Zwangere buik

Ons gezin krijgt uitbreiding!

Zwangerschap
Artikel
Apr 11, 2022
4 min

Ik ben in verwachting; hoe zal mijn oudste hierop reageren? Kunnen ze het straks goed vinden met elkaar of zijn ze jaloers? Ik ben heel erg gelukkig, maar ook een beetje ongerust.

Als jullie een tweede kindje krijgen, betekent dat een nieuwe status voor je oudste: hij of zij wordt grote broer of zus. Een enorme verantwoordelijkheid! Maar het betekent ook dat hij zijn papa en mama en misschien ook wel zijn kamertje moet delen. Dat is niet altijd even makkelijk te accepteren. Net als iedere andere relatie kent die tussen broers en zussen zowel goede als slechte tijden.

Hoe kun je je kindje helpen?

Als je je kindje vertelt dat er een broertje of zusje bij komt, is dat een heel emotioneel moment! Wanneer kun je dat het beste vertellen? Normaal gesproken na de eerste drie maanden van je zwangerschap, omdat dan het risico op een miskraam sterk verminderd is en je misschien al de eerste tekenen van een buikje begint te vertonen. Vertel het grote nieuws met woorden die je kindje begrijpt en laat hem zijn gevoelens uiten. Het kan zijn dat hij een vreugdedansje maakt, maar hij kan ook in een hoekje gaan zitten mokken. Beide reacties zijn heel normaal en je moet je kindje tijd geven om aan het idee te wennen.

Praat vaak over de nieuwe baby met je kindje, ook voordat hij of zij is geboren. Leg uit wat er allemaal gaat veranderen, maar dat je er altijd voor hem zult zijn en dat je altijd van hem zult houden. Je hart wordt niet in tweeën gedeeld, het wordt alleen maar groter zodat ieder kind evenveel liefde kan krijgen! Je kunt je kindje ook voorbereiden door voor te lezen. Er zijn heel veel lieve en leuke boekjes over dit onderwerp!

Na de geboorte kun je je kindje bepaalde taken geven zodat hij als "oudste" extra verantwoordelijkheid krijgt; denk aan een flesje geven of de kinderwagen duwen... en natuurlijk kan papa ook helpen! Wanneer jij met de baby bezig bent, kan papa met de oudste spelen of hem meenemen naar de speeltuin. Probeer zelf ook tijd vrij te maken voor je oudste; lees hem bijvoorbeeld een lekker lang verhaal voor.

Haat en liefde...

Jaloezie is een volkomen normaal onderdeel van de relatie tussen broers en zussen en heeft zelfs een positief effect! Af en toe ruzie maken is goed voor hun ontwikkeling; het draagt bij aan hun onafhankelijkheid en het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid. Ze zenden een boodschap uit, markeren hun territorium, proberen uit waar de grenzen liggen en winnen ten slotte aan zelfvertrouwen.

In het dagelijks leven met een broer of zus leren kinderen delen, onderhandelen, compromissen sluiten en eerlijk (of oneerlijk) zijn... Met andere woorden, de regels van onze samenleving!

Probeer ze samen uit hun meningsverschil te laten komen als ze aan het kibbelen zijn, zo lang er geen gewelddadig gedrag aan te pas komt. Als ze gaan vechten of nare dingen tegen elkaar zeggen, moet je natuurlijk ingrijpen, maar zonder partij te kiezen.

Maak een einde aan de situatie als het altijd het ene kind is dat de baas probeert te spelen, maar blijf altijd eerlijk.

Maak tijd vrij voor elk kind afzonderlijk. Winkelen met mama voor kleine zus of koken met papa voor grote broer ... en daarna zijn ze weer blij met elkaars gezelschap!

Mijn oudste gedraagt zich opeens weer als een baby, is dat normaal?

Na de aankondiging van de zwangerschap of na de geboorte kan je oudste kind soms opeens weer gaan bedplassen of om een fopspeen vragen voor het slapen gaan. Vaak wil hij ook weer in de buggy zitten als jullie de deur uit gaan. Al die kleine gewoontes die hij allang af had geleerd...

