Onderzoeken en controles zwangerschap

Onderzoeken en controles tijdens mijn zwangerschap

Zwangerschap
Artikel
Okt 2, 2022
5 min

Mijn baby is nog niet eens geboren, maar wordt nu al goed in de gaten gehouden! Tijdens mijn zwangerschap vinden meerdere onderzoeken en controles plaats. Die zijn bedoeld als controle en geruststelling tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling zelf.

Tijdens je zwangerschap zul je veel contact hebben met de huisarts of verloskundige. Hier hoef je je absoluut geen zorgen over te maken: deze onderzoeken zijn bedoeld om te controleren of alles goed gaat!

Het eerste prenatale onderzoek

Als je eenmaal weet dat je zwanger bent, is het tijd om een afspraak te maken met een verloskundige bij jou in de buurt voor het eerste prenatale onderzoek. Dat vindt gewoonlijk plaats voor het einde van het eerste trimester, meestal tussen de 7e en 10e week van je zwangerschap. Tijdens deze eerste afspraak kijkt de verloskundige naar jouw algemene gezondheid: gewicht, bloeddruk, hartslag, jouw persoonlijke medische geschiedenis en eventuele ziektes in jouw familie en die van je partner (diabetes, hoge bloeddruk etc.). Aan de hand van informatie over je laatste menstruatie kan de verloskundige berekenen hoe lang je al zwanger bent en dus ook wanneer de uitgerekende datum voor je bevalling is.

Daarnaast worden er aanvullende onderzoeken gedaan:

  • een bloedonderzoek om controleren op hepatitis B, hiv en syfilis en om je bloedgroep en rhesusfactor te bepalen of te bevestigen.
  • een urineonderzoek om een eventueel te hoog eiwit- en suikergehalte op te kunnen sporen.
  • bij de eerste termijnecho (tussen de 9e en 12e week, ook wel de 10-weken-echo genoemd) kun je voor het eerst de omtrek van het lijfje van je baby zien. De kosten voor deze echo worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Als je verloskundige niet beschikt over echoapparatuur word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Tijdens deze echo wordt ook de duur van je zwangerschap bevestigd (en daarmee ook je uitgerekende datum). Ook wordt de zogenaamde 'kop-staartmeting' gedaan om de uitgerekende datum te bepalen, er wordt gekeken of het eventueel een meerling is en je zult ook voor de eerste keer het hartje van je kindje horen kloppen.
  • Vrouwen boven de 36 jaar krijgen tussen de 11e en 14e week ook een combinatietest aangeboden (een nekplooimeting door middel van echografisch onderzoek met een aanvullend bloedonderzoek) vanwege de verhoogde kans op eventuele afwijkingen.
  • De tweede echo vindt plaats rond de 20e week van je zwangerschap en wordt ook volledig vergoed door je zorgverzekeraar; deze echo wordt ook wel het SEO genoemd, het structureel echoscopisch onderzoek. Tijdens deze echo wordt je kindje uitgebreid bekeken en gemeten en worden ook eventuele afwijkingen vastgesteld. Bij deze echo is het meestal mogelijk om het geslacht van het kindje te bekijken - als je dat wilt natuurlijk!
  • Rond de 30e week kan er nog een derde echo worden gedaan, een zogenaamde groei-echo, om de ligging van je kindje en van de placenta te beoordelen. Deze echo wordt echter niet door alle verzekeraars vergoed, als hier geen medische indicatie voor is.
  • Bij een vruchtwaterpunctie wordt er met behulp van een naald een beetje vruchtwater afgenomen dat vervolgens in het laboratorium wordt onderzocht. Door middel van deze test kunnen bepaalde afwijkingen worden opgespoord, zoals het syndroom van Down. Dit onderzoek wordt aangeraden wanneer er bij een van de ouders erfelijke factoren aanwezig zijn, wanneer de moeder 36 jaar of ouder is of wanneer er bij de combinatietest een verhoogde kans is aangetoond op eventuele afwijkingen. Een vruchtwaterpunctie kan pas plaatsvinden na de 16e week.
  • Een vlokkentest, waarbij er wat cellen van de placenta worden weggenomen voor onderzoek, kan eerder worden gedaan, maar de uitslag is iets minder zeker dan bij een vruchtwaterpunctie. Je verloskundige kan je meer informatie geven over deze onderzoeken.

De combinatietest, vruchtwaterpunctie en vlokkentest zijn onderzoeken die in Nederland vallen onder de term 'prenatale diagnostiek'. Ze worden vergoed als er een medische indicatie voor is. De kans op een miskraam bij de vlokkentest en vruchtwaterpunctie is minder dan 1%. Na ongeveer twee weken is de uitslag bekend.

Ten slotte krijg je van je verloskundige een verklaring die je nodig hebt voor het regelen van eventueel zwangerschaps- en bevallingsverlof bij je werkgever.

Periodieke controles

Na de eerste afspraak krijg je nog een aantal standaard controles bij de verloskundige. Tot de 24e week is dat om de vier weken, tussen de 25e en de 30e week om de drie weken, tussen de 31e en 36e week om de twee weken en daarna om de week. Bij deze controles kijkt de verloskundige o.a. naar je gewicht, bloeddruk, de stand van je baarmoeder en het hartje van je baby.

