Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Zwangerschap
Artikel
Jun 10, 2022
6 min

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

Om je baby goed aan te leggen, heb je toch wel wat "technische" kennis nodig. Als je baby in een goede positie ligt, kan hij beter zuigen en dat is weer goed voor je melkproductie. Daarnaast is het voor jou comfortabeler: je hebt minder last van pijnlijke tepels of rugpijn. Maak je niet al te druk: het is niet moeilijk en jij en je baby zullen dit samen binnen een paar dagen leren. Daarna gaat het als vanzelf en kunnen jullie er volop van genieten!

Borstvoeding... van A tot Z!

Voordat je begint met de borstvoeding:

  • De meest gebruikte positie is de zogenaamde "Madonnahouding". Je baby ligt met zijn gezicht naar jou toe, met zijn buik tegen jouw buik. Als je de linkerborst geeft, gebruik je je linkerarm en hand om het ruggetje en de billen van je kindje te ondersteunen. Laat je linker elleboog rusten op een leuning, een kussen of iets anders dat voldoende steun geeft. Gebruik je rechterhand om je linkerborst vast te houden en breng de tepel naar het mondje van je baby. Gebruik je linker onderarm om zijn hoofdje in de goede positie te houden. Zorg ervoor dat zijn hoofdje, schouders en heupen ongeveer op één lijn liggen en dat zijn kinnetje tegen je borst aanligt. Geniet ervan!
  • De "rugbyhouding" is handig tijdens de eerste paar maanden als je een kindje met een laag geboortegewicht hebt of een te vroeg geboren kindje, want die hebben erg weinig controle over hun hoofdje. Ook is deze houding prettig als je een keizersnede hebt gehad (jouw buik blijft hierbij namelijk vrij). Leg je baby langs je zij met zijn hoofdje ter hoogte van je borst en gebruik je arm aan die kant als ondersteuning (alsof je een rugbybal vasthoudt). Gebruik je andere hand om zijn hoofdje en nek te ondersteunen.
  • Als je in bed borstvoeding geeft (dat is 's nachts misschien wel zo prettig), lig je op je zij en leg je je baby ook op de zij, met zijn gezicht naar je toe en zijn mondje ter hoogte van jouw tepel. Als je baby veilig ligt (zodat hij niet weg kan rollen) heeft deze positie het voordeel dat je een arm vrij hebt.

Er zijn natuurlijk ook nog andere posities: in kleermakerszit met een kussen op je knieën; in een schommelstoel of een lekkere comfortabele leunstoel (jaag de kat maar even weg!). Met andere woorden: maak je niet direct ongerust als het niet meteen lukt. Vaak moet je het meerdere keren proberen voordat het lukt en anders kun je altijd kijken of het in een andere houding beter gaat. Uiteindelijk vind je de positie die het beste bij jullie past.

Wat is mijn baby's mondje groot!

Als je kindje honger heeft, spert hij zijn mond wijd open en draait hij alle kanten op om jouw borst te zoeken. Dat kan er soms een beetje beangstigend uitzien. Maar het geven van borstvoeding doet meestal geen pijn. Hoe werkt het?

  • Voor iedere houding geldt: zorg dat je baby's mondje wijd open is en daarmee je tepel en (een gedeelte van de) tepelhof goed bedekt. Je kindje legt zijn tong onder je tepel. Als je baby moeite heeft met aanleggen, kun je je tepel en tepelhof een beetje samenknijpen zodat hij het makkelijker in zijn mondje kan nemen.
  • Tijdens het voeden ligt het neusje tegen je borst en zijn de lippen naar buiten gekruld. Je ziet het kaakje regelmatige bewegingen maken: afwisselend zuigen, slikken en ademen. Dat valt mee, toch?

Hoe geef ik mijn tweeling de borst?

Je kunt ze tegelijk voeden of één voor één, dat mag je helemaal zelf weten. Jij voelt het beste aan wat bij jou en je baby's past. Als een van de twee moeite heeft met aanleggen of als je voor ieder kindje apart de tijd wilt nemen, kun je ze apart voeden. Laat de meest hongerige baby het eerst drinken. Als een van de twee vaak in slaap valt tijdens het drinken, kun je die het beste eerst voeden (zolang hij nog wakker is).

Tegelijkertijd borstvoeding geven bespaart je natuurlijk veel tijd en is ook praktisch als ze allebei tegelijk honger hebben! In dat geval is de rugbyhouding erg handig, met de hoofdjes naar elkaar toe gericht. Hiervoor moet je waarschijnlijk wel even oefenen, maar het is daarna vooral makkelijk en efficiënt!

Zorg voor een prettige omgeving!

Je kunt borstvoeding geven terwijl je staat, zit of ligt. Het gaat erom dat jij je comfortabel voelt. Als je positie niet prettig is of als je je nek of rug te veel moet belasten, zal je baby dat aanvoelen en misschien minder lang drinken om jou te ontzien. Kies daarom een plek waar jij je lekker voelt (een lekkere stoel, je bed, etc.). Houd een kussen of speciaal voedingskussen (die je bijvoorbeeld rond je middel kunt leggen) bij de hand, net als een deken, je telefoon (dan hoef je niet op te staan) en een flesje water. Van borstvoeding geven krijg je dorst!

Krijgt mijn baby wel genoeg melk?

