Alles over doorslapen vanaf 12 maanden
Slapen is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je kleintje. Vaak vinden kindjes vanaf één jaar het moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Het slaapritueeltje kan daarbij helpen.
Soms willen kindjes van deze leeftijd niet slapen, omdat ze liever bij hun moeder willen zijn. Je kindje slaapt nu ongeveer 13 tot 15 uur per dag. En de meeste kindjes hebben nog lange tijd behoefte aan twee slaapjes gedurende de dag. Heel geleidelijk gaat het over naar een slaapje overdag, meestal aan het begin van de middag.
Vaak vinden kindjes vanaf één jaar het moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Het slaapritueeltje kan daarbij helpen. Dat slaapritueel staat op een gegeven moment synoniem voor slapengaan. Het geeft duidelijkheid. En duidelijkheid is wat je kleine groeier nodig heeft. Duidelijkheid geeft grenzen aan en biedt veiligheid. Lees dus een verhaaltje voor, knip een nachtlampje aan, sluit af met een liedje en/of een kus en ga weg. Helemaal niet erg als het even huilt. Je kleine wil niets liever dan dat je blijft. Dat hoort bij de leeftijd.
Toch zal het moeten leren alleen te (blijven) slapen. Ook als het ‟s nachts niet doorslaapt. Ga na vijf minuutjes even kijken of alles goed gaat. Maar hou dat bezoekje kort. Haal je kind niet uit bed, maak het niet gezellig, dan denkt je kleine: hoera! dit moet ik vaker doen. Wees vriendelijk en beslist. Word niet boos. Een boze stem zorgt alleen maar voor opwinding bij je kleine en bevordert zijn slaperigheid absoluut niet. Dus blijf rustig en vertel dat het hoog tijd is te gaan slapen.
Vanaf 2 jaar kan er een andere emotie dan scheidingsangst een rol gaan spelen. En die emotie heet: ik wil niet. In de volksmond zeggen we "twee is nee‟. En dat kun je bij het naar bed gaan merken. Flinke scenes kunnen het gevolg zijn. Slaapt hij 's nachts niet goed door, probeer dan opwinding (zowel 's nachts als overdag) een beetje te vermijden. Een kind van 2 jaar maakt veel mee, ontwikkelt zoveel en kan daardoor wellicht 's nachts niet de rust vinden om door te slapen. Ook hier geldt: ga er positief maar beslist mee om. Vertel hoe je wilt dat hij zich gedraagt en beloon het goede gedrag.
Slaaptip:
- Als je kindje niet naar bed wil, leg je kleine dan toch in bed. Hij heeft slaap nodig om niet oververmoeid te raken. Kinderen die oververmoeid naar bed gaan 's avonds hebben meer moeite met in slaap vallen.
Barbara (31) ‘Sepp is nu bijna één jaar en deze week moeten wij de kleine man voor het eerst ’s ochtends wakker maken. Een nieuwe fase die hopelijk lang gaat duren. Zo zijn het allemaal fases. De eerste 2 maanden sliep hij bijna niet en huilde continue, ik kwam nergens aan toe, ik liep om 13.00 uur nog in “pyjama” rond. Dit was echt slopend! Ik had de hele dag het gevoel dat ik een jetlag had. Ook ons mannetje was gewoon oververmoeid. Wij hebben een bakerzakje voor hem gekocht en hem echt alleen op zijn eigen kamertje laten slapen zodat hij wat meer tot rust zou komen, dus niet meer in de box of in onze armen. Als wij zijn bakerzakje pakte ging hij al met zijn armpjes naast elkaar liggen, hij vond het heerlijk en werd er erg rustig van. Rond een maand of 4 hadden wij er een beetje regelmaat in (rust wil ik het niet noemen met een kleintje van een paar maanden) en dan verandert zijn eetschema en/of slaapschema, dus weer zoekende. Vervolgens kon hij niet slapen zonder speentje, dus ben je de hele avond en nacht in de weer voor zijn speentje. Tip, zorg voor genoeg speentjes in zijn bed of slaapkamer zodat je ’s nachts niet op zoek hoeft naar het speentje. Tandjes, verkoudheid, kortom het eerste jaar weinig rust. Maar het is het allemaal waard en je bent het ook zo weer vergeten. En voor je het weet moet je hem ’s ochtends wakker maken, omdat je anders te laat op je werk komt.’
Gerelateerde artikelen