pasgeboren baby

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Zwangerschap
Artikel
Okt 2, 2022
4 min

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby? En hoe zit het met ons seksleven?

In het ziekenhuis wordt er voor je baby gezorgd als jij slaapt of bijvoorbeeld onder de douche staat. Zelfs bij het kleinste probleempje kun je om hulp vragen. Weer thuis verandert dat volledig! Je voelt je overdonderd door alle dingen die tegelijk op je afkomen: je baby, het huishouden, je relatie... Een snufje organisatievermogen, een fractie afstand en een vleugje humor kunnen je door deze drukke en emotionele periode heen helpen. Houd je gewoon aan deze adviezen!

4 tips voor een spectaculaire thuiskomst

1. Zorg ervoor dat je je baby en je spullen op tijd klaar hebt voordat je naar huis gaat. Met een pasgeboren baby'tje is het van belang dat je alles goed organiseert. Probeer te ontspannen en laat je partner zo veel mogelijk regelen - dat kan hij prima!

2. Zorg voor een volle koelkast met boodschappen voor een paar dagen - je wilt niet meteen boodschappen doen als je thuiskomt. Dat geldt ook voor alle babyspulletjes: het is handig om de luiers, kleertjes en toiletartikelen bij de hand te hebben. Als je iets nodig hebt, kun je een vriendin vragen om het even te halen of eventueel gebruik maken van een boodschappen-bestelservice.

3. Neem de tijd om je baby kennis te laten maken met zijn nieuwe thuis, zijn slaapkamertje, jullie kamer... en vergeet niet te genieten van dit bijzondere moment samen.

4. Neem voldoende rust! Laat je partner, een goede vriendin of je ouders helpen met het eten, de boodschappen, het huishouden en eventueel je andere kinderen. Je hebt je rust verdiend!

Tips om zen te blijven

Als je bent bevallen staat je leven op zijn kop, maar dat is geen reden om jezelf te verwaarlozen! Neem iedere dag even wat tijd voor jezelf. Zelfs al is het maar af en toe 10 minuten - die zijn heel belangrijk om je gedachten en gevoelens weer even op een rijtje te krijgen.

Dé tip om je niet te laten overdonderen door alles: stel prioriteiten en delegeer. Je kunt niet alles in een keer en je kunt het ook niet alleen! Het gaat er niet om dat je de perfecte moeder bent, het gaat erom dat je herstelt en dat je je niet laat afschrikken door al die nieuwe verantwoordelijkheden.

Nog een geheime tip: laat bezoek niet te lang duren, hoe gezellig het ook is, en zeg gerust nee als je te moe bent. Je vrienden en familie hebben hier heus begrip voor!

Wanneer je je een beetje overdonderd voelt of wanneer je last krijgt van kraamtranen, voel je dan niet schuldig: hier hebben alle moeders last van. Wees niet bang om hulp of advies te vragen. Deel je eventuele zorgen met je kraamhulp of de verloskundige; zij kunnen je geruststellen, net als je partner of vrienden die ook kinderen hebben.

Menstruatie, seksualiteit...: ik wil weten hoe het echt zit

Eenmaal thuis heb je waarschijnlijk heel veel vragen. Je lichaam is veranderd en het duurt even voordat alles weer normaal is. Kraamvloed, ofwel "lochia" is normaal en je kunt er een paar weken last van hebben. Als je ook pijn en/of koorts hebt of als je een keizersnede hebt gehad of bent ingeknipt en weer last krijgt van pijn, moet je dit met je verloskundige of gynaecoloog bespreken.

Veel vrouwen zien er tegen op weer ongesteld te worden, maar dat is nergens voor nodig. Dit gebeurt wanneer je hormonen weer op hun normale niveau zitten. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de bevalling, maar als je borstvoeding geeft, kan je menstruatie nog wel drie tot zes maanden wegblijven.

Een dag of twee na de bevalling kun je beginnen met wat lichte oefeningen voor je bekkenbodemspieren. Rondom en in je bekkenbodem is je spierkracht veranderd. Hierdoor kun je wat problemen hebben met bijvoorbeeld opstaan en lopen of je kunt last krijgen van licht urineverlies en problemen met je stoelgang. In het ziekenhuis of van je verloskundige krijg je advies over oefeningen die je - natuurlijk heel rustig - moet doen om je bekkenbodem weer in vorm te krijgen.

