37 weken zwanger
Je baby zit meestal met 37 weken zwanger met zijn hoofd naar beneden, met gekruiste armen en zijn benen opgevouwen tegen zijn borst, want veel ruimte om te bewegen is er niet. Hij zal heel blij zijn om eruit te komen en zich uit te rekken! Lees meer over deze week.
Ontwikkeling van je baby
Dat kleintje in je buik is helemaal niet meer zo klein, nu je 37 weken zwanger bent. Je zult merken dat hij vanwege het ruimtegebrek niet meer zo veel salto’s maakt als voorheen. Toch blijft hij nog wel schoppen, porren uitdelen met zijn elleboog of zijn hoofd verplaatsen om te laten voelen dat hij er nog is. Por gerust zachtjes terug om tegen hem te zeggen: “Hallo, ik ben hier ook!” Het subcutane perzikdons dat zijn huid bedekte, de lanugo, is afgestoten, en de wasachtige vernix begint ook te verdwijnen en drijft weg in het vruchtwater. Nog een beetje geduld, hij maakt zich klaar om je snel te ontmoeten!
Je lichaam
Met nog een paar weken te gaan, voel je met 37 weken zwanger steeds meer opwinding en maak je je ook wel zorgen. Wie zou dat niet doen?! Probeer toch zo ontspannen mogelijk te blijven, zodat je in optimale omstandigheden kunt bevallen. Blijf regelmatig je ontspannings- en ademhalingsoefeningen doen. Als je een golf van harde buiken voelt, ga dan liggen, kijk rustig op je horloge, haal diep en regelmatig adem en ontspan.. Deze samentrekkingen, of voorweeën, zullen vanzelf weer verdwijnen. Als ze terugkomen, kijk dan weer op je horloge. Als er meer dan twintig minuten tussen de samentrekkingen zit, is de bevalling nog niet begonnen. In het algemeen gesproken geldt dat als de tussentijd tussen twee opvolgende weeën vijf tot tien minuten is, of als je vliezen breken, het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Kun je je voorstellen hoe dicht je bij het moment bent dat je moeder wordt? Of, als dit niet je eerste kindje is, dat je nog een kleintje krijgt? Heerlijk! Doe gewoon rustig aan, het komt allemaal goed. Geloof ons, we weten dat soort dingen gewoon.
Voeding
Een van de meest gestelde vragen is of je tijdens de zwangerschap of borstvoeding koffie en thee mag drinken, en of je af en toe mag genieten van een glas wijn. In recente onderzoeken wordt een verband gezien tussen een hoge inname van cafeïne en bepaalde toegenomen effecten daarvan. Deze resultaten hebben geleid tot het advies aan zwangere vrouwen en aan moeders die borstvoeding geven om de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 300 mg per dag. Aangezien iedereen cafeïne op verschillende wijze metaboliseert, adviseren de meeste deskundigen het gebruik te beperken tot ongeveer twee kopjes koffie of thee per dag. Aan moeders die borstvoeding geven wordt alcohol helemaal afgeraden, omdat het de smaak van de melk kan veranderen en ook de melkproductie kan beïnvloeden, waardoor het volume van voedingen zou kunnen afnemen.
Tips
Twijfel je nog een beetje of je wilt dat je partner bij de bevalling is? Als je daar niet zeker van bent, moet je misschien eerst orde op zaken stellen in je eigen hoofd alvorens te beslissen hoe je het wilt aanpakken. Voel je je zekerder als je partner in de buurt is? Of heb je het gevoel dat je je dan zou moeten inhouden? Misschien zou het meer ontspannen voor je zijn als een goede vriendin je terzijde staat, iemand die zelf al moeder is. Vergeet ook niet om het vanuit een ander perspectief te bekijken: kan je partner er mee omgaan slechts een toeschouwer te zijn? Praat openlijk met je partner over jullie verwachtingen en angsten, en neem dan een gezamenlijk besluit. Probeer om niet jezelf of je partner onder druk te zetten. De bedoeling is dat het een blijde gebeurtenis is!
Gerelateerde artikelen