Gewichtstoename moeder en ontwikkeling baby tijdens de zwangerschap
Een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat je baby zich voor de geboorte goed ontwikkelt en dat hij bij de geboorte een normaal gewicht heeft.
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Je kunt veel dingen doen ter voorbereiding op het krijgen van een gezonde baby. Een van de belangrijkste dingen is om goed te eten en aan te komen. Je hebt namelijk extra gewicht nodig om het nieuwe leven in je buik te ondersteunen. Je verloskundige zal je gewichtstoename tijdens je zwangerschap nauwlettend in de gaten houden om na te gaan of je voldoende aankomt.
Hoe de baby zich ontwikkelt
Een zwangerschap is een spannende tijd vol veranderingen en verwachtingen. Je baby groeit van maand tot maand. Hij bereidt zich voor om door de wereld te worden verwelkomd en is na zo'n 40 weken klaar om zijn debuut te maken.
Deze 40 weken worden opgedeeld in drie segmenten van drie maanden, die we trimesters noemen. Elk trimester kenmerkt zich door veel indrukwekkende mijlpalen in de ontwikkeling van je kindje.
Eerste trimester
Het eerste trimester is een verbazingwekkende tijd waarin de eencellige embryo snel groeit en zich ontwikkelt tot een foetus, waarbij alle belangrijke orgaansystemen al op hun plaats zitten.
Maand 1 (1-4 weken)
De bevruchting vindt meestal in het midden van je menstruatiecyclus plaats. Maar onthoud dat je arts bij het berekenen van de uitgerekende datum 40 weken optelt bij de begindatum van je laatste menstruatie. Vanaf de allereerste dag na de bevruchting gaat je piepkleine bevruchte eicel (zygote), die ontstaat wanneer de zaadcel en eicel samensmelten, zich delen en vermenigvuldigen en wordt hij vanuit de eileider naar de baarmoeder geleid waarin hij uiteindelijk uitgroeit tot een embryo.
Maand 2 (5-8 weken)
In deze fase is je baby hard op weg om een bijzonder 'minimensje' te worden. Zijn belangrijkste organen hebben zich gevormd en hij heeft vingers, tenen en kleine bobbels aan weerszijden van zijn hoofd; het eerste stadium van de ontwikkeling van de oren.
Maand 3 (9-12 weken)
Je baby wordt nu een foetus genoemd en is ongeveer zo groot als een druif. Alle orgaansystemen zitten al op hun plaats en hij begint te bewegen. Hij kan zijn mond openen en zijn vingers en tenen strekken. De hersenen gaan zich ontwikkelen. Je baby's hoofdje wordt ronder en zijn hersenen, zenuwen en spieren gaan functioneren.
Tweede trimester
De organen van je baby beginnen zich te ontwikkelen en te rijpen. Je kindje is nu ongeveer zo groot als een grapefruit en is bedekt met een vettige, witte substantie (vernix caseosa) die zijn huid beschermt tegen het vruchtwater. Zoals veel vrouwen kun je je in dit trimester heel energiek, sterk en gelukkig voelen. Je kunt minder last hebben van ochtendmisselijkheid en je gaat zien dat je zwanger bent.
Derde trimester
Tijdens de laatste twee maanden van je zwangerschap komen de vijf zintuigen van je baby volledig tot ontwikkeling. De lichamelijke, sociale en cognitieve ontwikkeling van je kindje gaat nu heel snel.
Lichamelijke ontwikkeling
- Maakt gecoördineerde zuigbewegingen.
- Slikt vruchtwater in, waardoor hij kennismaakt met de smaken van wat zijn moeder eet. Alles wat jij eet, geef je dus door aan je kindje. Hoe gevarieerder jij eet, hoe meer smaken jouw kindje al leert kennen.
Sociale ontwikkeling
- Hoort mensen praten en maakt onderscheid tussen spraakgeluiden.
- Herkent muziek die herhaaldelijk wordt afgespeeld.
- Tweelingen kunnen in de baarmoeder op elkaar reageren.
Cognitieve ontwikkeling
- Ontdekt door aanraking zijn eigen handen en gezicht.
- Reageert op geluiden met bewegingen en een verandering in hartslag.
- Ook zijn hersenactiviteit verandert als reactie op geluiden.
Gerelateerde artikelen