Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?
Gisteren heb ik zo uit de jampot gegeten! Ik bleef mezelf maar voorhouden dat dat de laatste keer was geweest ... en vanochtend werd ik opeens misselijk van de geur van geroosterd brood. Mijn partner noemt me soms plagend 'gigantje'. Erg grappig! Waar komen die eetbuien en die misselijkheid vandaan?
Iedere zwangere vrouw kan erover meepraten: een onweerstaanbaar verlangen naar bepaalde dingen, zo erg dat het soms bijna op een vreetbui lijkt. Volgens sommige theorieën is dit een manier voor het lichaam om aan zijn behoeften te voldoen en tekorten te voorkomen. Zo betekent een verlangen naar rood vlees dat je een ijzertekort zou hebben en een verlangen naar chocola zou wijzen op een magnesiumtekort. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het is niet per definitie waar! Meer waarschijnlijk is dat dergelijke verlangens worden veroorzaakt door hormonen (daar heb je ze weer!), die je eetgewoontes flink in de war sturen.
Hormonen, vriend of vijand?
Ze zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap en zorgen ervoor dat de placenta voldoende voedingsstoffen doorgeeft aan de foetus, maar ze nemen soms ook echt een loopje met je. Dat begint met je reuk- en smaakzin, die veranderen door een hogere concentratie oestrogenen. Het gevolg: je kunt opeens ontzettende trek hebben in eten dat je eerst niet lustte of je wordt misselijk van geuren die je vroeger lekker vond. Maak je geen zorgen: dit is meestal na de eerste drie maanden weer voorbij.
Wat de verlangens betreft: die kunnen hypoglykemie (een te grote daling van je bloedsuikerspiegel) voorkomen, iets waar zwangere vrouwen gevoeliger voor zijn. Al deze verschijnselen worden vaak beschouwd als een signaal van je lichaam dat het bepaalde behoeften heeft. Maar zoals je nu misschien begrijpt, zijn de oorzaken van die verlangens en andere reacties op voedsel eigenlijk nog steeds een mysterie!
Hoe ga ik om met die verlangens en die plotselinge afkeer?
Het is echt niet verboden om soms toe te geven aan zo'n verlangen en lekker te genieten van een stuk aardbeientaart - in tegendeel zelfs! Als je verder gezond eet, is dat helemaal niet erg. Let er gewoon op dat je niet voortdurend dingen eet met veel vetten en suikers, dat je gewichtstoename binnen de grenzen blijft en dat je niet te veel tussen de maaltijden door eet.
Om weerstand te kunnen bieden aan sommige van die verlangens, moet je zorgen dat je drie uitgebalanceerde maaltijden per dag eet en niet meer dan 2 à 3 tussendoortjes: rond 11 uur 's ochtends en/of 4 uur ’s middags en eventueel half 9 ’˜s avonds. Eet producten met zetmeel (volkoren granen, volkoren brood, peulvruchten, etc.); die zijn makkelijk verteerbaar en geven hun energie over een langere periode af. Als je op je gewicht moet letten, kun je er bijvoorbeeld ook een gewoonte van maken je toetje te bewaren om later als extra tussendoortje te eten.
Bij al deze adviezen mag je echter ook niet vergeten dat je jezelf af en toe best wat mag gunnen. Je mag heus wel eens toegeven aan die onweerstaanbare trek in iets lekkers; geniet van die kleine dingen... maar doe het niet de hele dag door!
Karin, moeder van Thijs, Emma en Tim "Tijdens mijn derde zwangerschap heb ik me vreselijk laten gaan... Ik had alleen maar trek in eenvoudig, gepureerd voedsel, ham, geroosterd brood, pasta met boter (o, die enorme borden spaghetti die ik in de eerste paar maanden naar binnen heb gewerkt!). In feite at ik precies hetzelfde als mijn kinderen. Mijn partner zat aan tafel verbaasd toe te kijken!"
Gerelateerde artikelen