Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid
Het is zo ver: ik heb besloten dat ik graag moeder wil worden! Opeens weet ik het zeker, een kindje is mijn grootste wens ... Ik heb gehoord dat het goed is om mijn algehele gezondheid te laten controleren voordat ik aan het moederschap begin. Hoe kan ik dat aanpakken?
Zoals je weet, moet je als je zwanger bent goed op je gezondheid letten. Uitgebreide onderzoeken zoals in andere landen voorkomt wordt in Nederland nog niet zoveel gedaan. Maar het kan je kansen op een onbezorgde zwangerschap wel vergroten!
Mijn gezondheidsverklaring!
De eerste stap: maak een afspraak met je huisarts of eventueel je gynaecoloog en vertel over je kinderwens. In het onderzoek dat daarop volgt, worden naast de standaard onderzoeken (bloeddruk, hartslag, etc.) een aantal zaken gecontroleerd die van invloed kunnen zijn op een zwangerschap:
- je gewicht: Te veel ondergewicht of overgewicht kan een risicofactor zijn, vooral voor je bloeddruk tijdens de zwangerschap.
- specifieke aandoeningen: astma, hartproblemen, problemen met je bloedcirculatie, schildklieraandoeningen, etc.
- aandoeningen binnen je familie, zoals diabetes.
- vaccinatie-geschiedenis. Indien nodig kan je huisarts bepaalde vaccinaties voorschrijven (met name tegen de mazelen, difterie, polio en kinkhoest) die je het beste al 3 maanden voor de zwangerschap kunt halen.
- huidige medische behandelingen. Bepaalde medicijnen kunnen een risico vormen voor de ontwikkeling van je baby: antibiotica, afslankmiddelen, antidepressiva, anti-epileptica, etc.
Je kunt dit onderzoek ook laten uitvoeren als het zwanger worden niet goed wil lukken... Bespreek je problemen met zwanger worden met je huisarts. Hij kan je adviseren over ovulatietests, waarmee je je vruchtbare periode kunt bepalen. Maar wees gerust: er zijn maar weinig vrouwen die in één keer zwanger worden. Geduld is een schone zaak!
Aanvullende onderzoeken
Afhankelijk van jouw gezondheidstoestand, kan je huisarts onderstaande zaken voorschrijven of aanraden:
- een hepatitis B-, hepatitis C- en HIV-test.
- een onderzoek van het eiwit- en suikergehalte in de urine, omdat dat zou kunnen leiden tot nierproblemen of diabetes.
Ik neem voldoende foliumzuur en ijzer
Het innemen van extra foliumzuur (vitamine B11) wordt tegenwoordig algemeen aangeraden door deskundigen. Deze vitamine is essentieel tijdens het begin van je zwangerschap, omdat het de ontwikkeling van het zenuwstelsel bevordert. Daarom is het heel belangrijk extra foliumzuur te slikken, zeker bij risico-gevallen: een ongezond voedingspatroon, een tweeling, medicijnen die de opname van foliumzuur verhinderen (anti-epileptica en sommige medicijnen voor diabetes) of wanneer er in je familie aandoeningen van het zenuwstelsel voorkomen. Begin, indien mogelijk, vier weken voor de conceptie met het innemen van foliumzuur en blijf dit doen tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. Indien nodig kan je huisarts ook extra ijzer voorschrijven.
Daarnaast wordt er geadviseerd om 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Je krijgt vitamine D al binnen vanuit verschillende soorten voeding en uit zonlicht. Maar tijdens de zwangerschap heb je behoefte aan meer voor onder andere de ontwikkeling van een goed skelet van je baby.
Dag alcohol en sigaretten!
Je huisarts helpt je te kijken naar eventuele slechte gewoontes die je zou moeten afleren en kan je hier ook bij helpen. De komende 9 maanden ben jij degene die jouw kindje alles moet geven wat het nodig heeft voor een goede ontwikkeling. En wat slecht is voor jou, is per definitie ook slecht voor je baby. De placenta is een soort 'spons', waarmee alles wat jij inneemt aan de baby wordt doorgegeven.
Alcohol wordt natuurlijk afgeraden. Zelfs één glaasje kan al effect hebben op je ongeboren kindje! Drugs zijn natuurlijk ook uit den boze. Ook moet je stoppen met roken zodra je besloten hebt dat je graag zwanger wilt worden. Je huisarts kan je adviseren over nicotinepleisters en andere hulpmiddelen om te stoppen met roken. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je gezond eet en voldoende beweegt (neem wat vaker de trap!)
Onthoud dat jij nu een veilige omgeving voor je baby aan het voorbereiden bent. Al deze voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat je kindje welkom is in die omgeving. En jouw wilskracht is van groot belang voor je aanstaande, zorgeloze zwangerschap.
Jessica, moeder van Daphne
Ik was altijd een echte gangmaker (binnen mijn vriendenkring stond ik bekend als een “feestbeest”!) en ik probeerde mijn reputatie zo veel mogelijk waar te maken. Lange nachten, sigaretten, uitbundige vakanties ... Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit met een luiertas zou rondlopen! Totdat ik mijn toekomstige partner ontmoette op een hele saaie vergadering bij een klant. Binnen een jaar was het zo ver - tot grote verrassing van iedereen die me kende: we hadden een huis gekocht, waren getrouwd en ik was zwanger. Van de ene op de andere dag stond mijn leven op zijn kop: ik leefde opeens heel gezond en regelmatig, zelfs voordat mijn zwangerschap bekend was. En het grappige was: dat werd door iedereen als het bewijs gezien.
Gerelateerde artikelen