Zo'n terugval is normaal en komt heel vaak voor. Je kind probeert je aandacht te trekken. Als iedereen alleen maar oog heeft voor de nieuwe baby wil hij laten zien dat hij er ook nog is! Het is ook zijn manier om uitdrukking te geven aan zijn tegenstrijdige gevoelens: jaloezie, trots, haat en liefde.

Zijn reactie is dus heel normaal, maar dit gedrag moet ook weer over gaan. Vraag advies aan de huisarts of kinderarts als dat niet zo is.

Veel moeders worstelen met deze vraag en ze durven hem vaak niet uit te spreken. Maak je geen zorgen, de relatie met elk van je kinderen is bijzonder en ieder kind is uniek. Je hebt liefde genoeg voor allebei!

Marjan, moeder van Sophie en Thijs

"Toen Sophie was geboren, kreeg ze natuurlijk heel veel cadeautjes. Om Thijs niet jaloers te maken, hebben we hem ook een cadeautje gegeven en gezegd dat het van zijn kleine zusje was. Dat maakte alles goed en hij gaf haar een dikke knuffel!"

Gerelateerde artikelen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?
Artikel
pasgeboren baby

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby?

4 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Calcium en vitamine D
Artikel
Calcium en vitamine D zwangerschap

Calcium en vitamine D

Calcium is onmisbaar voor de opbouw en het behoud van jouw botten en die van je baby. Daarnaast heb je ook vitamine D nodig. Dat bevordert de opname van calcium in het lichaam.

4 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Goede posities voor borstvoeding
Artikel
Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

6 min lezen

View details Een extra bescherming tegen allergieën
Artikel
Een extra bescherming tegen allergieën

Een extra bescherming tegen allergieën

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van je baby’s immuunsysteem op stoffen.

2 min lezen

View details Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct
Artikel
baby voetjes

Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel en er is al veel over geschreven. Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet?

5 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Wennen aan de fles
Artikel
Getting used to the bottle

Wennen aan de fles

Na weken of maanden van borstvoeding kan de overstap naar flesvoeding een enorme verandering zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze overstap soepel verloopt?

5 min lezen

View details Welke fles moet ik kiezen?
Artikel
Which bottle should I choose?

Welke fles moet ik kiezen?

Als je geen borstvoeding kan of wil geven, heb je een fles nodig. Hoe weet je welke fles het beste is voor je baby en voor jou?

4 min lezen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Heb ik wel genoeg moedermelk?
Artikel
Do I have enough breast milk?

Heb ik wel genoeg moedermelk?

Ik wil graag borstvoeding geven, maar weet niet of mijn melk voldoende is en genoeg voedingsstoffen bevat voor mijn baby. Wat kan ik doen om mijn melkproductie te vergroten?

4 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
Frequently asked questions about sleeping through the night

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details De hongersignalen van mijn baby begrijpen
Artikel
Understanding my baby's hunger signals

De hongersignalen van mijn baby begrijpen

Mijn baby kan nog niet praten en met alleen lachen of huilbuien is het lastig te snappen of hij wel of niet genoeg heeft gehad, of dat hij nog honger heeft.

12 min lezen

View details Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?
Artikel
What can I do if my baby has colic?

Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?

Ook al weet ik dat krampjes bij baby's geen kwaad kunnen en dat het ook weer over gaat, toch ben ik steeds weer van streek als mijn kleine schat zo aan het huilen is.

3 min lezen

View details De juiste techniek om een goede boer te laten!
Artikel
The right technique to burp a good man!

De juiste techniek om een goede boer te laten!

Ik weet dat mijn baby na iedere voeding een boertje moet laten, maar ik weet niet zeker hoe ik dat aan moet pakken. Ik kan wel wat advies gebruiken!

4 min lezen

View details Mijn baby heeft last van reflux: is dat ernstig?
Artikel
My baby suffers from reflux: is it serious?

Mijn baby heeft last van reflux: is dat ernstig?

Elke keer na het voeden moet mijn baby spugen en hij huilt veel. Wat kan ik hieraan doen?

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.