Ik ben nog steeds niet zwanger
Ik probeer nu al een paar maanden zwanger te worden, tevergeefs ... "Maak je niet zo druk, zo blokkeer je het hele proces alleen maar" (mijn partner is altijd zo verstandig!). Hij heeft makkelijk praten! Ik kan het echter niet uit mijn hoofd zetten: wanneer moet ik me zorgen gaan maken? Welke mogelijkheden heb ik als het niet lukt?
Het komt vaker voor dan je denkt: 1 op de 7 stellen heeft moeite met zwanger worden en 1 op de 10 stellen maakt gebruik van vruchtbaarheidstechnieken om zwanger te kunnen worden. Je bent dus niet de enige met dit probleem. Hieronder volgen wat adviezen om je kansen te verbeteren en een overzicht van mogelijke oplossingen bij onvruchtbaarheid.
Hoe je de kansen op een zwangerschap kunt vergroten
Als het wat langer duurt voordat je zwanger wordt, hoeft dat niet te betekenen dat je onvruchtbaar bent! Het belangrijkste is dat je ontspannen blijft: soms leidt je grote kinderwens en de angst dat dit niet gaat gebeuren tot een mentale blokkade. Maak je voorlopig geen zorgen en heb nog wat geduld.
Het is wel handig om te weten hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Bevruchting is alleen mogelijk rond het ovulatietijdstip, theoretisch op de 14e dag (feitelijk tussen de 12e en de 16e dag!) na het begin van je menstruatie. Het beste moment om zwanger te worden, is tijdens twee tot drie dagen voor je ovulatie en de dag erna. Als je regelmatig - om de 28 dagen - menstrueert, kun je dit moment dus eenvoudig bepalen! Gebruik onze rekenhulp ’Ovulatiekalender’ om je vruchtbare periode te bepalen.
Er zijn ook technieken om je ovulatietijdstip te bepalen, zoals het opmeten van je lichaamstemperatuur: na je ovulatie stijgt je temperatuur 0,2 tot 0,5 graden. Door een temperatuurgrafiek te maken (neem iedere morgen op hetzelfde tijdstip je temperatuur op), kun je een goede indicatie krijgen van je menstruatiecyclus (ook als deze niet regelmatig is!). Ovulatietests die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, zijn iets praktischer en betrouwbaarder en kunnen het ovulatietijdstip 24 tot 48 uur van tevoren aangeven.
In de praktijk kan een ovulatie echter op elk moment plaatsvinden. De wetten der natuur kunnen per maand verschillen. Voorlopig is de beste - en leukste - methode om gewoon regelmatig te vrijen, zonder te veel planning!
Wanneer moet ik naar de huisarts?
Als je nog geen 35 bent en ongeveer een jaar probeert zwanger te worden, kun je het beste even langs de huisarts gaan. Ben je ouder dan 35, ga dan eerder langs je huisarts: wanneer je maximaal 6 tot 8 maanden hebt geprobeerd om zwanger te worden. Het succes van vruchtbaarheidstechnieken neemt namelijk af naarmate je ouder wordt. Heb je last van overgewicht, onregelmatige menstruatie of andere gynaecologische problemen, neem dan gelijk in het begin contact op met je huisarts.
Bij vruchtbaarheidsproblemen zal de arts tijdens een eerste afspraak de complete medische geschiedenis willen weten van beide partners om te bepalen wat het probleem zou kunnen zijn. Hij kan aanvullende onderzoeken of behandelingen voorschrijven: een hormoonbehandeling, een echoscopisch onderzoek, een hysteroscopie (waarbij met een kijkbuisje de binnenkant van de baarmoeder wordt bekeken) voor de vrouw en een sperma-analyse voor de man.
De verschillende vruchtbaarheidstechnieken
Als de oorzaak van de onvruchtbaarheid is vastgesteld, kunnen jullie besluiten om je toevlucht te nemen tot een bepaalde vruchtbaarheidstechniek. De twee belangrijkste methoden:
Kunstmatige inseminatie: hierbij wordt sperma ingebracht in de baarmoeder of baarmoederhals om de bevruchting te vereenvoudigen. Dit kan met het sperma van de partner of van een donor (indien vast is gesteld dat de partner onvruchtbaar is).
In-vitrofertilisatie (IVF): hierbij worden een of meerdere eicellen buiten de baarmoeder met zaadcellen bevrucht, waarna de ontstane embryo's terug worden geplaatst in de baarmoeder. Dat zijn dan de zogenaamde 'reageerbuisbaby's. Het is al 35 jaar geleden dat de eerste reageerbuisbaby werd geboren en de technieken voor IVF zijn ondertussen ver gevorderd. Dankzij deze vooruitgang kunnen steeds meer onvruchtbare stellen toch zwanger worden. Bij in-vitrofertilisatie heeft een vrouw bij iedere cyclus ongeveer 25 %* kans om zwanger te worden (gemiddelde in de meeste Europese landen).
Ook al zijn dit bemoedigende cijfers, vruchtbaarheids- behandelingen kunnen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn. Ze vormen een enorme uitdaging voor beide partners en die moet ook echt samen worden overwonnen. Maar in veel gevallen is het de moeite waard. En vergeet niet dat veel vrouwen zwanger worden net op het moment dat ze het totaal niet verwachten.
Gerelateerde artikelen