Blokken spelen

Wie past er op mijn baby?

Baby
Artikel
Jun 28, 2022
5 min

Het is fijn weer aan het werk te gaan, maar het is wel heel belangrijk dat de juiste persoon voor mijn kleine schat zorgt! Wat is de beste oplossing: kinderdagverblijf, gastouder of au pair? Is de één per definitie beter dan de ander? Het is geen eenvoudige beslissing.

Je bent nog maar net zwanger en wordt al van alle kanten bestookt met verhalen over hoe moeilijk het is een betrouwbare gastouder of een plekje op het kinderdagverblijf te vinden. Als je de keuze moeilijk vindt, kan het handig zijn om er op tijd over na te denken en het met je partner te bespreken. Wat zijn voor jullie belangrijke factoren en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden? Hieronder volgen de belangrijkste zaken waar je rekening mee kunt houden.

De voor- en nadelen van de verschillende soorten opvang

Wees je er ten eerste van bewust dat jullie keuze bijna altijd een compromis betekent. De perfecte vorm van kinderopvang bestaat niet; iedere soort heeft zowel voor- als nadelen. Jullie moeten beslissen wat het beste bij jullie wensen, eisen en prioriteiten past.

Het kinderdagverblijf

  • Voordelen: het is perfect afgestemd op de ontwikkeling van baby's, peuters en kleuters en je kindje leert er omgaan met anderen. Je kindje wordt verzorgd door goed opgeleid personeel. Je krijgt van de overheid een tegemoetkoming in de kosten, afhankelijk van het inkomen van jou en je partner.
  • Nadelen: er zijn vaak wachtlijsten! Bovendien zijn er vastgestelde openingstijden waar jullie je aan moeten houden. Op een kinderdagverblijf kunnen baby's sneller ziek worden doordat ze door de andere kinderen worden aangestoken. Als je kindje ziek is, mag je hem meestal niet brengen.

De gastouder

  • Voordelen: een officiële gastouder is goed opgeleid en wordt ook regelmatig gecontroleerd. Deze vorm van opvang is wat flexibeler: de opvangdagen en -tijden zijn meestal bespreekbaar. Baby's worden wat minder snel ziek, omdat ze ofwel alleen, ofwel met maar een paar andere kindjes worden opgevangen.
  • Nadelen: het kan lastig zijn om er eentje in de buurt te vinden. Bovendien moeten jullie leren erop te vertrouwen dat de gastouder goed voor jullie baby zorgt. Gelukkig moeten gastouders in Nederland aan allerlei kwaliteitseisen voldoen en wordt dat ook regelmatig gecontroleerd. Als de gastouder ziek is, moet je zelf voor een oplossing zorgen.

Opvang aan huis

  • Voordelen: dit is de meest flexibele oplossing, omdat je geen reistijd naar de opvang hebt. Een nanny of au pair past zich aan jullie wensen en eisen aan. Bovendien krijgt jullie kindje alle zorg en aandacht. Aan het einde van de dag kunnen ze je uitgebreid verslag doen over het wel en wee van je kleintje.
  • Nadelen: au pairs krijgen vaak maar een beperkte opleiding. Voor nanny's zijn er een aantal professionele bemiddelingsorganisaties waardoor de kwaliteit beter is gewaarborgd. Als de au pair ziek is, moet je zelf voor een oplossing zorgen. Als je kindje wat groter wordt, krijgt hij steeds meer behoefte aan contact met andere kinderen. Ten slotte is dit bijna altijd de duurste oplossing.

Gedeelde kinderopvang met een ander gezin

  • Voordelen: je kunt overleggen met het andere gezin over de dagen en tijden. Je baby kan voor een deel van de week lekker thuis blijven.
  • Nadelen: het is niet eenvoudig een gezin in de buurt te vinden waar jullie het goed mee kunnen vinden, waarmee de opvangtijden goed afgestemd kunnen worden en dat dezelfde normen, waarden en regels hanteert als jullie! De kosten bij deze vorm van opvang kunnen minimaal zijn, als jullie ieder hetzelfde aantal dagen of uren voor elkaars kind(eren) zorgen.

Peuterspeelzaal

  • Voordelen: dit is een vorm van opvang voor kinderen vanaf 2 jaar die tot dan toe thuis zijn opgevangen. De meeste kinderen gaan twee dagdelen per week naar de peuterspeelzaal. Het is een mooie gelegenheid om - onder begeleiding van goed opgeleid personeel - allerlei activiteiten uit te oefenen met andere kinderen, als voorbereiding op de kleuterschool.
  • Nadelen: er kunnen wachtlijsten zijn (wees dus op tijd met aanmelden!) en er zijn vaste tijden. Bovendien zijn de meeste peuterspeelzalen in de schoolvakanties gesloten.

