Mijn baby heeft een ongelukje gehad!
Mijn kleine avonturier is nergens bang voor. Bulten, schrammen en andere verwondingen zijn de normaalste zaak van de wereld sinds hij kan lopen. Hoe weet ik het verschil tussen een klein sneetje en een ernstige verwonding? Welke houding kan ik zelf het beste aannemen?
Of ze nou kruipen of rondrennen door de tuin van opa en oma, alle kinderen doen zich regelmatig pijn. Blauwe plekken op de knietjes, overal bulten ... als ouder voel je je soms meer een eerstehulpverlener! Hieronder volgen de meest voorkomende verwondingen en de behandeling ervan.
Bulten en blauwe plekken
Leren lopen gaat niet zonder vallen en opstaan! Gelukkig is het meestal niet ernstig. Blauwe plekken en kleine bulten kun je het beste koelen met wat ijs in een handdoek, een koud nat washandje of een cold pack; hiermee verminder je de zwelling. Smeer een beetje arnica zalf op de zere plek (als het geen open wond is) of gebruik een koelspray om de pijn te verzachten. De magische kus van papa of mama doet ook altijd wonderen!
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als je baby zijn hoofd heeft gestoten of op zijn hoofd is gevallen, kun je beter geen risico's nemen. Bel je huisarts of de eerstehulppost. Datzelfde geldt wanneer je kindje het bewustzijn verliest (zelfs al is het maar een paar seconden), moet overgeven, duizelig wordt, klaagt over hoofdpijn of vreemd gedrag vertoont binnen 36 uur na de val: als hij bijvoorbeeld problemen krijgt met praten of versuft raakt.
Sneetjes en wonden
Als de wond niet erg bloedt, kun je het schoonmaken onder stromend water met eventueel wat zeep. Dep het daarna droog met een schone doek. Doe er wat ontsmettende crème of spray op en dek het af met een pleister of drukverband. Verschoon de pleister regelmatig.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als het een diepe wond of snee is (vooral in het gezicht) kun je beter even langs de huisarts gaan; misschien moet het worden gehecht.
Brandwonden
Als de huid alleen rood is, is het een eerstegraads brandwond die je eenvoudig zelf kunt verzorgen. Koel de brandwond zo snel mogelijk af met lauw water of natgemaakte doeken (minimaal 5 minuten). Smeer niets op de brandwond, maar dek het af met vet, steriel gaas of speciaal metalline gaas.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als de brandwond groot is (groter dan een muntstuk) of diep, of als het om het gezicht, de handen of voeten gaat, moet je met je kindje langs de huisarts of de eerstehulppost. Bij de minste of geringste twijfel is het altijd beter een arts te raadplegen.
Insectenbeet
Een muggen- of mierenbeet is meestal niet erg. Als het erg jeukt, kun je er wat jeukstillende crème of gel op smeren. Bij wespen- of bijensteken moet je voorzichtiger zijn, omdat die soms een allergische reactie kunnen veroorzaken. Wanneer je kindje is gestoken door een bij, blijft er een stukje van de angel in de huid zitten; gebruik een vingernagel of de botte kant van een mes om de angel weg te schrapen. Maak de plek schoon met wat water of een ontsmettingsmiddel en koel het even af om de zwelling, jeuk en pijn te verminderen. Je kunt er daarna ook een jeukstillende zalf of lotion op smeren.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als je kindje in het gezicht of in zijn mond is gestoken, als hij meerdere keren op verschillende plekken is gestoken of bij een ernstige (allergische) reactie.
Luieruitslag
Als de tandjes van je baby doorkomen, heeft hij soms last van rode billetjes. Dit kan luieruitslag zijn die snel op komt zetten, maar niet zo snel weer verdwijnt.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Vraag eventueel advies aan het consultatiebureau of je huisarts.
Zorg voor een goede hygiëne. Was na elke ontlasting zijn billetjes met water en milde babyzeep en droog ze goed af. Vervolgens kun je er een beschermende crème of zalf op smeren Verschoon de luier regelmatig.
Verkoudheid
bij baby's houdt vaak verband met een oorontsteking, ofwel otitis. Je kindje kan last hebben van verkoudheid, oorpijn, koorts of verhoging en diarree. Hij is humeurig en huilerig en schudt veel met zijn hoofdje of zit aan zijn oortjes.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als je ergens over twijfelt, kun je het beste advies vragen aan je huisarts.
Koorts en/of verhoging
ls je kindje koorts heeft, is dat vaak het gevolg van een virusinfectie. Dek hem niet te warm toe en zorg ervoor dat de kamertemperatuur niet te hoog is (rond 19°C is het beste). Neem zijn temperatuur op en laat hem veel drinken.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als de koorts na drie dagen niet is verdwenen of als je baby ook last heeft van andere symptomen zoals braken en diarree, kun je het beste even de huisarts bellen.
Gerelateerde artikelen