Gezondheid voor zwangerschap

Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid

Zwangerschap
Artikel
Aug 5, 2022
4 min

Het is zo ver: ik heb besloten dat ik graag moeder wil worden! Opeens weet ik het zeker, een kindje is mijn grootste wens ... Ik heb gehoord dat het goed is om mijn algehele gezondheid te laten controleren voordat ik aan het moederschap begin. Hoe kan ik dat aanpakken?

Zoals je weet, moet je als je zwanger bent goed op je gezondheid letten. Uitgebreide onderzoeken zoals in andere landen voorkomt wordt in Nederland nog niet zoveel gedaan. Maar het kan je kansen op een onbezorgde zwangerschap wel vergroten!

Mijn gezondheidsverklaring!

De eerste stap: maak een afspraak met je huisarts of eventueel je gynaecoloog en vertel over je kinderwens. In het onderzoek dat daarop volgt, worden naast de standaard onderzoeken (bloeddruk, hartslag, etc.) een aantal zaken gecontroleerd die van invloed kunnen zijn op een zwangerschap:

  • je gewicht: Te veel ondergewicht of overgewicht kan een risicofactor zijn, vooral voor je bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  • specifieke aandoeningen: astma, hartproblemen, problemen met je bloedcirculatie, schildklieraandoeningen, etc.
  • aandoeningen binnen je familie, zoals diabetes.
  • vaccinatie-geschiedenis. Indien nodig kan je huisarts bepaalde vaccinaties voorschrijven (met name tegen de mazelen, difterie, polio en kinkhoest) die je het beste al 3 maanden voor de zwangerschap kunt halen.
  • huidige medische behandelingen. Bepaalde medicijnen kunnen een risico vormen voor de ontwikkeling van je baby: antibiotica, afslankmiddelen, antidepressiva, anti-epileptica, etc.

Je kunt dit onderzoek ook laten uitvoeren als het zwanger worden niet goed wil lukken... Bespreek je problemen met zwanger worden met je huisarts. Hij kan je adviseren over ovulatietests, waarmee je je vruchtbare periode kunt bepalen. Maar wees gerust: er zijn maar weinig vrouwen die in één keer zwanger worden. Geduld is een schone zaak!

Aanvullende onderzoeken

Afhankelijk van jouw gezondheidstoestand, kan je huisarts onderstaande zaken voorschrijven of aanraden:

  • een hepatitis B-, hepatitis C- en HIV-test.
  • een onderzoek van het eiwit- en suikergehalte in de urine, omdat dat zou kunnen leiden tot nierproblemen of diabetes.

Ik neem voldoende foliumzuur en ijzer

Het innemen van extra foliumzuur (vitamine B11) wordt tegenwoordig algemeen aangeraden door deskundigen. Deze vitamine is essentieel tijdens het begin van je zwangerschap, omdat het de ontwikkeling van het zenuwstelsel bevordert. Daarom is het heel belangrijk extra foliumzuur te slikken, zeker bij risico-gevallen: een ongezond voedingspatroon, een tweeling, medicijnen die de opname van foliumzuur verhinderen (anti-epileptica en sommige medicijnen voor diabetes) of wanneer er in je familie aandoeningen van het zenuwstelsel voorkomen. Begin, indien mogelijk, vier weken voor de conceptie met het innemen van foliumzuur en blijf dit doen tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. Indien nodig kan je huisarts ook extra ijzer voorschrijven.

Daarnaast wordt er geadviseerd om 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Je krijgt vitamine D al binnen vanuit verschillende soorten voeding en uit zonlicht. Maar tijdens de zwangerschap heb je behoefte aan meer voor onder andere de ontwikkeling van een goed skelet van je baby.

Dag alcohol en sigaretten!

Je huisarts helpt je te kijken naar eventuele slechte gewoontes die je zou moeten afleren en kan je hier ook bij helpen. De komende 9 maanden ben jij degene die jouw kindje alles moet geven wat het nodig heeft voor een goede ontwikkeling. En wat slecht is voor jou, is per definitie ook slecht voor je baby. De placenta is een soort 'spons', waarmee alles wat jij inneemt aan de baby wordt doorgegeven.

 Alcohol wordt natuurlijk afgeraden. Zelfs één glaasje kan al effect hebben op je ongeboren kindje!     Drugs zijn natuurlijk ook uit den boze.     Ook moet je stoppen met roken zodra je besloten hebt dat je graag zwanger wilt worden. Je huisarts kan je adviseren over nicotinepleisters en andere hulpmiddelen om te stoppen met roken.     Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je gezond eet en voldoende beweegt (neem wat vaker de trap!)

Onthoud dat jij nu een veilige omgeving voor je baby aan het voorbereiden bent. Al deze voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat je kindje welkom is in die omgeving. En jouw wilskracht is van groot belang voor je aanstaande, zorgeloze zwangerschap.

Jessica, moeder van Daphne 

Ik was altijd een echte gangmaker (binnen mijn vriendenkring stond ik bekend als een “feestbeest”!) en ik probeerde mijn reputatie zo veel mogelijk waar te maken. Lange nachten, sigaretten, uitbundige vakanties ... Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit met een luiertas zou rondlopen! Totdat ik mijn toekomstige partner ontmoette op een hele saaie vergadering bij een klant. Binnen een jaar was het zo ver - tot grote verrassing van iedereen die me kende: we hadden een huis gekocht, waren getrouwd en ik was zwanger. Van de ene op de andere dag stond mijn leven op zijn kop: ik leefde opeens heel gezond en regelmatig, zelfs voordat mijn zwangerschap bekend was. En het grappige was: dat werd door iedereen als het bewijs gezien.