Familie

  • Voordelen: je kent degene die voor je baby zorgt erg goed, dus je hoeft je minder ongerust te maken. Een familielid is meestal flexibel wat de tijden betreft waardoor je niet in paniek hoeft te raken wanneer je in een file terecht komt. Een familielid heeft meestal ook een veel hechtere band met jullie kindje.
  • Nadelen: jullie kunnen onenigheid krijgen over bepaalde aspecten van de opvoeding. Oppassen kost veel energie dus niet alle opa's en oma's zijn geschikt om deze rol op zich te nemen.

Bijna 40% van de gezinnen kiest voor het kinderdagverblijf of de gastouder, wat we in Nederland ook wel de formele opvang noemen. Nog eens 20% kiest voor de informele opvang, dus door familie, vrienden of buren. Bij de resterende 40% blijft een van de ouders thuis om voor het kind te zorgen. Bron: CBS, cijfers 2009.


Martha, moeder van Lieke:"In het begin was ik bang dat Lieke meer gehecht zou raken aan de oppasmoeder dan aan mij, maar met Elena ging het allemaal prima! Ze is perfect: rustig, lief en goed georganiseerd. We hebben een goede vertrouwensrelatie opgebouwd. Als ik thuiskom, geeft ze haar aan mij en vertrekt dan vrij snel zodat we alleen kunnen zijn."

Gerelateerde artikelen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
Frequently asked questions about sleeping through the night

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

View details Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Artikel
Baby begint 's avonds te huilen

Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen

Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui?

3 min lezen

View details 20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch
Artikel
20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

Als je eenmaal de titel ‘vader’ of ‘moeder’ draagt, komt er veel op je af. Je moet allerlei keuzes en afwegingen maken en dat valt soms niet mee.

3 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details De opvoeding van een tweeling
Artikel
Opvoeden van een tweeling

De opvoeding van een tweeling

Twee kinderen tegelijkertijd is geweldig, maar ook twee keer zo veel werk! Ik vraag me wel eens af of ik van allebei evenveel kan houden?

4 min lezen

View details s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips
Artikel
Drukke familie in de keuken

s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips

Op tijd de deur uit? Het is voor veel ouders iedere dag weer een challenge.

4 min lezen

View details Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?
Artikel
Lachende kruipende baby

Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?

Het is ongelofelijk hoe snel mijn baby nieuwe dingen leert! Elke dag gaat hij weer een stapje vooruit. Een toekomstige Einstein misschien, wie weet?

3 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby
Artikel
Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby

Planeetreddende tips voor een milieuvriendelijke baby

Het redden van onze planeet hoeft niet op te houden als je een baby hebt gekregen. Ja, hij/zij is een klein bundeltje vreugde dat er een knoeiboel van maakt en speeltjes nodig heeft.

2 min lezen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?
Artikel
Baby meten

Wanneer krijgt mijn baby de volgende inenting?

Mijn baby krijgt binnenkort de eerste inentingen en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit. Welke inentingen zijn verplicht? Zijn er ook niet-verplichte inentingen?

4 min lezen

View details Hup naar buiten
Artikel
Dagje uit met baby

Hup naar buiten

Yesss! Tijd om erop uit te gaan! Maar wat neem je mee? Hoe bescherm je je baby tegen de zon? En wat is leuk om naartoe te gaan? Hieronder vind je alle tips voor jullie dagje uit.

6 min lezen

View details Belangrijke voedingsstoffen
Artikel
Wortel

Belangrijke voedingsstoffen

Wat zijn onmisbare voedingsstoffen voor mijn kindje?

3 min lezen

View details Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?
Artikel
Favoriete knuffel baby

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder?

4 min lezen

View details Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby
Artikel
Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

Babygebrabbel: het aanmoedigen van de eerste woordjes van je baby

De eerste woordjes van je baby volgen meestal na een paar maanden van babygebrabbel.

2 min lezen

View details Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?
Artikel
Mama met kindje

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby goed slaapt?

Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Is het normaal dat hij zo veel beweegt in zijn slaap? Als mijn baby eindelijk slaapt, duurt dat maar een paar uurtjes. Daardoor krijg ik te weinig rust.

6 min lezen

View details 10x als je dit (grotendeels) kunt afvinken, doe je het top als ouder
Artikel
Moeder leest peuter voor

10x als je dit (grotendeels) kunt afvinken, doe je het top als ouder

Every parent sometimes doubts whether he's doing well. Am I there enough for my child? Don't I work too much? Do I handle it well when he's in a tantrum?

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.