15 weken zwanger
Hoewel je baby zich diep in jou heeft genesteld, wordt wanneer je 15 weken zwanger bent waarin alles klaargemaakt voor zijn reukzin. Lees meer over deze week.
Ontwikkeling van je baby
Deze week is de reukzin van je baby tot ontwikkeling gekomen. Zijn borstkas begint te rijzen en dalen. Dat zijn op dit moment nog onregelmatige bewegingen, maar het betekent wel dat hij vruchtwater inademt. Dankzij dit mechanisme begint zijn reuksysteem jouw omgeving te ‘ruiken’, via de aromatische moleculen in het vruchtwater. Maar je baby zal geuren pas in de zevende maand echt waarnemen, wanneer zijn zenuwstelsel voldoende gerijpt is.
Je lichaam
Je bent 15 weken zwanger. Over ongeveer 25 weken zal je baby zijn opwachting maken. Het kan zijn dat je je heerlijk voelt, blij om zwanger te zijn en vol energie. Maar je zou je ook een beetje overdonderd kunnen voelen, alsof het niet meer jouw lichaam is. Weet je wat? Beide scenario's zijn volkomen normaal. Laten we dat nog eens herhalen: volkomen normaal. Als het tweede scenario op jou van toepassing is en je voelt je ook een beetje neerslachtig, bespreek dat dan met je arts of verloskundige. Je bent zeker niet de eerste en je arts of verloskundige kan je misschien helpen om je weer meer jezelf te voelen.
Voeding
Voel je je een beetje 'verstopt'? Er zijn dingen die je kunt eten om de verstopping te verlichten. Constipatie is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Om dit te verhelpen, is het raadzaam veel water te drinken en vezelrijke voedingsmiddelen te eten zoals verse groenten en fruit, volkorenbrood en volkoren cornflakes (en de losse granen zelf!), en gedroogde erwten en bonen. Als het probleem aanhoudt, probeer dan elke dag bij het ontbijt een kleine kom cornflakes met zemelen te eten. Als je stoelgang dan nog steeds niet normaal is, overleg dan met je arts of verloskundige. Hij of zij kan je helpen met bepaalde medicijnen op recept.
Tips
Seks tijdens de zwangerschap. Al over nagedacht? Vanuit medisch oogpunt hoef je je geen zorgen te maken. Geslachtsgemeenschap is niet schadelijk of traumatiserend voor het ongeboren kind. Het zit veilig verscholen! Het is meer een kwestie van je seksuele behoefte. Sommige vrouwen zijn zo bezig met hun zwangerschap dat ze er niet echt voor in de stemming zijn. Bovendien kunnen hormonale veranderingen invloed hebben op de vrouwelijke geslachtsorganen. En sommige aanstaande vaders vinden het moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Toch ervaren veel stellen de zwangerschap als een seksueel intense periode. Anticonceptie is niet nodig – weinig kans op een zwangerschap! En veel mannen vinden hun partner in deze tijd nog aantrekkelijker. Je rondingen worden zachter, je borsten zijn groter dan gebruikelijk. Allemaal duidelijk erotische signalen. En allemaal goede redenen om je extra aantrekkelijk voelen.
Gerelateerde artikelen