Ook al ben je nog zo gemotiveerd, soms loopt het niet zo goed als je zou willen. Symptomen kunnen zijn:

  • minder dan 5 voedingen per dag,
  • een plotselinge verandering in het voedingspatroon,
  • weinig of onregelmatig slikken,
  • je baby huilt voortdurend of slaapt bijna altijd.
  • Let ten slotte ook op zijn groeicurve: die moet regelmatig verlopen.
borstvoeding slapende baby

 

Als de borst die je geeft een beetje trekkerig aanvoelt, is dat hoogstwaarschijnlijk de zogenaamde toeschietreflex: je melk wordt naar buiten gestuwd. Het geven van de borstvoeding zelf is in de meeste gevallen pijnloos. Vraag advies aan je kraamhulp, het consultatiebureau of een borstvoedingsdeskundige als dat niet zo is. En maak je niet druk, mocht het niet lukken dan kun je altijd nog voor flesvoeding kiezen. Als jij lekker in je vel zit, voelt je baby dat meteen!

Aan het einde van een borstvoeding voel je je meestal heerlijk ontspannen, net als je baby. Het lijkt wel of de tijd even stil staat: een moment vol harmonie dat jullie samen delen!

Wendy, moeder van Levi (5 maanden oud)

"Ik doe een armbandje om mijn arm aan dezelfde kant als de borst waar hij zojuist uit heeft gedronken. Zo kan ik het makkelijk onthouden. Dit is echt een handig trucje, vooral in het begin wanneer je je baby elke drie uur moet voeden!"

Daphne, moeder van Tess (4 maanden oud)

"De eerste paar keer dat ik in een openbare gelegenheid borstvoeding gaf, had ik echt bekijks. Het werd me duidelijk dat borstvoeding vaak nog niet wordt beschouwd als een normale zaak. Nu houd ik er rekening mee! Ik draag shirts die aan de voorkant open kunnen en ik leg een doek over mijn schouder, zodat mijn borsten en het hoofdje van mijn baby bedekt zijn. Ik verberg het gewoon een beetje!

Gerelateerde artikelen

View details Ons gezin krijgt uitbreiding!
Artikel
Zwangere buik

Ons gezin krijgt uitbreiding!

Ik ben in verwachting hoe zal mijn oudste hierop reageren? Kunnen ze het straks goed vinden met elkaar of zijn ze jaloers? Ik ben heel erg gelukkig, maar ook een beetje ongerust.

4 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Een extra bescherming tegen allergieën
Artikel
Een extra bescherming tegen allergieën

Een extra bescherming tegen allergieën

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van je baby’s immuunsysteem op stoffen.

2 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct
Artikel
baby voetjes

Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel en er is al veel over geschreven. Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet?

5 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Calcium en vitamine D
Artikel
Calcium en vitamine D zwangerschap

Calcium en vitamine D

Calcium is onmisbaar voor de opbouw en het behoud van jouw botten en die van je baby. Daarnaast heb je ook vitamine D nodig. Dat bevordert de opname van calcium in het lichaam.

4 min lezen

View details Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?
Artikel
pasgeboren baby

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby?

4 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
slapen

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 7 maanden zwanger
Artikel
7 maanden zwanger

Ik ben 7 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 29 en 32 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 27 en 30 weken zwanger. 7 maanden zwanger en mijn baby is nu zo lang als mijn onderarm!

4 min lezen

View details Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?
Artikel
Zwanger buik

Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?

Ik heb net gehoord dat ik twee baby's verwacht in plaats van één! Dit bijzondere nieuws komt toch wel een beetje als een schok. Verloopt mijn zwangerschap nu anders? Hoe moet ik hiermee omgaan?

4 min lezen

View details Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?
Artikel
borstvoeding

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

Colostrum is de naam van de melk die de eerste 3 à  4 dagen na de bevalling door de moeder wordt aangemaakt.

11 min lezen

View details Communiceren met mijn baby tijdens de zwangerschap!
Artikel
Communiceren met je baby tijdens zwangerschap

Communiceren met mijn baby tijdens de zwangerschap!

Mijn baby leeft negen maanden in mijn buik, maar hij is niet volledig afgesloten van de buitenwereld.

4 min lezen

View details Wennen aan de fles
Artikel
flesje

Wennen aan de fles

Na weken of maanden van borstvoeding kan de overstap naar flesvoeding een enorme verandering zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze overstap soepel verloopt?

5 min lezen

View details De hongersignalen van mijn baby begrijpen
Artikel
baby mama

De hongersignalen van mijn baby begrijpen

Mijn baby kan nog niet praten en met alleen lachen of huilbuien is het lastig te snappen of hij wel of niet genoeg heeft gehad, of dat hij nog honger heeft.

12 min lezen

View details Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen
Artikel
Baby begint 's avonds te huilen

Zodra het avond wordt, begint mijn baby te huilen

Al een poosje is mijn baby 's avonds altijd op hetzelfde tijdstip ontroostbaar. Is hij bang voor het donker? Heeft hij ergens pijn? Is het een driftbui?

3 min lezen

View details Mijn baby krijgt een sociaal leven
Artikel
Baby handjes vast

Mijn baby krijgt een sociaal leven

Is mijn kleine schatje later verlegen of juist extravert? Maakt hij of zij makkelijk vriendjes op het kinderdagverblijf? Hoe kan ik hem of haar helpen contact te maken met anderen?

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.