Ik heb een hoge bloeddruk: is dat erg?
Ik ben 5 maanden zwanger en tijdens de laatste controle had ik een bloeddruk van 140/90. Ik heb last van zwangerschapshypertensie. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, ofwel zwangerschapshypertensie, moet goed in de gaten worden gehouden.
Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, ofwel zwangerschapshypertensie, moet goed in de gaten worden gehouden. Als je je aan bepaalde regels houdt en je regelmatig laat controleren, kun je verdere complicaties waarschijnlijk vermijden. Hieronder vind je tien belangrijke punten om op te letten.
1. Een hoge bloeddruk kan verschillende vormen hebben.
- Als je normaal gesproken ook al een hoge bloeddruk hebt, zal die tijdens je zwangerschap nog hoger worden.
- Je bloeddruk kan ook alleen tijdens een zwangerschap hoog zijn en daarna weer dalen.
- Een hoge bloeddruk begint vaak in de tweede helft van de zwangerschap (meestal in de vijfde of zesde maand). Dit is de vorm met het grootste risico op complicaties.
2. Zwangerschapshypertensie is eenvoudig vast te stellen door bij je huisarts of verloskundige je bloeddruk te laten meten. Mocht je inderdaad een hoge bloeddruk hebben dan hoeft dat niet te betekenen dat jij en je baby extra risico lopen, omdat de zwangerschap dan goed in de gaten wordt gehouden. Het kan zijn dat je naar de gynaecoloog wordt doorverwezen. Dat is vaak het geval als je onderdruk hoger is dan 95 of als je voor je zwangerschap ook al een hoge bloeddruk had. Hij of zij zal een aantal onderzoeken doen om een beter beeld te krijgen, zoals een echo, een Doppleronderzoek en een bloedonderzoek.
3. Symptomen die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zijn o.a. oedeem (zwellingen), hoofdpijn, duizeligheid, vlekken of sterretjes zien, oorsuizen of plotselinge gewichtstoename. In de meeste gevallen merk je echter niets van een hoge bloeddruk.
4. Zwangerschapshypertensie komt het meest voor tijdens een eerste zwangerschap of bij een meerlingzwangerschap. Er zijn ook andere risicofactoren die mee kunnen spelen: overgewicht, hoge bloeddruk binnen de familie, diabetes, etc.
5. De risico's voor de baby zijn o.a. verslechtering van de conditie, groeiachterstand, laag geboortegewicht of vroeggeboorte. Deze risico's kun je aanzienlijk beperken als je zorgvuldig wordt gecontroleerd en als jij je goed aan alle voorschriften houdt.
6. Risico's voor de moeder zijn een slechtere werking van lever en nieren en afwijkingen in de bloedstolling. Als er eiwitten in de urine zitten en je ook last hebt van plotselinge zwellingen, kan dat duiden op een ernstigere vorm: pre-eclampsie (vroeger ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd).
De laatste en meest ernstige vorm is eclampsie, waarbij je stuipen of convulsies krijgt en waarbij je zelfs in een coma kunt raken. Dit komt gelukkig heel weinig voor, omdat je bij een hoge bloeddruk regelmatig en zorgvuldig wordt gecontroleerd.
7. Een te hoge bloeddruk kan ook een reden zijn voor de gynaecoloog om te kiezen voor een bevalling via een keizersnede.
8. Om eventuele risico's te vermijden is het belangrijk dat je je voeding aanpast door vetten en suikers te beperken en veel fruit en groente te eten. Raadpleeg je huisarts of een voedingsdeskundige als je last hebt van overgewicht. Zij kunnen je advies geven over een gezond eetpatroon tijdens je zwangerschap. Drink minimaal 1,5 liter water per dag (zonder koolzuur).
9. Sommige vrouwen met zwangerschapshypertensie hebben baat bij rust. Het kan zijn dat je gynaecoloog je aanraadt om minder te werken of (tijdelijk) te stoppen.
10. Maak je niet al te ongerust! Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap komt vaak voor en verloskundigen en gynaecologen hebben hier enorm veel ervaring mee. Als je je aan hun adviezen houdt, hoef je je echt geen zorgen te maken!
Naar schatting heeft 10% van alle zwangere vrouwen last van zwangerschapshypertensie.
Gerelateerde artikelen