Gerelateerde artikelen

View details Roze of blauw?
Artikel
Blauw of roze

Roze of blauw?

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je bij de tweede echo te weten komen of het een meisje of een jongen wordt? Of wil je dat het een verrassing blijft?

4 min lezen

View details Ben ik zwanger?
Artikel
Vrouw kijkt naar buiten

Ben ik zwanger?

Ik durf het bijna niet te geloven - ik ben vijf dagen over tijd. Zou het waar kunnen zijn? Ben ik zwanger? Ik ga snel een zwangerschapstest doen!

3 min lezen

View details Essentiële vetzuren
Artikel
Essentiele vetzuren tijdens de zwangerschap

Essentiële vetzuren

Zoals de naam al aangeeft, zijn essentiële vetzuren precies dat: onmisbaar. Vooral als je zwanger bent, zowel voor de moeder als de baby.

2 min lezen

View details Ik heb een hoge bloeddruk: is dat erg?
Artikel
Hoge bloeddruk zwangerschap

Ik heb een hoge bloeddruk: is dat erg?

Ik ben 5 maanden zwanger en tijdens de laatste controle had ik een bloeddruk van 140/90. Ik heb last van zwangerschapshypertensie.

3 min lezen

View details Negen maanden comfortabel en toch modieus
Artikel
Kleding tijdens de zwangerschap

Negen maanden comfortabel en toch modieus

Leg tijdens je zwangerschap de nadruk op je decolleté! Je huid is mooier, je borsten zijn voller ... kortom: je bent enorm sexy!

4 min lezen

View details Negen maanden om mezelf te verwennen.
Artikel
Twee handen op zwangere buik

Negen maanden om mezelf te verwennen.

Verwen jezelf iedere avond met een massage met amandel- of avocado-olie en besteed speciale aandacht aan je heupen, billen en borsten.

4 min lezen

View details Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Artikel
Groenten met foliumzuur

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is een onmisbare vitamine aan het begin van de zwangerschap en zelfs al daarvoor. Om bepaalde tekorten te voorkomen, moet je al voordat je zwanger bent goed en gezond eten.

2 min lezen

View details Hoe krijg je je figuur weer terug na de zwangerschap?
Artikel
Afvallen na zwangerschap

Hoe krijg je je figuur weer terug na de zwangerschap?

Zwembandjes rond je middel, wiebelende dijbenen en zwabberende bovenarmen - dat kan echt niet. Tijd voor een dieet!

4 min lezen

View details 8 weken zwanger
Artikel
8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger en je kleintje heeft de afmetingen van een druif, ongeveer 15 mm, maar nu in een zittende houding. Met andere woorden, 15 mm van zijn kruin tot zijn stuitje.

3 min lezen

View details 16 weken zwanger
Artikel
16 weken zwanger

16 weken zwanger

Als je bij jezelf naar binnen kon kijken om je groeiende baby te zien, zou je zien dat hij op zijn duim zuigt! Hij is er eindelijk in geslaagd om zijn mond te vinden.

3 min lezen

View details 24 weken zwanger
Artikel
24 weken zwanger

24 weken zwanger

Voel je al hoe de baby reageert op geluiden en jouw liefkozingen? Tegen het einde van het tweede trimester begint dat te gebeuren, dus wees erop bedacht.

3 min lezen

View details 32 weken zwanger
Artikel
32 weken zwanger

32 weken zwanger

Terwijl jij de laatste ronde ingaat, is je baby nog in ontwikkeling, maar het gaat van nu af aan vooral nog om perfectioneren en verfraaien. Hij of zij maakt zich klaar om je te ontmoeten!

3 min lezen

View details 40 weken zwanger
Artikel
40 weken zwanger

40 weken zwanger

Het is zo ver, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er niet al is, zal hij één van de komende dagen komen. Als hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je arts hem misschien een zetje.

3 min lezen

View details Zwangerschapskwaaltjes
Artikel
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

Een zwangerschap is spannend, opwindend en voor iedere vrouw anders.

4 min lezen

View details Babynaam kiezen
Artikel
Zwangere vrouw met tablet

Babynaam kiezen

Inspiratie nodig voor babynamen? Hier komt het leuke gedeelte! Misschien heb je al een favoriet, of misschien wacht je wel tot je je baby in het echt ziet.

2 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Ik heb zoveel vragen!
Artikel
Ik heb zoveel vragen

Ik heb zoveel vragen!

Het is zover - ik weet het nu zeker- ik ben zwanger! Ik ben zielsgelukkig, maar er spoken ook honderden vragen door mijn hoofd. Kan ik het allemaal wel aan? Word ik een goede moeder?

4 min lezen

View details Ik ben 2 maanden zwanger
Artikel
2 maanden zwanger

Ik ben 2 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 7 en 10 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 5 en 8 weken zwanger. Bijna 2 maanden alweer. Geen twijfel mogelijk - ik ben zwanger!

4 min lezen

View details IJzer
Artikel
IJzer tijdens de zwangerschap

IJzer

Tijdens je zwangerschap (maar ook onder normale omstandigheden) speelt ijzer een belangrijke rol. Het transporteert zuurstof naar de cellen.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.