Wat betreft intimiteit met je partner wordt het over het algemeen aangeraden een paar weken te wachten voordat jullie weer seks hebben, vooral als je gehecht bent. Vergeet ook niet stil te staan bij anticonceptie; je huisarts of verloskundige kan je hier advies over geven. Jullie moeten nu even een beetje geduld hebben, maar er is natuurlijk niks mis met een fijne knuffelpartij of een heerlijke massage!

 

Frank, papa van Mila:

"Mijn vrouw en ik maakten goed gebruik van de tijd voor het flesje van 23 uur door op tijd naar bed te gaan en lekker te ontspannen. Massages, tedere momenten onder de lakens… ideaal om de spanningen van de dag kwijt te raken. Een paar weken na de bevalling kwam de zin in seks vanzelf weer terug."

Gerelateerde artikelen

View details Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct
Artikel
baby voetjes

Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel en er is al veel over geschreven. Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet?

5 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Calcium en vitamine D
Artikel
Calcium en vitamine D zwangerschap

Calcium en vitamine D

Calcium is onmisbaar voor de opbouw en het behoud van jouw botten en die van je baby. Daarnaast heb je ook vitamine D nodig. Dat bevordert de opname van calcium in het lichaam.

4 min lezen

View details Goede posities voor borstvoeding
Artikel
Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

6 min lezen

View details Ons gezin krijgt uitbreiding!
Artikel
Zwangere buik

Ons gezin krijgt uitbreiding!

Ik ben in verwachting hoe zal mijn oudste hierop reageren? Kunnen ze het straks goed vinden met elkaar of zijn ze jaloers? Ik ben heel erg gelukkig, maar ook een beetje ongerust.

4 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Een extra bescherming tegen allergieën
Artikel
Een extra bescherming tegen allergieën

Een extra bescherming tegen allergieën

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van je baby’s immuunsysteem op stoffen.

2 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Ik ben 1 maand zwanger
Artikel
1 maand zwanger

Ik ben 1 maand zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 2 en 6 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 0 en 4 weken zwanger. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben! Zo bijzonder!

3 min lezen

View details Ben ik zwanger?
Artikel
Vrouw kijkt naar buiten

Ben ik zwanger?

Ik durf het bijna niet te geloven - ik ben vijf dagen over tijd. Zou het waar kunnen zijn? Ben ik zwanger? Ik ga snel een zwangerschapstest doen!

3 min lezen

View details Essentiële vetzuren
Artikel
Essentiele vetzuren tijdens de zwangerschap

Essentiële vetzuren

Zoals de naam al aangeeft, zijn essentiële vetzuren precies dat: onmisbaar. Vooral als je zwanger bent, zowel voor de moeder als de baby.

2 min lezen

View details Ik heb een hoge bloeddruk: is dat erg?
Artikel
Hoge bloeddruk zwangerschap

Ik heb een hoge bloeddruk: is dat erg?

Ik ben 5 maanden zwanger en tijdens de laatste controle had ik een bloeddruk van 140/90. Ik heb last van zwangerschapshypertensie.

3 min lezen

View details Negen maanden comfortabel en toch modieus
Artikel
Kleding tijdens de zwangerschap

Negen maanden comfortabel en toch modieus

Leg tijdens je zwangerschap de nadruk op je decolleté! Je huid is mooier, je borsten zijn voller ... kortom: je bent enorm sexy!

4 min lezen

View details Borstvoeding geven en werken
Artikel
Borstvoeding geven en werken

Borstvoeding geven en werken

Het einde van mijn zwangerschapsverlof is in zicht en ik wil graag borstvoeding blijven geven. Kan ik tegelijkertijd werken èn een supermoeder zijn? Hoe regel ik dit? Wat zijn mijn rechten?

4 min lezen

View details Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!
Artikel
Bijten en kauwen baby

Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!

Sinds de geboorte heeft mijn baby alleen melk gedronken. Door hem te laten kennismaken met vaste voeding ontdekt hij niet alleen nieuwe smaken, maar ook allerlei verschillende texturen.

4 min lezen

View details Mijn baby heeft energie nodig!
Artikel
Baby water

Mijn baby heeft energie nodig!

Ik vroeg me af waar babypap nou precies goed voor is? En waarom zou ik babypap als ontbijt geven? 

2 min lezen

View details Mijn baby heeft last van obstipatie: wat kan ik hieraan doen?
Artikel
Baby obstipatie

Mijn baby heeft last van obstipatie: wat kan ik hieraan doen?

Mijn baby heeft al een paar dagen een onregelmatige stoelgang. Is dat normaal of moet ik me zorgen maken?

4 min lezen

View details Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?
Artikel
Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.