Doorslapen na 12 maanden

Alles over doorslapen vanaf 12 maanden

Dreumes/Peuter
Artikel
Apr 11, 2022
4 min

Slapen is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je kleintje. Vaak vinden kindjes vanaf één jaar het moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Het slaapritueeltje kan daarbij helpen.

Soms willen kindjes van deze leeftijd niet slapen, omdat ze liever bij hun moeder willen zijn. Je kindje slaapt nu ongeveer 13 tot 15 uur per dag. En de meeste kindjes hebben nog lange tijd behoefte aan twee slaapjes gedurende de dag. Heel geleidelijk gaat het over naar een slaapje overdag, meestal aan het begin van de middag.

Vaak vinden kindjes vanaf één jaar het moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Het slaapritueeltje kan daarbij helpen. Dat slaapritueel staat op een gegeven moment synoniem voor slapengaan. Het geeft duidelijkheid. En duidelijkheid is wat je kleine groeier nodig heeft. Duidelijkheid geeft grenzen aan en biedt veiligheid. Lees dus een verhaaltje voor, knip een nachtlampje aan, sluit af met een liedje en/of een kus en ga weg. Helemaal niet erg als het even huilt. Je kleine wil niets liever dan dat je blijft. Dat hoort bij de leeftijd.

Toch zal het moeten leren alleen te (blijven) slapen. Ook als het ‟s nachts niet doorslaapt. Ga na vijf minuutjes even kijken of alles goed gaat. Maar hou dat bezoekje kort. Haal je kind niet uit bed, maak het niet gezellig, dan denkt je kleine: hoera! dit moet ik vaker doen. Wees vriendelijk en beslist. Word niet boos. Een boze stem zorgt alleen maar voor opwinding bij je kleine en bevordert zijn slaperigheid absoluut niet. Dus blijf rustig en vertel dat het hoog tijd is te gaan slapen.

Vanaf 2 jaar kan er een andere emotie dan scheidingsangst een rol gaan spelen. En die emotie heet: ik wil niet. In de volksmond zeggen we "twee is nee‟. En dat kun je bij het naar bed gaan merken. Flinke scenes kunnen het gevolg zijn. Slaapt hij 's nachts niet goed door, probeer dan opwinding (zowel 's nachts als overdag) een beetje te vermijden. Een kind van 2 jaar maakt veel mee, ontwikkelt zoveel en kan daardoor wellicht 's nachts niet de rust vinden om door te slapen. Ook hier geldt: ga er positief maar beslist mee om. Vertel hoe je wilt dat hij zich gedraagt en beloon het goede gedrag.

Slaaptip:

  • Als je kindje niet naar bed wil, leg je kleine dan toch in bed. Hij heeft slaap nodig om niet oververmoeid te raken. Kinderen die oververmoeid naar bed gaan 's avonds hebben meer moeite met in slaap vallen.

Barbara (31) ‘Sepp is nu bijna één jaar en deze week moeten wij de kleine man voor het eerst ’s ochtends wakker maken. Een nieuwe fase die hopelijk lang gaat duren. Zo zijn het allemaal fases. De eerste 2 maanden sliep hij bijna niet en huilde continue, ik kwam nergens aan toe, ik liep om 13.00 uur nog in “pyjama” rond. Dit was echt slopend! Ik had de hele dag het gevoel dat ik een jetlag had. Ook ons mannetje was gewoon oververmoeid. Wij hebben een bakerzakje voor hem gekocht en hem echt alleen op zijn eigen kamertje laten slapen zodat hij wat meer tot rust zou komen, dus niet meer in de box of in onze armen. Als wij zijn bakerzakje pakte ging hij al met zijn armpjes naast elkaar liggen, hij vond het heerlijk en werd er erg rustig van. Rond een maand of 4 hadden wij er een beetje regelmaat in (rust wil ik het niet noemen met een kleintje van een paar maanden) en dan verandert zijn eetschema en/of slaapschema, dus weer zoekende. Vervolgens kon hij niet slapen zonder speentje, dus ben je de hele avond en nacht in de weer voor zijn speentje. Tip, zorg voor genoeg speentjes in zijn bed of slaapkamer zodat je ’s nachts niet op zoek hoeft naar het speentje. Tandjes, verkoudheid, kortom het eerste jaar weinig rust. Maar het is het allemaal waard en je bent het ook zo weer vergeten. En voor je het weet moet je hem ’s ochtends wakker maken, omdat je anders te laat op je werk komt.’

