Zorg voor je borsten als je borstvoeding geeft
Ik geef al sinds de geboorte van mijn baby borstvoeding en we vinden het allebei heerlijk. Ik ben alleen bang dat mijn borsten eronder te lijden hebben. Wat kan ik daartegen doen?
Baby's hebben geen speciale uitrusting nodig als ze borstvoeding krijgen - mama's borsten zijn altijd "klaar voor gebruik"! Jij kunt echter baat hebben bij bepaalde benodigdheden waarmee je je borsten goed kunt verzorgen en die handig zijn in de periode dat je borstvoeding geeft. Hieronder vind je meer informatie.
Een goede beha voor prachtige borsten!
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft borstvoeding geen nadelige gevolgen te hebben voor je borsten. Als je borsten goed worden ondersteund, blijven ze net zo mooi als voorheen. Het is wel belangrijk dat je investeert in (of je partner lief aankijkt voor) twee goede borstvoedingsbeha's (zodat je altijd een reserve hebt). Hiermee worden je borsten - die nu een stuk groter zijn - goed ondersteund. Een bijkomend voordeel is dat je die aan de voorkant kunt openen zodat je niet veel kleding hoeft uit te trekken als je borstvoeding wilt geven of als je gaat kolven.
Onze tips voor het aanschaffen van een borstvoedingsbeha:
- De maat: als je een borstvoedingsbeha koopt voordat je gaat bevallen, wacht dan minimaal tot de 8e maand. Dan hebben je borsten de tijd gehad zo veel mogelijk te groeien.
- Als je wacht tot na de bevalling, ga dan naar een goede winkel en laat je voorlichten door deskundig personeel (dat geldt natuurlijk ook in het vorige geval). Zij kunnen je helpen met de juiste maat, cupvorm en borstomvang. Dan krijgen je borsten de maximale ondersteuning zonder dat je beha gaat knellen.
- Er zijn modellen verkrijgbaar met en zonder beugels. Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur - het belangrijkste is dat de beha comfortabel zit.
- Kies voor katoen: dat is zachter voor je huid, gaat langer mee en kan worden gewassen op hoge temperatuur voor maximale hygiëne. Er zijn echter ook praktische modellen van synthetische materialen. Nogmaals, de keuze is aan jou.
- Kies voor brede bandjes, vooral als je borsten erg groot zijn en veel steun nodig hebben.
Bij een beha is het belangrijk dat de voorkant makkelijk open gaat. Als je je baby gaat voeden, heb je meestal maar een hand vrij om je beha te openen.
Nog wat tips:
- Koop een witte en een zwarte beha, dat ziet er netjes uit onder witte kleding en sexy onder zwarte kleding.
- Het kan zijn dat je de beha ook 's nachts draagt, vooral in het begin. Dan is het extra belangrijk dat het prettig aanvoelt!
- Er zijn tegenwoordig erg leuke en zelfs sexy modellen verkrijgbaar. Dat je borstvoeding geeft, hoeft niet te betekenen dat je beha alleen maar eenvoudig en praktisch moet zijn!
- Je kunt ook kiezen voor een voedingsbustier of een beha in crossover-stijl, erg comfortabel en ook mooi onder wat strakkere kleding.
Zijn er nog andere handige accessoires?
Zoogkompressen
Dit zijn zachte ronde schijfjes die de melk opvangen als je borsten lekken in de eerste paar weken. Zo krijg je geen vlekken in je kleding tussen twee voedingen in! Verwissel ze regelmatig zodat je tepels droog blijven. Anders kun je last krijgen van tepelkloven. Je kunt kiezen uit twee soorten, het hangt ervan af of je ze veel gebruikt of niet: herbruikbare of wegwerpkompressen. Zorg dat je er altijd een paar bij je hebt, dan hoef je je niet druk te maken over vlekken in je kleding!
Siliconen zoogkompressen (LilyPadz)
Deze kompressen absorberen de melk niet, maar drukken je tepel zachtjes naar binnen waardoor er geen melk meer uit kan lekken. Ze zijn wel iets duurder, maar gaan lang mee. Als je veel melk produceert, zijn dit soort kompressen minder geschikt, omdat je door de druk op je tepels meer melk aanmaakt. Ze zijn ook niet geschikt als je last hebt van tepelkloven, omdat ze de melk niet absorberen. Het voordeel van deze kompressen is dat gevoelige tepels niet tegen je beha kunnen schuren. Daarnaast zijn ze zo goed als onzichtbaar onder strakke kleding. Je kraamhulp of de verloskundige kunnen je meer informatie geven over zoogkompressen.
Tepelhoedjes
Dit zijn kunstmatige tepels van siliconen die je over je tepel legt bij het voeden. Ze kunnen handig zijn als je baby moeite heeft met aanleggen. Ze kunnen ook dienen als bescherming voor erg gevoelige of beschadigde tepels. De meningen over tepelhoedjes zijn echter verdeeld. Het is waar dat ze pijnlijke tepels kunnen verlichten, maar als je baby gewend raakt aan deze "kunstmatige tepel" kan het zijn dat hij daarna niet meer op de natuurlijke manier gevoed wil worden. Dat kan tot gevolg hebben dat hij minder goed gaat zuigen (en dus minder gaat drinken). Het wordt daarom aangeraden de tepelhoedjes alleen te gebruiken als het echt niet anders kan.
Makkelijke kleding
Borstvoeding geven in stijl is heel goed mogelijk! Je hoeft echt niet al je favoriete topjes op te bergen (mits ze natuurlijk nog passen rond je nieuwe, volle boezem!) alleen omdat je borstvoeding geeft. In het begin is het inderdaad makkelijk als je speciaal daarvoor ontworpen kleding draagt, waarmee je makkelijk kunt voeden. Daarna kun je bijvoorbeeld ook kleding dragen waarvan je een aantal knoopjes open kunt doen (vooral handig als je in een openbare gelegenheid wilt voeden zonder je buik te ontbloten). Wat voor kleding je ook kiest, zorg ervoor dat het prettig zit, wasbaar is en zacht aanvoelt.
Tips:
- Gebruik een speciale verzachtende crème als je borsten erg gevoelig zijn. Bij de apotheek of drogist kunnen ze je hier advies over geven. De smaak ervan is waarschijnlijk niet lekker voor je baby dus maak voor het voeden even je tepels schoon met een vochtig watje of doekje.
- Het is handig om wat schone vochtige doekjes bij je te hebben als je met je kindje onderweg bent, zodat je je tepels snel kunt schoonmaken als dat nodig is. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat water gebruiken!
Laila, moeder van Eva (4 maanden oud):
"Ik ben sinds een week weer aan het werk na mijn zwangerschapsverlof en ben begonnen met flesvoeding voor mijn baby. Alleen 's ochtends en 's avonds geef ik nog borstvoeding. De eerste klus die mijn baas me gaf was het onderhandelen over een groot contract met een van onze leveranciers. Ik begon een sterke monoloog, staand voor een team dat volledig uit mannen bestond en probeerde mijn rol als bikkelharde onderhandelaar weer op te pakken - dat was tenslotte mijn reputatie. Plotseling voelde ik melk druppelen en ik zag helemaal voor me hoe er een lelijke vlek zou verschijnen op mijn nette blouse! Hoog tijd voor een korte pauze om snel mijn zoogkompressen te vervangen! Gelukkig had niemand het gemerkt en heb ik daarna de onderhandelingen succesvol af kunnen ronden. Ik ben nog steeds blij dat ik extra zoogkompressen in mijn handtas had zitten. Wat een opluchting!"
Gerelateerde artikelen