31 weken zwanger
Nu D-day al snel begint te naderen, gaat je baby in de week 31 van je zwangerschap ondersteboven liggen. Wat een slimme baby! Maar dat wist je al. Lees meer over deze week.
Ontwikkeling van je baby
Je baby groeit en groeit. Nu je 31 weken zwanger bent weegt hij de helft van wat hij zal wegen bij de geboorte, en hij heeft nog een paar centimeter meer te gaan. Ondertussen gaat hij in de positie liggen die hij bij de bevalling zal hebben: in 95 procent van de zwangerschappen ligt de baby bij de bevalling met het hoofd naar beneden en het achterhoofd in de richting van de buik (achterhoofdsligging). De houding waarin het kind ligt, heet de ‘presentatie’ en zal worden vastgesteld bij de volgende echo. Als de arts tijdens dit onderzoek vaststelt dat je baby niet in de juiste positie ligt – dat hoeft niet te betekenen dat er een probleem is! – zal hij of zij voorzieningen treffen opdat de geboorte van je baby goed zal verlopen, misschien met een keizersnede.
Je lichaam
Als de omvang van je borsten je verrast, bedenk dan dat je lichaam zich klaarmaakt om borstvoeding te geven. Het grote moment komt steeds dichterbij! Wees niet verbaasd als je af en toe gele vlekken op je blouse of T-shirt aantreft: dat is ‘colostrum’. Je lekkende borsten hebben je misschien verbaasd, maar het is een goed teken. Het betekent dat je borsten klaar zijn voor het voeden van je kind. Het colostrum dat je kind de eerste dagen krijgt, bevat alle antilichamen die het immuunsysteem van je kind stimuleren om direct na de geboorte infecties te lijf te gaan. Niet elke vrouw produceert in dit stadium al colostrum. Als dat bij jou wel het geval is, kun je je kleding beschermen met een voedingsbeha en zoogkompressen. Deze zijn verkrijgbaar in een winkel voor babyartikelen.
Voeding
Aangezien je baby tussen nu en zijn geboorte nog twee tot drie pond zal aankomen, met een gemiddelde van 200 gram per week, moet je je dieet een beetje aanpassen. Dat betekent niet dat je nu opeens een enorme hoeveelheid calorieën binnen moet krijgen, alleen dat je ervoor moet zorgen dat je voldoende eet om zowel aan je eigen energiebehoeften als aan die van je baby te voldoen. Veel vers fruit en verse groenten, goede magere eiwitten, volkorenproducten en ‘goede’ vetten. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat die kleine schat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft en tegelijkertijd te voorkomen dat hij van jouw reserves snoept en jij het ene been niet meer voor het andere kan krijgen.
Tips
De omvang van de borsten van een vrouw heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit en kwantiteit van de borstvoeding. Herhaling – er is geen enkele relatie! Ook als je kleine borsten hebt, zou je geen enkel probleem moeten ondervinden bij het geven van borstvoeding aan je kind. Een vrouw met kleine borsten produceert niet minder melk dan een vrouw met grotere borsten – de hoeveelheid melk wordt bepaald door de hoeveelheid die je baby drinkt en hoe goed hij kan zuigen. Ja, het hangt allemaal af van de baby!
Gerelateerde artikelen