Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!
Sinds de geboorte heeft mijn baby alleen melk gedronken. Door hem te laten kennismaken met vaste voeding ontdekt hij niet alleen nieuwe smaken, maar ook allerlei verschillende texturen. Voor hem is dat een enorme verandering!
Alle stappen die een baby maakt in zijn ontwikkeling zijn met elkaar verbonden. Na vier maanden is het mondje in staat voedsel te verwerken in plaats van alleen melk. Nu kan hij niet alleen nieuwe texturen ontdekken, maar ook allemaal heerlijke nieuwe smaken. Dat is voor je kindje een bijzondere ervaring die zijn leven op zijn kop zal zetten.
Kauwen: een essentiële fase in de ontwikkeling van je baby
Terwijl zuigen een reflex is, is kauwen iets dat je baby moet leren vanaf ongeveer de vierde maand tot rond zijn 1e verjaardag. Een pasgeboren baby is dus in de eerste drie maanden niet in staat om iets anders door te slikken dan melk. Hun tong zal automatisch alle andere soorten voeding wegduwen. Rond de 4e of 5e maand gaat er een nieuwe wereld open voor je baby en elke stap leidt weer tot de volgende stap. Hij ontdekt dat hij op een stukje eten kan zuigen, dat hij het in zijn mond kan houden en zelfs tegen zijn gehemelte kan plakken. Dat is iets dat alle baby's geweldig vinden! Een maand of twee daarna is hij in staat om te kauwen, dankzij zijn psychomotorische ontwikkeling en de beginnende snijtandjes. Hierdoor worden de spieren in zijn wangen, lippen en keelholte steeds sterker. Je baby ontdekt dat hij voedsel kan fijn maken in zijn mond.
Het ontstaan van persoonlijke smaakvoorkeuren betekent ook het begin van de bewustwording van zijn eigen identiteit. Al heel snel is je kindje in staat kleine stukjes voedsel te eten. Terwijl hij werkt aan het verbeteren van zijn kauwtechnieken worden zijn kaken getraind en gevormd. Terwijl hij steeds beter gaat kauwen, leert hij bovendien hoe hij zijn eigen lepel en flesje vast moet houden. Het is jouw taak hem te begeleiden en te helpen tijdens deze eerste stapjes op weg naar zelfstandig eten.
Hoe help ik mijn baby tussen de 5 en 12 maanden: niet dwingen
Het is zo ver: je baby kan zijn horizon verbreden met nieuwe smaken. Hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst voor het onbekende en zal in het begin dus terughoudend zijn. In deze ontwikkelingsfase is het aan jou om daar respect voor te hebben en hem niet te dwingen.
- Rond 4-6 maanden: geef je baby goed gepureerde, zachte texturen, die nog een beetje op melk of pap lijken, zodat hij rustig kan wennen.
- Rond 7-8 maanden: vervang "zacht" door geprakt, zodat de fruit- en groentehapjes meer textuur hebben.
- Vanaf 9 maanden: geef je baby kleine, zachte stukjes eten zoals bepaalde soorten pasta, blokjes zachtgekookte aardappel, zachte rijst, zachtgekookte fruit en groente, etc. Vlees en vis moet je blijven pureren, omdat die textuur wat peziger is en dus moeilijker te kauwen.
Vanaf 12 maanden: ga ervoor! Je kindje kan nu kleine stukjes voedsel eten van verschillende dikte en stevigheid. Prak het eten met een vork, geef stukjes gekookte wortel, rode bieten, tomaat zonder vel en pitjes, etc. Bedenk wel dat jouw "grote vent of dame" nog steeds niet hetzelfde kan eten als volwassenen. Geef ze nog niet te veel eiwitten, ofwel vlees en vis (3 tot 8 theelepels per dag) en geef maximaal 300ml melk, melkproducten of maximaal 500ml opvolgmelk.
Om je kindje te laten wennen aan verschillende texturen:
- Geef een deel van de maaltijd als puree en een ander deel geprakt of in kleine stukjes, afhankelijk van de leeftijd.
- Laat je kind ook af en toe zijn handjes gebruiken bij het eten om zijn tastzin te stimuleren.
- Als je baby niet van een bepaalde textuur houdt, wacht je gewoon een paar dagen en geef je vervolgens ander eten met dezelfde textuur.
Mag mijn kindje inspraak hebben?
Zelfs als je alles volgens het boekje doet, heeft je baby nog steeds een eigen willetje. Een paar tips:
- Als je baby weigert iets nieuws te proeven: dwing hem niet het toch te eten. Als de overstap naar vaste voeding wat moeizamer verloopt, doe het dan rustig aan. Laat de maaltijden geen strijd of psychologische krachtmeting worden; vermijd teksten als "Doe het voor mama". Je kindje heeft tijd nodig om aan al deze nieuwe dingen te wennen!
- Belangrijk: Wacht niet te lang voordat je met normaal, geprakt voedsel begint. Als je te lang gepureerd eten geeft, zal je kindje moeilijker kunnen wennen aan de wat 'grovere' texturen. Als je begint met stukjes voedsel, zorg er dan wel voor dat ze niet te groot of te hard zijn. Een kindje kan zich snel verslikken!
- Suzanne, moeder van Mila (8 maanden) "Ik was bang dat mijn dochter zich zou verslikken toen ze haar eerste hapjes kreeg. Maar ze liet het hapje met een verbaasde uitdrukking vijf keer in haar mond heen en weer gaan, waarna ze het met een tevreden blik doorslikte! Wat was ik opgelucht!
Gerelateerde artikelen