Jeroen en Amber, de ouders van een lief klein meisje, Noortje (6 maanden oud)

"Amber en ik wilden van tevoren niet weten of het een jongen of meisje zou worden. We wilden graag dat het tot aan het eind een verrassing zou blijven en de natuur gewoon zijn werk laten doen. Bij de echo vertelden we dat daarom aan de assistente. Vervolgens kwam de verloskundige en die deed keurig alle metingen: van de schedel, de armen en benen enzovoorts. Hand in hand keken we gefascineerd naar de beelden op het scherm met een gelukzalige glimlach! Aan het eind van het onderzoek verkondigde de verloskundige: "Ze ziet er perfect uit!" Eerst waren we sprakeloos! Toen barstten we in lachen uit..."

Gerelateerde artikelen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
Zwanger worden op latere leeftijd

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Met de auto, de trein of het vliegtuig... Ik reis veilig!
Artikel
Reizen tijdens de zwangerschap

Met de auto, de trein of het vliegtuig... Ik reis veilig!

Ik ben 4 maanden zwanger en droom regelmatig van een weekje vakantie op een paradijselijk strand.

4 min lezen

View details Hoeveel mag ik aankomen als ik zwanger ben?
Artikel
Zwangere buik

Hoeveel mag ik aankomen als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, kom je aan: dat is onvermijdelijk. Voor jouw gezondheid en die van je baby is het van belang dat je niet te veel aankomt... of te weinig.

4 min lezen

View details Welk ziekenhuis kies je?
Artikel
Zwangere vrouw met laptop en mobile

Welk ziekenhuis kies je?

Ik wil me veilig en goed voelen in het ziekenhuis waar ik ga bevallen. Afstand, pijnbestrijding, een ruggenprik, hoe vaak wordt er ingeknipt en hulp bij de borstvoeding...

3 min lezen

View details Communiceren met mijn baby tijdens de zwangerschap!
Artikel
Communiceren met je baby tijdens zwangerschap

Communiceren met mijn baby tijdens de zwangerschap!

Mijn baby leeft negen maanden in mijn buik, maar hij is niet volledig afgesloten van de buitenwereld.

4 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details 6 weken zwanger
Artikel
6 weken zwanger

6 weken zwanger

De groei van je baby gaat in een hogere versnelling wanneer je 6 weken zwanger bent. Zo veel spannende ontwikkelingen bij zo'n klein wezentje! Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details 14 weken zwanger
Artikel
14 weken zwanger

14 weken zwanger

Je baby heeft, wanneer je 14 weken zwanger bent. ongeveer de grootte van een grapefruit! Heb je al beweging gevoeld, of een schopje? Zo niet, dan zal dat in de komende weken zeker gaan gebeuren!

3 min lezen

View details 22 weken zwanger
Artikel
22 weken zwanger

22 weken zwanger

Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat je baby op zijn duim zuigt. Zijn zuigreflex is nu vrijwel perfect. Zo stimuleert de natuur dat hij vanaf de geboorte borstvoeding zal drinken.

3 min lezen

View details 30 weken zwanger
Artikel
30 weken zwanger

30 weken zwanger

Elke dag ontwikkelt je baby zich verder. Hij maakt zich klaar om over iets minder dan tien weken zijn entree in de wereld te maken.

3 min lezen

View details 38 weken zwanger
Artikel
38 weken zwanger

38 weken zwanger

Nog maar twee weken! Ja, het is echt waar, zeer binnenkort zullen jij en je kleintje met elkaar kennismaken. Alles zit nu wel ongeveer op zijn plaats wanneer je 38 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Ik word misselijk van mijn parfum - ben ik zwanger?
Artikel
vrouw zit op bed

Ik word misselijk van mijn parfum - ben ik zwanger?

Vanochtend voelde ik me helemaal niet lekker. Mijn borsten zijn gezwollen en extreem gevoelig.

4 min lezen

View details Vragen die je kunt stellen bij de eerste echo
Artikel
Echo baby op telefoon

Vragen die je kunt stellen bij de eerste echo

Het is eindelijk tijd voor de eerste echo! Deze zwangerschapsecho is heel bijzonder. Het kan ook heel emotioneel zijn, dus het helpt om een vragenlijst voor te bereiden.

2 min lezen

View details Checklist voor het plannen van een babyshower
Artikel
Checklist voor het plannen van een babyshower

Checklist voor het plannen van een babyshower

Een nieuwe baby is zeker een reden voor een feestje.

2 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 7 maanden zwanger
Artikel
7 maanden zwanger

Ik ben 7 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 29 en 32 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 27 en 30 weken zwanger. 7 maanden zwanger en mijn baby is nu zo lang als mijn onderarm!

4 min lezen

View details Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?
Artikel
Zwanger buik

Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?

Ik heb net gehoord dat ik twee baby's verwacht in plaats van één! Dit bijzondere nieuws komt toch wel een beetje als een schok. Verloopt mijn zwangerschap nu anders? Hoe moet ik hiermee omgaan?

4 min lezen

View details Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?
Artikel
borstvoeding

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

Colostrum is de naam van de melk die de eerste 3 à  4 dagen na de bevalling door de moeder wordt aangemaakt.

11 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.