baby voetjes

Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct

Zwangerschap
Artikel
Apr 8, 2022
5 min

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel en er is al veel over geschreven. Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet?

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel. Waar komt het eigenlijk vandaan? Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet? En hoe ervaart een pasgeboren baby dat? Aangezien die toch een belangrijke rol heeft in het verhaal.

De theorie achter het moederinstinct

Moedergevoelens worden in twee categorieën verdeeld: ten eerste het instinct en de toewijding die we ook zien bij alle vrouwelijke dieren en ten tweede het door cultuur bepaalde instinct dat niets te maken heeft met de natuur en dat niet vanzelfsprekend is. Deze theorie gaat er van uit dat de baby's zelf passief zijn, maar dat is zeker niet het geval! Zodra baby's worden geboren, gebruiken ze al meteen een soort verleidingstactiek. Die doet wonderen bij hun mama en bij de meeste volwassenen om hen heen.

Het 'moedergen' bij muizen wordt geactiveerd door de jonge muizen!

Wat kunnen we leren van de muis? Wanneer de structuur van hun genen wordt veranderd, zijn ze helemaal niet meer geïnteresseerd in hun jonkies. Normaal gesproken zijn muizen juist hele zorgzame moeders, dus wat is er aan de hand? Bij een onderzoek was het fosB-gen verwijderd en dat gen helpt bij de productie van hormonen die het moederinstinct stimuleren. Tja, zul je zeggen, moederinstinct is dus toch genetisch bepaald. Toch klopt dat niet helemaal. Het gen wordt pas geactiveerd in de moeder door de geur van haar pasgeboren muizenjong. Wist je bijvoorbeeld ook dat je een pasgeboren konijntje niet mag aanraken? Dan krijgt hij voor zijn moeder een vreemde geur en zal ze hem niet meer herkennen.
Het moederinstinct bestaat dus echt, onder voorwaarde dat de baby erbij betrokken is: jonge dieren moeten eerst een manier vinden om de aandacht van hun moeder te krijgen, pas daarna zal die ze voeden en grootbrengen.

Klein maar fijn...

Primatologen en sociobiologen hebben het allemaal over de 'magnetische aantrekkingskracht van baby's'. In alle landen en culturen vindt men baby's onweerstaanbaar schattig. Mensen zijn gevoelig voor neotenie, dat wil zeggen voor de aanwezigheid van kinderlijke kenmerken en de kwetsbaarheid van een jong kind: een groot rond hoofd, klein lijfje, grote ogen, etc.
Dat geldt niet alleen voor onze baby's, maar ook voor jonge dieren: wie vindt zo'n pasgeboren puppy, berenwelpje, lammetje of leeuwtje nou niet schattig? Bij sommige apensoorten worden de baby's geboren met een zwarte, witte of goudkleurige vacht om ze van de volwassenen te onderscheiden en aan te geven dat het jonkies zijn. Alle vrouwtjes zijn hierdoor gefascineerd en vechten met elkaar om het jonkie even te mogen vasthouden, als dat van de moeder mag!

Dikkere baby's zijn aantrekkelijker

Als een moeder haar baby voor het eerst ziet, gebeuren er een heleboel dingen tegelijk. De moeder kijkt naar haar kindje en vindt het de mooiste baby die ze ooit heeft gezien. Zeker vergeleken met de rode, gerimpelde, huilende baby in het wiegje ernaast! Als ze wakker zijn, trekken baby's allerlei schattige gezichten. Ze lijken misschien nog een heel klein beetje op kleine kikkertjes, maar ze worden al heel snel lekker bol. Hoeveel weegt jouw kindje straks bij de geboorte?
Als je erover nadenkt, is het eigenlijk raar hoe belangrijk we het geboortegewicht vinden (dat volgt op het geboortekaartje meestal onmiddellijk na het geslacht en de naam). We volgen de groeicurve nauwlettend en kunnen niet wachten tot ons kindje zwaarder wordt. Wist je dat pasgeboren baby's twee keer zo veel vet hebben als pasgeboren apen?
Waarom bouwen onze baby's vlak voor de geboorte zo veel vetreserves op? Hiervoor zijn twee verklaringen te geven: ten eerste om de relatief grote hersens van voeding te voorzien; die groeien in de eerste paar maanden na de geboorte namelijk met een enorme snelheid. Ten tweede zodat hun moeder hen lekker mollig zal vinden, net als alle andere 'gezonde' baby's. In de prehistorie gold het recht van de sterkste dus werden dunne baby's gezien als te zwak om te overleven. Daar komt waarschijnlijk onze sterke voorkeur voor mollige baby's vandaan. De natuur gebruikt deze voorkeur door de ontwikkeling van extra vetreserves tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

