Ik ben triest en terneergeslagen: wat is er met me aan de hand?
Ik ben een gelukkige moeder... maar ik barst steeds in huilen uit! Ons kindje is gezond, net als papa, maar ik voel me verdrietig, onzeker en heel erg schuldig. Ben ik wel normaal? Wat kan ik tegen dit nare gevoel doen?
Bijna twee derde van de moeders voelt zich na de geboorte neerslachtig. Dit cijfer biedt je dan misschien weinig troost, maar het geeft wel de realiteit weer: je bent niet de enige die last heeft van de veelbesproken "kraamtranen". Het probleem is dat we hier allemaal wel van gehoord hebben, maar dat we vaak niet goed weten wat het daadwerkelijk inhoudt. De meeste vrouwen voelen zich in deze periode lelijk en dik en niet opgewassen tegen de taak van het moederschap. Hier geven we je wat tips om deze kraamtijd door te komen... en de dingen in het juiste perspectief te zien.
Waarom barst ik steeds in huilen uit?
De verschijnselen bij kraamtranen zijn niet bij iedere vrouw hetzelfde. De een voelt steeds de tranen opkomen of wordt woedend bij het minste of geringste, de ander vindt het niet fijn om met haar baby te knuffelen en weer anderen voelen zich zo moe dat ze hun bed niet meer uit komen...Maak je geen zorgen: dit is allemaal tijdelijk. Deze gevoelens duren meestal maar een paar dagen.
De kraamtranen staan voor een overgangsperiode: moeder en baby zijn niet langer één! De euforie van de geboorte zwakt af en daarvoor in de plaats komen somberheid, vermoeidheid, gebrek aan zelfvertrouwen, angst voor alle nieuwe verantwoordelijkheden, stemmingswisselingen, slaapproblemen, etc.
Kraamtranen komen vooral voor tijdens de kraamtijd tussen de derde en tiende dag na de bevalling en worden ook wel de "baby blues" genoemd. Het verschijnsel is te verklaren door de plotselinge daling van de hormoonspiegel die typisch is voor deze periode. Daar komt nog bij dat je je "leeg" voelt na de bevalling en dat je nu een baby hebt die 24 uur per dag aandacht vraagt. Je hebt opeens allerlei nieuwe verantwoordelijkheden en al met al is het heel begrijpelijk dat dit invloed heeft op je humeur.
Eenvoudige tips om het leven weer van de zonnige kant te bekijken
Je zou op een roze wolk moeten zitten...maar in plaats daarvan hang je de hele dag ongelukkig rond in je pyjama. Voel je niet schuldig, maar gun jezelf deze tijd! Na de geboorte heb je je rust hard nodig om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag je omgeving om hulp! Laat de boodschappen, het huishouden en het koken over aan je partner of moeder en richt je even op jezelf - in ieder geval voor een paar dagen.
Goed voor jezelf zorgen betekent dat je rustmomenten moet vinden die voor jou alleen zijn. Slaapt je baby? Geniet van een warm bad... Heeft je baby net gedronken? Ga even lekker koffie drinken met een goede vriendin! Papa kan even op jullie baby letten en je bent ruim op tijd terug voor de volgende voeding.
Wees ook niet bang om over je gevoelens te praten. Je beste vriendin vindt het echt niet erg dat je haar drie keer per dag belt, zeker als ze zelf ook kinderen heeft - ze weet dan precies hoe je je nu voelt!
Knuffel je baby ten slotte zo vaak mogelijk! Hopelijk voel je je nu al een stuk beter!
Kraamtranen of een heuse depressie?
Als de kraamtranen langer dan een week of drie duren of als het later begint dan twee weken na de bevalling, kan het zijn dat je last hebt van een andere aandoening. Als je nergens meer vrolijk van wordt, inclusief rust en bezoek van je beste vrienden en familie of het eerste lachje van je baby, als je geen eetlust hebt en overal alleen maar de negatieve kant van ziet, heb je hulp nodig en moet je het probleem met je huisarts bespreken.
Misschien wordt je somberheid dan niet veroorzaakt door een daling in je hormoonspiegel, maar door een postnatale depressie. Dan heb je hoogstwaarschijnlijk medische hulp en ondersteuning nodig. Hoe vroeger een postnatale depressie wordt vastgesteld, hoe effectiever de behandeling zal zijn.
Ook vaders kunnen last krijgen van kraamtranen!
Niet alleen vrouwen kunnen zich somber voelen na de geboorte. Ook mannen kunnen even de weg kwijt zijn, om verschillende redenen. De stress vanwege hun nieuwe verantwoordelijkheid als vader, angst dat ze niet tegen de taak opgewassen zijn, zich buitengesloten voelen, vermoeidheid... Soms hebben ze hier zelfs last van voordat hun kindje geboren is!
De beste oplossing is af en toe rust nemen en te praten over die gevoelens. Als moeder heb je in dit geval een belangrijke rol. Natuurlijk heeft je baby nu veel tijd en aandacht nodig, maar vergeet niet tijd vrij te maken voor je partner en hem weer zelfvertrouwen te geven voor zijn nieuwe rol als vader.
Gerelateerde artikelen