32 weken zwanger
Terwijl jij de laatste ronde ingaat, is je baby nog in ontwikkeling, maar het gaat van nu af aan vooral nog om perfectioneren en verfraaien. Hij of zij maakt zich klaar om je te ontmoeten!
Ontwikkeling van je baby
Zijn botten zijn al bijna helemaal klaar en zijn nagels zitten precies op de goede plek op zijn kleine vingertjes. Heel binnenkort zal de huid van je kleintje zijn roodheid verliezen en die mooie roze teint krijgen van pasgeboren baby’s. Zijn bijnieren zijn op het moment dat jij 32 weken zwanger bent enorm: ze hebben de grootte van die van een tiener! Ze scheiden gigantische hoeveelheden steroïde-achtige hormonen uit, waaronder cortisol, (natuurlijke cortisone), meer dan tien keer de hoeveelheid bij een volwassene. Cortisol is heel belangrijk, niet alleen voor het op gang brengen van de weeën als het zo ver is, maar ook voor de rijping van organen zoals de longen. Na de geboorte zullen de bijnieren weer de afmetingen krijgen die normaal zijn voor de grootte van je baby.
Je lichaam
Heb je gemerkt dat je spijsvertering de laatste tijd langzamer werkt? Ja, ja, dat zijn weer die hormonen! Door het eten van gedroogd fruit en andere vezelrijke voedingsmiddelen kun je zelf de darmfunctie stimuleren en je algemene gevoel van welzijn verbeteren. Het einde is in zicht! Vanaf nu zal om de twee weken een zwangerschapscontrole plaatsvinden. Dit helpt ervoor te zorgen dat alles met je kleintje precies is zoals het zou moeten zijn.
Voeding
Jij bent gewoon nog steeds zwanger en wij beginnen je al aan te sporen om je voor te bereiden op ná de bevalling! Sorry, maar dit is het beste moment om ervoor te zorgen dat je dieet alle vitaminen bevat die je nodig hebt. De tere huid van je baby zal zowel tijdens als na de geboorte flink op de proef worden gesteld, want zijn huid wordt dan niet langer beschermd door het vruchtwater. Vitaminen worden niet opgeslagen en daarom is dagelijkse inname via de voeding noodzakelijk. Als je je baby borstvoeding geeft, zal hij alle voedingsstoffen van je krijgen die hij en zijn huid nodig hebben. Een normale, gevarieerde en evenwichtige voeding bevat alle benodigde hoeveelheden. Een goede vuistregel: des te kleurrijker je eten (natuurlijke kleuren, wel te verstaan!), des te meer vitaminen erin zitten.
Tips
Je hebt je waarschijnlijk al afgevraagd wat je eigenlijk nodig hebt voor je baby. Goede vraag!
Wat kleding betreft, heb je vijf à zeven rompertjes, truitjes en broekjes met voetjes of slaappakjes nodig. In het begin geven baby’s vaak kleine hoeveelheden melk op! Daarnaast heb je één of twee kleine katoenen mutsjes, een slaapzak, vestjes, regen- of sneeuwpakken en hoedjes nodig, afhankelijk van het seizoen. Daar komen vervolgens nog de basic items bij die nodig zijn voor slapen, baden, luiers verschonen, eten en spelen, al zal je in het begin vast en zeker zelf zijn favoriete speeltje zijn. Je hebt ook nog een voorraadje toiletartikelen nodig, zodat je kleintje er vanaf het begin mooi en netjes uitziet. Een kleine tip: baby’s groeien ontzettend snel uit hun kleren – ze blijven niet heel lang zo heel klein! Dus koop niet te veel. En vergeet niet een babyautostoeltje. Je hebt die al meteen nodig als jullie naar huis rijden vanuit het ziekenhuis.
Gerelateerde artikelen