13 weken zwanger
In het begin van het tweede trimester bereikt je baby veel nieuwe ontwikkelingsmijlpalen. Lees wat er allemaal gebeurt als je 13 weken zwanger bent.
Ontwikkeling van je baby
Veel nieuwe ontwikkelingen deze week. Je baby kan zijn vingers buigen, zijn mond open- en dichtdoen en hij is net begonnen met slikken. Hij kan nu vruchtwater doorslikken. Dat wordt opgenomen door zijn spijsverteringskanaal en als urine uitgescheiden door zijn nieren, die sinds kort volledig functioneren. Zijn huid is begonnen met het produceren van melanine, die na zijn geboorte zorgt voor de pigmentatie van zijn huid. Zijn botten zijn nog in ontwikkeling en zijn kleine skelet wordt geleidelijk één geheel. Nu jij 13 weken zwanger bent weegt hij ongeveer 30 gram en van stuitje tot kruin is zijn lengte ongeveer 7 cm. En hij is prachtig natuurlijk, dat spreekt voor zich!
Je lichaam
Tegen het einde van de derde maand beginnen al die kleine ‘ongemakken’ van de vroege zwangerschap meestal te vervagen en zou je je behoorlijk goed moeten voelen. Benut elke mogelijkheid om naar buiten te gaan, om te genieten van wat frisse lucht, ook als het niet allemaal blauwe lucht en stralende zon is wat de klok slaat. De zonnestralen die door de wolkenlaag heenkomen, helpen bij de synthese van vitamine D, die zowel je baby als jijzelf nodig hebben (en je huid!). Heb je gemerkt dat je huid er goed uitziet? Een zwangerschap is vaak erg goed voor de huid. Hormonale veranderingen stimuleren de stofwisseling, waardoor je een gezondere teint krijgt. Houd wel een oogje in het zeil of je bruine vlekken op je voorhoofd of wangen krijgt, Deze onschadelijke pigmentvlekken zullen ongeveer drie maanden na de geboorte vanzelf verdwijnen. De bewering dat die vlekken voorspellen of de baby een jongen of een meisje wordt, is een bakerpraatje!
Voeding
Zwangere vrouwen kunnen zeker vis eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Vis is immers een uitstekende bron van eiwitten en bevat weinig vet. Wel is het zo dat bepaalde vissoorten tijdens de zwangerschap beter vermeden kunnen worden, Sommige vissoorten bevatten als gevolg van milieuverontreiniging een hoge concentratie kwik, een stof waarvoor het zich ontwikkelende zenuwstelsel van de foetus bijzonder gevoelig is. Om die reden wordt zwangere vrouwen aangeraden om de volgende vissen te vermijden: zwaardvis, tonijn, paling, brasem, zeeduivel, rog en mul. Vraag het voor de zekerheid aan je arts of verloskundige.
Tips
Zwangerschapskleding heb je tot nu toe waarschijnlijk nog niet nodig gehad, en misschien duurt het nog even voordat je broeken te strak gaan zitten. Toch kan het geen kwaad om alvast een kijkje te nemen en misschien eens te gaan winkelen met een vriendin. Wat je nu alvast kan kopen zijn enkele comfortabele steunbeha’s, liefst met verstelbare bandjes. Omdat je borsten nog steeds groeien, mogen ze nergens te strak zitten of knellen. Misschien wacht je liever nog even met het kopen van een ‘echte’ zwangerschaps- of borstvoedingsbeha. Het is immers mogelijk dat je vanwege de snelle ontwikkeling van je baby over een paar weken al een grotere maat nodig hebt!
Gerelateerde artikelen