Het moederinstinct, ofwel het begin van een prachtige dialoog

Baby's zijn genetisch 'geprogrammeerd' om ons te verleiden en aan te trekken zodat we voor ze zullen zorgen. Vanaf de geboorte zijn baby's in staat signalen te sturen en te ontvangen. Hun hersens zijn zo ontwikkeld dat ze al heel vroeg hun ouders kunnen nadoen en op hen kunnen reageren. Pasgeborenen worden instinctief aangetrokken door de vorm en bewegingen van andere menselijke gezichten. Ze herkennen de stem en geur van hun moeder, die ze in de baarmoeder hebben ontdekt. Een moeder daarentegen heeft een dag nodig om de geur van haar baby te herkennen en twee dagen om het gehuil te onderscheiden van dat van andere baby's.
"Moederinstinct" staat dus eigenlijk voor de complexe, heel speciale interactie tussen de moeder en haar baby. Het is een gevoelige dialoog die bestaat uit allerlei verschillende signalen die ze allebei instinctief en onbewust begrijpen en die ze gebruiken om zich aan elkaar aan te passen.
Wees niet ongerust als je het gevoel hebt dat je je baby niet begrijpt. Elke vorm van communicatie kan wel eens niet begrepen worden. Bedenk dat jullie elkaar pas net kennen en dat jullie het samen snel zullen leren!

Gerelateerde artikelen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Ons gezin krijgt uitbreiding!
Artikel
Zwangere buik

Ons gezin krijgt uitbreiding!

Ik ben in verwachting hoe zal mijn oudste hierop reageren? Kunnen ze het straks goed vinden met elkaar of zijn ze jaloers? Ik ben heel erg gelukkig, maar ook een beetje ongerust.

4 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?
Artikel
pasgeboren baby

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby?

4 min lezen

View details Calcium en vitamine D
Artikel
Calcium en vitamine D zwangerschap

Calcium en vitamine D

Calcium is onmisbaar voor de opbouw en het behoud van jouw botten en die van je baby. Daarnaast heb je ook vitamine D nodig. Dat bevordert de opname van calcium in het lichaam.

4 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Goede posities voor borstvoeding
Artikel
Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

6 min lezen

View details Een extra bescherming tegen allergieën
Artikel
Een extra bescherming tegen allergieën

Een extra bescherming tegen allergieën

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van je baby’s immuunsysteem op stoffen.

2 min lezen

View details Wennen aan de fles
Artikel
Getting used to the bottle

Wennen aan de fles

Na weken of maanden van borstvoeding kan de overstap naar flesvoeding een enorme verandering zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze overstap soepel verloopt?

5 min lezen

View details Welke fles moet ik kiezen?
Artikel
Which bottle should I choose?

Welke fles moet ik kiezen?

Als je geen borstvoeding kan of wil geven, heb je een fles nodig. Hoe weet je welke fles het beste is voor je baby en voor jou?

4 min lezen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Heb ik wel genoeg moedermelk?
Artikel
Do I have enough breast milk?

Heb ik wel genoeg moedermelk?

Ik wil graag borstvoeding geven, maar weet niet of mijn melk voldoende is en genoeg voedingsstoffen bevat voor mijn baby. Wat kan ik doen om mijn melkproductie te vergroten?

4 min lezen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
Frequently asked questions about sleeping through the night

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details De hongersignalen van mijn baby begrijpen
Artikel
Understanding my baby's hunger signals

De hongersignalen van mijn baby begrijpen

Mijn baby kan nog niet praten en met alleen lachen of huilbuien is het lastig te snappen of hij wel of niet genoeg heeft gehad, of dat hij nog honger heeft.

12 min lezen

View details Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?
Artikel
What can I do if my baby has colic?

Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?

Ook al weet ik dat krampjes bij baby's geen kwaad kunnen en dat het ook weer over gaat, toch ben ik steeds weer van streek als mijn kleine schat zo aan het huilen is.

3 min lezen

View details De juiste techniek om een goede boer te laten!
Artikel
The right technique to burp a good man!

De juiste techniek om een goede boer te laten!

Ik weet dat mijn baby na iedere voeding een boertje moet laten, maar ik weet niet zeker hoe ik dat aan moet pakken. Ik kan wel wat advies gebruiken!

4 min lezen

View details Mijn baby heeft last van reflux: is dat ernstig?
Artikel
My baby suffers from reflux: is it serious?

Mijn baby heeft last van reflux: is dat ernstig?

Elke keer na het voeden moet mijn baby spugen en hij huilt veel. Wat kan ik hieraan doen?

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.