Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk. Kijk maar naar al die actrices en beroemdheden die stralend en trots hun baby tonen aan de buitenwereld terwijl ze al over de 40 zijn. Wat kan ik doen om mijn kansen te vergroten?
Hoewel zwangerschappen op latere leeftijd niet de norm zijn, kun je er gerust van uitgaan dat het in de meeste gevallen zonder complicaties zal verlopen. Als je goed op je gezondheid let, is er in principe niets dat een gezonde baby in de weg staat. Het belangrijkste is om vertrouwen te hebben en alert te blijven.
Mijn gezondheidsverklaring!
"Wacht niet te lang!" is wat artsen meestal als advies geven aan vrouwen die bijna veertig zijn en een kinderwens hebben. Hoewel het steeds vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd zwanger worden, is er wel een risico: na het 35e levensjaar zijn vrouwen minder vruchtbaar. De kans op een zwangerschap tijdens de normale maandelijkse cyclus is 1 op 4 als je 20 bent, 1 op 8 als je 35 bent en 1 op 12 als je ouder dan 40 bent. Om je kansen te vergroten is het aan te raden om een preconceptie-onderzoek te laten doen.
Als je ouder bent dan 35 en je probeert al meer dan 6 maanden zwanger te worden, kun je het beste even langs je huisarts gaan om dit te bespreken. Er zijn vruchtbaarheidstechnieken, zoals in-vitrofertilisatie en eiceldonatie, die je kunnen helpen om zwanger te worden. Dit soort behandelingen vergen zowel geestelijk als lichamelijk veel van je, maar bieden wel een grote kans op succes.
Moeder worden op je 40e: ik zorg goed voor mezelf!
Loop je meer risico bij een late zwangerschap? Dat klopt, maar dankzij de huidige kennis binnen de gezondheidszorg zijn deze risico's tegenwoordig beperkt. Het belangrijkste is om goed naar je eigen lichaam te luisteren en zware inspanning zo veel mogelijk te vermijden. Je zwangerschap is op dit moment het allerbelangrijkste. Je hebt lang gewacht met de keuze voor het moederschap: je had je werk, je wilde reizen, uitgaan ... je had een druk leven. Nu moet je leren ontspannen! Vergeet niet:
- Je zult waarschijnlijk vaak last hebben van vermoeidheid.
- Je loopt iets meer risico op aandoeningen als een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes.
- Het risico op een miskraam is iets groter, vooral tijdens de eerste drie maanden.
Laat je zorgen niet de overhand nemen, zorg dat je je prioriteiten op een rijtje hebt. Iedere moeder kan het beamen: het eindresultaat maakt alles goed!
Mijn baby, in blakende gezondheid!
Dankzij de vooruitgang in de gezondheidszorg en de diverse controles tijdens je zwangerschap wordt je baby goed in de gaten gehouden en ben je over een poos mama van een perfect klein mensje! Zwangere vrouwen boven de 36 jaar krijgen standaard een combinatietest aangeboden, vanwege de verhoogde kans op eventuele afwijkingen. Met deze test kan worden vastgesteld of er sprake is van het syndroom van Down of andere chromosomale afwijkingen. Het risico op een kindje met het syndroom van Down is 1 op 1500 rond het 20e levensjaar, en 1 op 100 als je veertig bent. Als de uitslag positief zou zijn, is beëindiging van de zwangerschap een mogelijkheid. Gelukkig is de kans op andere aangeboren afwijkingen niet veel groter op hogere leeftijd.
Maak je dus niet te veel zorgen, want bij een kinderwens is stress niet bevorderlijk. Blijf in jezelf vertrouwen! En vergeet je partner niet - dit is het moment om zo veel mogelijk van elkaar te genieten!
Een vrouw van 30 heeft een kans van 75 % om binnen een jaar zwanger te raken. Dat percentage daalt naar 44 % voor vrouwen boven de 40. Moeder worden na je 35e of 40e levensjaar is iets waar steeds meer vrouwen - bewust of ongewild - mee te maken krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een kind krijgen, is vanaf de jaren 70 sterk gestegen. De laatste paar jaar lijkt het echter gestabiliseerd: in Nederland zijn vrouwen gemiddeld 29,4 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. Het aantal vrouwen boven de 40 dat een kind krijgt, stijgt nog steeds. Ook is dat steeds vaker een eerste kind. Carrière, trouwen op latere leeftijd, hertrouwen, wachten op meer financiële zekerheid - er kunnen allerlei redenen zijn om het krijgen van een kind uit te stellen.
Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid
Gerelateerde artikelen