd. Hier onze top tips van onze voedingsdeskundige over hoe en wanneer je kunt beginnen met babyhapjes.

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.