Zwanger buik

Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?

Zwangerschap
Artikel
Apr 21, 2022
4 min

Ik heb net gehoord dat ik twee baby's verwacht in plaats van één! Dit bijzondere nieuws komt toch wel een beetje als een schok. Verloopt mijn zwangerschap nu anders? Hoe moet ik hiermee omgaan?

Ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen krijgt een tweeling. Het is dus geen uitzonderlijk fenomeen, maar het wordt wel beschouwd als een zwangerschap met meer risico's. Dankzij regelmatige en nauwkeurige controles verlopen de meeste tweelingzwangerschappen echter zonder problemen.

Tweelingen zijn een fascinerend verschijnsel!

Tijdens de eerste echo kan worden bepaald of je zwanger bent van een tweeling. Een tweelingzwangerschap kan verschillende oorzaken hebben: erfelijke factoren, leeftijd, voeding en zelfs de hoeveelheid licht (zie box). Ook de toename van het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen heeft geleid tot een groter aantal meerlingzwangerschappen.

Er zijn twee soorten tweelingen:

  • monozygote of eeneiige tweelingen. Die ontstaan uit één eicel die zich in tweeën splitst; de tweeling heeft dan een bijna identiek uiterlijk en vrijwel altijd hetzelfde geslacht.
  • dizygote of twee-eiige tweelingen. Die ontstaan uit twee verschillende eicellen en lijken meestal niet meer of minder op elkaar dan gewone broers en zussen. Ze hoeven ook niet van hetzelfde geslacht te zijn.

Een zwangerschap met extra risico's?

Zelfs als alles goed verloopt, wordt je tweelingzwangerschap toch beschouwd als een 'risicozwangerschap', ofwel een zwangerschap met medische indicatie.

  • Risico's voor de baby's: vroeggeboorte, laag geboortegewicht, groeiachterstand van een van de foetussen, hartritmestoornissen.
  • Risico's voor de moeder: hoge bloeddruk, diabetes, bloedingen, zwellingen, rugpijn, te grote gewichtstoename, grotere kans op een keizersnede.

Je baby's worden extra goed in de gaten gehouden en je moet vaker op controle:

  • Over het algemeen wordt je tot 26 weken elke maand onderzocht, daarna om de twee weken en vanaf de 32e week elke week. De controles worden altijd gedaan door een gynaecoloog, in het ziekenhuis.
  • Het kan zijn dat je meerdere echo's krijgt; dat hangt af van jouw persoonlijke situatie.
  • De bevalling vindt altijd plaats in het ziekenhuis.

Twee keer zo veel voorzorgsmaatregelen

  • Vanaf het begin van je zwangerschap heb je extra rust nodig.
  • Het kan zijn dat je arts periodes van bedrust voorschrijft in de laatste maanden, zodat de baby's beter kunnen groeien. Ook zal je waarschijnlijk eerder moeten stoppen met werken. Zware, vermoeiende activiteiten en reizen zal je moeten beperken.
  • Je hebt in Nederland geen recht op langer zwangerschapsverlof bij een meerling; daardoor zal je waarschijnlijk gebruik moeten maken van de ziektewet. Je verloskundige zal je hierover adviseren.
  • Het is belangrijk dat je gevarieerd en evenwichtig eet, zodat allebei je baby's voldoende voedingsstoffen krijgen en jij tegelijkertijd niet te veel aankomt. Als aanstaande moeder heb je ongeveer 300 extra calorieën per dag nodig.
  • Er zijn een paar voedingssupplementen die iedere zwangere vrouw krijgt voorgeschreven: extra vitamine D en foliumzuur.
  • Rond de vijfde maand kun je beginnen met een zwangerschapscursus.

De geboorte van een tweeling

  • Als de zwangerschap zonder problemen is verlopen, zal de bevalling over het algemeen niet anders zijn dan andere bevallingen.
  • Tweelingen worden gemiddeld na 37 weken geboren (in plaats van na 40 weken, als je maar één baby verwacht).
  • Als de baby's in de juiste positie liggen en er verder geen complicaties zijn, kunnen de baby's op natuurlijke wijze worden geboren. Bij complicaties of een verkeerde ligging van de baby's zal de gynaecoloog kiezen voor een keizersnede.

