Hoe ziet mijn baby er nu uit?
Je baby is na 9 maanden zwangerschap klaar voor de buitenwereld. Hij ziet er prachtig uit: het donzen laagje (ook wel lanugo genoemd) dat hem eerst bedekte, is nu verdwenen en het vetlaagje (de vernix) dat zijn huid beschermt, verdwijnt ook beetje bij beetje ... Onder de huid heeft hij nu vetreserves opgebouwd waar hij op kan teren tussen twee voedingen in. Je baby is nu lekker mollig!
Het hart en de longen gaan werken zodra je baby uit de baarmoeder komt: dan ademt hij zelfstandig en niet langer via de placenta. Tijdens de laatste week verdwijnt het vruchtwater uit zijn longblaasjes, die zich daarna verwijden. Dan ontvouwen ook de bronchiën zich.
Hij blijft beweeglijk en laat je merken dat hij er is, zelfs al heeft hij steeds minder ruimte. Je moet nog een beetje geduld hebben: het is voor je baby beter om nog heel even in zijn warme omgeving te blijven. Daar wacht hij rustig op jullie eerste kennismaking.
Gezonde eetgewoonten bij 9 maanden zwangerschap
Nu de datum waarop je bent uitgerekend steeds dichterbij komt, kan het zijn dat je last krijgt van zenuwen. Relax en geniet nog even van die laatste weken! Zet voeding op je menu die rijk is aan:
- magnesium, dat een goede werking van het zenuwstelsel en de spieren bevordert. Dit zit in gedroogd fruit, sommige soorten mineraalwater, pure chocolade, etc.
- vitamine B6, die ook zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Eet bijvoorbeeld volkoren granen, biergist, noten en bananen.
- omega 3, de essentiële vetzuren die te vinden zijn in raapolie, lijnzaad, vette vis (zalm, tonijn, sardines, makreel, etc.).
Blijf vooral ook genieten van je eten (maar onthoud dat overdaad schaadt!): daardoor maak je endorfine aan, een hormoon waardoor je je prettig en gelukkig gaat voelen.
De vraag van deze maand: vorige week ben ik meer dan een kilo aangekomen. Is dat normaal?
Aan het einde van je zwangerschap kom je meer aan dan in het begin, wat ook goed is. Tijdens het derde trimester kom je gemiddeld meer dan 1 kg per maand aan. Als je echter opeens meer dan 1 kg per week aankomt, moet je dat even melden bij je verloskundige. Dat kan namelijk worden veroorzaakt door een te hoge bloeddruk.
Zoals met de meeste biologische gegevens is de datum waarop je bent uitgerekend een schatting. Je kunt in feite bevallen in de twee weken voorafgaand aan de datum waarop je bent uitgerekend tot twee weken erna. Als de baby meer dan twee weken over tijd is, zal je verloskundige controleren of alles goed gaat met de baby. Ook kan er worden besloten om de bevalling in te leiden. Houd moed - het komt uiteindelijk allemaal goed!
Lisanne (28 jaar) 9 maanden zwanger "Ik kan nu elk moment gaan bevallen! Alles is klaar voor de komst van ons kleintje. Het is heel bijzonder om te denken dat mijn baby zelf beslist wanneer hij er klaar voor is. Ik kan niet wachten om hem eindelijk in mijn armen te kunnen houden."
Geniet van de voordelen van
Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.
Tips voeding
Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's
NIEUWSBRIEF OP MAAT
Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje
Test onze producten
We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.
Winacties
'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.