Gerelateerde artikelen

View details Mijn baby ontdekt nieuwe smaken
Artikel
Baby meloen

Mijn baby ontdekt nieuwe smaken

Het is gebleken dat pasgeboren baby's meer houden van zoet dan van hartig en dat hun smaakzin al in de buik wordt gevormd, terwijl de smaakpapillen zich pas ontwikkelen wanneer ze vaste voeding kri

6 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?
Artikel
baby

Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?

Nu mijn baby het hele huis door kan kruipen, wil hij niets liever dan alles aanraken wat hij ziet. Hij is nergens bang voor, maar ik weet welke gevaren er zijn.

4 min lezen

View details Zindelijkheidstraining
Artikel
Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Binnenkort gaat mijn kind naar school dus dit is een ideaal moment om hem te leren op het potje te plassen. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

5 min lezen

View details Uitdagingen om je kind te leren eten
Artikel
Tips om je kindje te laten eten

Uitdagingen om je kind te leren eten

Wist je dat veel kinderen bang zijn voor nieuwe soorten voedsel en eten liever iets dat ze gewend zijn?

3 min lezen

View details 10x struggles die iedere ouder herkent (maar je nooit ziet op Instagram)
Artikel
Familie in de woonkamer

10x struggles die iedere ouder herkent (maar je nooit ziet op Instagram)

Op Instagram word je overspoeld met foto’s waar het gelukkige én perfecte gezinsleven vanaf spat. Maar jij weet als ouder wel beter.

3 min lezen

View details Tips voor het plannen van een eerste verjaardag
Artikel
Tips voor de eerste verjaardag

Tips voor het plannen van een eerste verjaardag

Het plannen van een verjaardagsfeestje van een 1-jarige kan verrassend lastig zijn.

3 min lezen

View details Zo help je een kieskeurige eter
Artikel
Baby is een slechte eter

Zo help je een kieskeurige eter

Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.

2 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?
Artikel
Hoe krijgt mijn baby alles om te kunnen groeien

Hoe krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft om te groeien?

Om te kunnen groeien heeft mijn baby gezonde en gevarieerde voeding nodig, inclusief ijzer, fluoride, vitamine D, vitamine K, etc. Hoe weet ik of hij gezond eet?

4 min lezen

View details Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?
Artikel
Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen

View details Spelen is goed voor lichaam en geest!
Artikel
Mama kust hand kindje

Spelen is goed voor lichaam en geest!

Mijn baby is dol op spelen en stoeien; hij dartelt het hele huis door en wordt nooit moe. Hoe kan ik hem stimuleren in zijn energieke activiteiten?

4 min lezen

View details Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?
Artikel
Baby papa lachen

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?

Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind?

3 min lezen

View details Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s
Artikel
Biologisch voor baby's

Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s

Probeert jouw kleintje stiekem iets van je vork te happen? Maakt hij smakkende geluiden? En kijkt hij het eten uit je mond? Het wordt tijd voor de allereerste hapjes!

5 min lezen

View details 5x waarom je als ouder soms wenst dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat
Artikel
Dagen zijn te kort als ouder

5x waarom je als ouder soms wenst dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat

Van het verzetten van een afspraak bij de tandarts, vijf dagen wasgoed wegwerken, het halen en brengen van je kind tot nog een cadeautje kopen voor een kinderfeestje en de hond uitlaten.

3 min lezen

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
Baby met de pot mee laten eten

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

2 min lezen

View details Zo zorg je voor gezonde voeding voor dreumesen
Artikel
Gezonde voeding voor peuters

Zo zorg je voor gezonde voeding voor dreumesen

Gezonde voeding voor dreumesen kan je kindje nu een leven lang gezond laten eten. Hier zijn enkele voedingsbouwstenen voor de beste voeding voor dreumesen.

2 min lezen

View details Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!
Artikel
Tips vegetarisch eten baby

Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!

Ontdek hoe je jouw kind op een gezonde en duurzame manier vegetarisch kan laten eten.

3 min lezen

View details De opvoeding van een tweeling
Artikel
Opvoeden van een tweeling

De opvoeding van een tweeling

Twee kinderen tegelijkertijd is geweldig, maar ook twee keer zo veel werk! Ik vraag me wel eens af of ik van allebei evenveel kan houden?

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.