In verwachting zijn van een tweeling is bovenal een geweldig avontuur! Er zijn allerlei mogelijkheden om je ervaringen - zowel voor als na de geboorte - uit te wisselen met andere ouders, bijvoorbeeld op: www.twinsite.nl.

Als je zwanger bent van een tweeling kom je gemiddeld 12 tot 15 kg aan.

Licht kan een hormoonklier in de hersenen stimuleren, waardoor het een polyovulatie kan veroorzaken (meerdere eisprongen tegelijk). Tussen januari en april worden er meer tweelingen geboren, wat betekent dat die verwekt zijn in de maanden met het meeste zonlicht. In Scandinavische gebieden, waar tweelingen vaker voorkomen, kan dat verband houden met de middernachtzon waardoor de nachten erg kort zijn.

Gerelateerde artikelen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details Eiwitten
Artikel
Eiwitten tijdens de zwangerschap

Eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de zwangerschap, omdat ze nodig zijn voor de "opbouw" van de baby.

3 min lezen

View details Klaar voor het ouderschap
Artikel
Klaar voor het ouderschap

Klaar voor het ouderschap

Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben: wat een geweldig gevoel ... maar ik heb ook veel vragen. Ben ik wel klaar voor het moederschap? Zullen we goede ouders zijn? Heb ik wel het 'moederinstinct'?

4 min lezen

View details 27 weken zwanger
Artikel
27 weken zwanger

27 weken zwanger

Je baby moet zeker nog groeien maar vanaf vandaag is hij zo groot dat hij op je onderarm past, tussen je hand en je elleboog. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details Benodigdheden voor borstvoeding
Artikel
Moeder geeft baby borstvoeding

Benodigdheden voor borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te geven, maar weet je niet zeker wat je nodig hebt? Hier is een lijst van onze tips voor de eerste borstvoeding om je te helpen bij de voorbereiding.

2 min lezen

View details Roze of blauw?
Artikel
Blauw of roze

Roze of blauw?

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je bij de tweede echo te weten komen of het een meisje of een jongen wordt? Of wil je dat het een verrassing blijft?

4 min lezen

View details Negen maanden comfortabel en toch modieus
Artikel
Kleding tijdens de zwangerschap

Negen maanden comfortabel en toch modieus

Leg tijdens je zwangerschap de nadruk op je decolleté! Je huid is mooier, je borsten zijn voller ... kortom: je bent enorm sexy!

4 min lezen

View details 8 weken zwanger
Artikel
8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger en je kleintje heeft de afmetingen van een druif, ongeveer 15 mm, maar nu in een zittende houding. Met andere woorden, 15 mm van zijn kruin tot zijn stuitje.

3 min lezen

View details 40 weken zwanger
Artikel
40 weken zwanger

40 weken zwanger

Het is zo ver, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er niet al is, zal hij één van de komende dagen komen. Als hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je arts hem misschien een zetje.

3 min lezen

View details Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?
Artikel
Vreemd eetgedrag tijdens de zwangerschap

Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?

Gisteren heb ik zo uit de jampot gegeten! Ik bleef mezelf maar voorhouden dat dat de laatste keer was geweest ... en vanochtend werd ik opeens misselijk van de geur van geroosterd brood.

3 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details 21 weken zwanger
Artikel
21 weken zwanger

21 weken zwanger

Hoewel de baby nu rond de 400 gram weegt, heeft die kleine hartendief nog genoeg ruimte in je buik wanneer je 21 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Checklist met vragen over prenataal onderzoek
Artikel
Checklist met vragen over prenataal onderzoek

Checklist met vragen over prenataal onderzoek

De gezondheidscontroles bij baby's beginnen al voordat ze nog maar geboren zijn. Hier zijn een aantal vragen die je aan je verloskundige kunt stellen over prenataal onderzoek.

1 min lezen

View details Zwanger zijn en toch sporten!
Artikel
Sporten tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn en toch sporten!

Probeer iedere dag een half uurtje te gaan wandelen. Het is ideaal voor je figuur en je conditie!

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.